Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bez správné fermentace si na domácím tabáku nepochutnáte

Komu se podaří vypěstovat doma tabák, měl by dodržet doporučené postupy k jeho fermentaci. V opačném případě mu bude připadat, že kouří bramborovou nať, a k pěstování se už nikdy nevrátí.
Nahrubo nařezaný tabák

Nahrubo nařezaný tabák | foto: shutterstock.com

POZOR!

Nechceme propagovat kouření. Je ale mnoho pěstitelů, kteří - ač nejsou vášnivými kuřáky - chtěli by pomocí experimentu zjistit, zda lze v amaterských podmínkách vypěstovat tabák, jež by se kvalitou rovnal průmyslovým výrobkům. 

V minulém díle článku o domácím pěstování tabáku jsme ho úspěšně zaseli a přesadili buď ven nebo do velkých květináčů – to v případě, že ho pěstujeme doma. Tento proces není nijak náročný. Zvládne ho každý, kdo má jen trochu "zahradnickou ruku“.

Aby si ale pěstitel na tabáku skutečně pochutnal, je třeba stejně dobře zvládnou sušení a hlavně fermentaci. Ta nejvíc ovlivňuje výslednou chuť. A když se nepovede, přijde více než půlroční péče o rostlinky vniveč.

Sklízíme

Listy tabáku těsně po sklizniZralé listy se sklízí těsně před tím, než tabák začne kvést. V okamžiku, kdy ztrácejí zelenou barvu a začínají žloutnout, popřípadě se na nich objevují světle nahnědlé tečky. Sklízí se za sucha, nejlépe v poledne nebo odpoledne, kdy zmizí všechny pozůstatky noční vlhkosti.

Nejdříve se sklízejí nejspodnější listy, které mají nižší kvalitu než listy vrchní, postupuje se směrem vzhůru. Listy je třeba ulamovat shora dolů tak, aby se nepoškodil stonek.

Sušíme

Sušení v teplých oblastechListy se suší bezprostředně po sklizni. Na rozdíl od teplých oblastí, jako je Jižní Amerika, kde se sklizené listy svazují a zavěšují do sušáren, v našich podmínkách je třeba sušit každý list zvlášť. Jinak by neproschly.

Listy se pomocí jehly a režné niti pověsí v suché a dobře větrané místnosti (půda, kůlna, v nouzi i uvnitř bytu), zhruba 10 centimetrů od sebe.

Jednotlivé listy věšte asi deset centimetrů od sebeSušení může podle teploty prostředí, počasí a lokality trvat od 30 do 80 dnů. Nic se nezkazí, když se tabák nechá viset i déle. Listy, které chytí plíseň nebo hnilobu, je třeba průběžně odstraňovat. Tabák je usušen v okamžiku, kdy získá "zdravou" hnědou barvu, při jemném stisku se láme a začne příjemně vonět. Listy, které mají některé malé části nedosušené (jsou nazelenalé nebo světle žluté), se zbaví inkriminovaných míst a nechají se ještě 3-10 dní dosušit.

Někdy to jde i bez fermentace

U tabáku viržinského není někdy nutno fermentaci provádět pro jeho nižší obsah nikotinu a je pravda, že spoustě kuřáků takto chutná a kouří ho ihned po usušení.

Usušený srolovaný listV obou případech je ale nutné listy nejprve zvlhčit. Protože jsou po usušení křehké, pověsí se na několik hodin do vlhkého prostředí (koupelny, kuchyně, prádelny, sklepa), v nouzi postačí pustit na ně trochu páry z napařovací žehličky nebo nechat je chvíli viset v páře nad hrncem s vařící vodou. Cílem je, aby list zvlhl a dal se rozvinout. Správně vlhký list lze mačkat v ruce, aniž by se rozdrolil. Pak se pomocí žiletky nebo nůžkami odstraní nejsilnější část středové žilnatiny a listy se opět pověsí k sušení, které je tentokrát krátké, asi 2-4 dny.

