Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdoule - netradiční ovoce na zahradu i do kuchyně

  1:00
Kdoule se výborně hodí k výrobě marmelád nebo kompotů. Za syrova ale chutnají trpce a mohou způsobit i žaludeční potíže, proto je raději konzumujte po tepelné úpravě.
I malá kdouloň zplodí velké plody

I malá kdouloň zplodí velké plody | foto: shutterstock.com

Kdouloň (Cydonia oblonga) je keř nebo menší strom, který dorůstá výšky až 3 nebo 6 metrů. Poznáte ho podle nepravidelné kulovité koruny s tmavě zelenými listy. Vykvétá o trochu později než ostatní ovocné stromy, protože pochází z teplých oblastí Střední Asie, kde je zvyklá na vyšší teploty. Proto většinou jeho velké bílé nebo růžové kvítky nezmrznou.

Z kdouloní se sklízejí žluté plody podobné jablkům nebo hruškám. A právě z kdoulí se dělají vynikající zavařeniny. Syrové chutnají trpce a nedoporučuje se je jíst. Mohly by podráždit žaludek.

Kdoulovec není kdouloň

Kdoulovec (Chaenameles) je keř, jehož květy připomínají květy jabloně. Pěstuje se především pro okrasu zahrady. Na podzim vytvoří menší plody podobné právě kdoulím. Plody kdoulovce se ale nekonzumují.

V České republice se kouloně pěstují v teplých oblastech tzn. na jižní Moravě nebo ve středních Čechách. Dá se tedy pěstovat společně s meruňkou, broskvoní a s ostatními stromy vyžadujícími teplo.

Kdouloně potřebují k pěstování spíše kyselejší půdu, příliš vápenatou nesnesou. Vysadit je lze na podzim nebo na jaře stejným způsobem jako ostatní ovocné stromy. Nemá sklony k chorobám, lze ji proto bezproblémově pěstovat až 25 let.

Pozor na slupku

Kdoule připomínají plody hrušněPodoba plodů záleží na konkrétní formě kdouloně. Pod názvem maliformis se skrývá kdouloň s plody podobné jablkům. Mají kulatější tvar a tužší aromatickou dužinu. Z kdouloně pyriformis sklidíte kdoule připomínající tvarem hrušku.Plod bude mít měkčí dužinu.

Kdoule obsahuje spoustu vitamínů (především vitamín C a skupinu vitamínu B) a minerálních látek jako zinek, železo, draslík, vápník atd. Působí pozitivně na trávicí ústrojí, lze jí použít proti průjmu. Pomáhají i proti bolestem v krku a při špatném dechu.

Kdoule zvelebí vaši zahradu, ale kromě svého okrasného vzhledu plodí své chutné plody. Ty se sklízí v září a říjnu, když se zbarví do sytě žluté barvy. Úrodu pak jednoduše proměňte v zavařeninu. Většinou je lze zpracovat stejně jako hrušky nebo jablka např. usušit jako křížaly. Pozor ale na tuhou, těžko stravitelnou slupku. Tu raději předem vždy oloupejte.

Stejně jako tyto druhy ovoce i kdoule po rozkrojení hnědne. Tomu zabráníte namočením nakrájených kdoulí do vody s trochou citronové šťávy nebo octa. Před zpracováním ovoce vodu vylijte a kdoule pořádně propláchněte čistou vodou.

Kdoulový džem

Potřebujete
1 kg kdoulí, 0,5 kg cukru, 1 citrón, voda

Kdoule oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na kostky. Povařte cukr asi v 300 ml vody, zvlášť povařte kdoule s vymačkaným citrónem. Poté vyjměte kdoule a přidejte je společně s nastrouhanou kůrou citronu k vodě s cukrem. Hotovou směs můžete ještě rozmixovat, aby byla jemnější.
Naplňte sklenice džemem a pevně je uzavřete.

Nejen k jídlu

Kdoule se používají i v kosmetice. Výrobci ji přidávají do krémů, kdoulový výtažek podle nich obsahuje látky, které přirozeně stahují (např. třísloviny, tanin), což přirozenou cestou snižuje ztráty vody pokožkou. Pleť je pak svěží a zpevněná. Kdoulový vosk zase vytváří na pokožce jemný ochranný film, který umožňuje přirozené dýchání pokožky.

Naše babičky kdoule přidávaly do prádla. Kdoule se krásně rozvoní a osvěží vzduch. Místo použití klasických chemických osvěžovačů zkuste naaranžovat několik kdoulí v bytě.

Kdoulový kompot

1 kg kdoulí, 2,5 l vody, 1 kg cukru, citron, kůra skořice, hřebíček

Cukr povařte ve vodě. Oloupané kdoule nakrájejte na kostičky. Vložte je do sklenice na kompoty a přidejte hřebíček, kousek skořice a plátek citronu. Zalijte vodou s cukrem tak, aby byly všechny kousky kdoule pod vodou. Sklenice vařte asi asi 20 minut při mírnějším plameni.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...