V Zoo Praha přišli na to, jak množit želvy pardálí, už jich mají dvě stě - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Zoo Praha přišli na to, jak množit želvy pardálí, už jich mají dvě stě

  8:00
V neděli 19. června se v pražské zoo vylíhlo mládě želvy pardálí s pořadovým číslem 200, jeho dva předchozí sourozenci jsou o tři dny starší.
Fotogalerie3

Čerstvě vylíhnutá malá želvička | foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Zajímavostí je, že samice vejce snesla v období zimního slunovratu (23. 12. 2015) a mláďata se líhnou v období letního slunovratu.

Až budou větší, ukáže je zoo v želví školce v Pavilonu velkých želv (jak to funguje v želví školce, čtěte zde).

U nás prakticky nechovanou želvu (jižní poddruh S.p.pardalis) má Zoo Praha od roku 2003, kdy pro ni zkonstruovali expozici u Afriky zblízka.

Přišli na to, jak je množit

Expozice má několik typů vytápění a osvětlení (včetně nezbytných svítidel s UVB složkou záření), takže je zde vysoké teplotní rozpětí 25–50°C. V chovu zoo drží jeden důležitý primát – jako první na světě přišla na to, že vejce jihoafrických želv se nenastartují k vývoji, když se ve správný okamžik na správnou dobu nezchladí na 10–15°C.

Želva pardálí

Želva pardálí (Stigmochelyspardalis) je velká africká suchozemská želva, běžně dorůstající 40 cm a vážící 8-15 kg. V rekordu ovšem může vážit až 40 kg a měřit 70 cm (a i takovou v zoo máme).

Je souputníkem velkých afrických savců na travnatých savanách od Etiopie až po Kapské město. Rozeznávají se dva poddruhy, které se neliší příliš geneticky, ale velmi se liší přizpůsobením života na odlišné klima.

Běžnější je tropický poddruh (S.p.babcocki), v pražské zoo se chová poddruh z oblasti jižní Afriky (i nad 1300 m.n.m.), kde v zimě běžně klesá teplota pod nulu a jsou zde i velké teplotní rozdíly.

V přírodě je takovým momentem zima, všechny vejce se nastartují po jejím ukončení a mláďata se vylíhnou na jaře.

Dříve se vejce chladila v nekontrolovatelných podmínkách ve sklepě, dnes mají v líhni vinotéku, v níž si mohou nastavit teplotu a na rozdíl od lednice vinotéka nevibruje a nevysušuje vnitřní prostředí (proto se stal kmotrem sommeliér Jiří Kačerovský – více informací zde).

První mláďata se vylíhla v roce 2005. Ta současná jsou již mláďaty druhé generace. Jejich matka se vylíhla v roce 2005 už v pražské zoo.

Rozmnožovat suchozemské želvy ve druhé generaci vůbec není obvyklé. Odchovat želví mláďata v perfektním stavu je velmi obtížné, navíc dlouho dospívají – v přírodě 10–15 let, v našich podmínkách pracovníci zoo tuto dobu zkrátili na polovinu.

Vejce želv pardálích jsou zcela kulatá, s bílou lesklou vápenitou skořápkou a velikostí mezi pingpongovým a tenisovým míčkem. Suchozemské želvy jsou býložravci spásající velké množství rostlinných druhů.

Co v učebnicích nenajdete

Zajímavé je, že želvy vysokou potřebu vápníku v přírodě kryjí například konzumací hyeního trusu plného špatně strávených kostí. „Pražským“ želvám chovatelé denně trhají velké množství pampelišky, jetele, jitrocele a dalších hodnotných bylin.

Podívejte se na video, jak se líhnou malé želvičky.

27. března 2013

Nejkrásnější mláďata světa. Jak se chovají želvy | (2:07) | video: ZOO Praha

Mladé želvy pardálí mají na štítcích charakteristickou „pardálí“ kresbu černých a žlutých skvrn, která se v průběhu růstu mění na paprsčité žíhání. Uspořádání skvrn je individuálně zcela charakteristické, neexistuje jedinec se stejně uspořádanými skvrnami a mláděcí vzor dokonce přetrvává i do dospělosti v drobných středových dvorcích žíhaných štítků. Štítky totiž s věkem přirůstají kolem okrajů a středy sice blednou, ale vzor zůstává nezměněný.

U mláďat v Zoo Praha je možné pozorovat tři základní typy vzorů. Pro jihoafrický poddruh je charakteristická kresba dvou černých skvrn ve žlutém poli každého štítku. Najdeme tady ovšem i vzor typický pro východoafrický poddruh – tedy jednu velkou černou skvrnu ve žlutém poli.

Třetím druhem zbarvení je rozdrobený vzorek drobných černých skvrnek v každém štítku. Mláďata se rovněž liší podílem žluté a černé barvy.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025