Jakmile je tabák opět suchý, křehký a při stisku praská, je připraven buďto už jen k nařezání (vaše práce zde končí a můžete kouřit) nebo fermentaci.

Na dvě rychlosti

Tabák se napěchuje do sklenice od okurekFermentace přispívá ke správné chuti a vůni tabáku, listy se zbavují nečistot a ostatních látek, snižuje se obsah nikotinu. Tabák selský je nezbytné fermentovat vždy.

Fermentace tabáku je věda. Existují stovky různých postupů a tabákové společnosti si ty své střeží jako oko v hlavě. V amatérských podmínkách se používá buď rychlé, anebo pomalé fermentace. Základ je však u obou způsobů stejný.

Jde o to, aby se zvlhčené tabákové listy zbavené středové žilnatiny dostaly pod tlak bez přístupu vzduchu. Pak se buď při stálé teplotě 30-60 °C nechají 30-40 dní fermentovat (pomalá fermentace) nebo se 8 hodin zahřívají při teplotě 80 °C (rychlá). Během fermentace by se listy měly občas přeložit. Osobně doporučuji tu pomalou.

Existují i kombinace obou způsobů. Většinou vzniknou experimentálně metodou "pokus/chyba", nebo spíš "pokus/chutnáXnechutná". Pokud ne, pokračuji ve fermentaci. Pokud ano, mám hotovo, zapamatuji si postup - takto to budu dělat i příště.

Pomůže bedna

V praxi je největší překážkou získat zdroj stálé teploty. Vzhledem k cenám energie nelze předpokládat, že by někdo tabák sušil v troubě (snad jen při rychlé fermentaci). Na radiátory ústředního topení také nelze spoléhat, protože se jejich teplota mění v závislosti na venkovních teplotách.

Jemně řezaný tabákJá jsem to vyřešil takto: použil jsem obyčejnou  uzavíratelnou dřevěnou bednu, odizoloval jsem ji polystyrénem, do ní vložil nádobu s tabákem (nejlépe sklenice od okurek). Nádobu jsem překryl černou tkaninou a nad ní pověsil přenosné svítidlo a minimálně 60wattovou žárovkou. Podle velikosti bedny, jejího utěsnění a výkonu lampy se změří a zkoriguje teplota na výše uvedené hodnoty (stačí dát na hodinu dovnitř teploměr a "laborovat").

Po ukončení fermentace se dávají listy "odpočinout", položí se jednotlivě na napnutou látku nebo papír a v teplé a dobře větrané místnosti se takto suší 2-4 dny.

Proces fermentace je možno i 2-3x opakovat, tabák se tím zkvalitňuje a jeho chuť zjemňuje. Během procesu ho lze i ochucovat. Stačí mezi listy vložit například lusk vanilky, trochu medu, mátu nebo kápnout trochu roztoku vody s cukrem.

Těšíme se

Tabák je možné nařezat i strojkem na nudlePro výrobu cigaretového tabáku se nechají listy mírně navlhnout, zabalí se do ruličky a žiletkou, ostrým nožem nebo řezačkou krájíme na 0,5-1 mm široká vlákna. Kdo nemá v ruce požadovaný cit, může použít mlýnek, strojek na nudle nebo krouhač na brambory.

Cigaretový tabák lze z listu připravit i suchou cestou, rozdrcením křehkého listu nebo jeho zpracováním krouhačem jako v předchozí "vlhké" metodě.

Nařezaný tabák se pak dosuší, proseje a skladuje v temnu, pod mírným tlakem a bez přístupu vzduchu. Například v dobře uzavřených dózách. Tabák selský je dobré po nařezání ještě namočit na 10 minut do vlažné vody, vyždímat a důkladně v teple prosušit na napnuté látce a teprve pak kouřit.

Máte vlastní ověřené metody? Přispějte svými zkušenostmi do diskuze pod článkem a pomozte tak ostatním připravit kvalitní úrodu!

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...