Kurz Telecí maso byl součástí "osmidílného" balíku kurzů Domácí jídelníčky, na nějž chodí parta lidí, kteří se už navzájem znají a mají si o čem povídat. Některé jejich hlášky pro vás tedy zůstávají passé, cestu do gurmánského kolektivu si musíte po malých krůčcích vyšlapat.
Kurz pořádalo kulinářské studio za 2 100 korun a byl určen pro začátečníky a mírně pokročilé. Šéfkuchař Radek Kašpárek už předem založil na vývar, takže jsme vkročili do již provoněné místnosti. Na stole nás čekaly karafy s vodou a džusem, rozlévalo se úžasné víno, mlaskali jsme nad lahůdkami. Vyfasovali jsme zástěry, rozdělili se do čtyř skupinek a hned začali krájet a odblaňovat pořádné fláky telecího masa.
Začali jsme variacemi salátů
Z internetových stránek jsem už předem věděla, že nás jako předkrm čeká variace salátů se zálivkami (každá skupina připravovala jinou), jež nás šéfkuchař naučil moderně servírovat. "Nikdy bych nevěřila, jak jde díky pár plátkům okurky jídle zdobně načančat," podotkla trefně jedna z účastnic. Zatímco jsme ochutnávali první část menu, pomocnice, která byla velmi milá, po nás uklidila veškerý nepořádek a umyla nádobí. Takový servis bych potřebovala i doma.
Potom jsme se vrhli na zadělávanou telecí polévku. Hojně jsme ji prolévali vínem, přidávali jsme bylinky a čerstvou zeleninu. Samotná kombinace surovin byla sama o sobě pecka, přesto jsme ještě polévku dozdobili opečenými krutonky z listového těsta.
Kurzy vaření |
Nezklamalo ani telecí na paprice, na které jsme hned v úvodu porcovali maso. "Jen ty krupicové nočky se moc nepovedly," posteskl si jediný mužský účastník kurzu. Šikovný a domyšlený byl i předem vytištěný seznam receptů a postup, do něhož jsme si jen doplňovali podrobnosti.
Na štrúdl je expert Hanka
Sladkou tečku představoval štrúdl. Připravovali jsme hned dva - jeden z fio těsta a druhý český tažený, u kterého jsme se opravdu zasmáli. Radek ho připravoval poprvé a každý kus práce doprovázel slovy: "Hanka říkala..." Právě neznámá cukrářka Hanka mu totiž recept poradila. Pokud si někdy nevěděl rady, hned jsme si neodpustili poznámku: "To Hanka neříkala?"
"Samotný štrúdl by ale neměl šmrnc, a tak si připravíme i vanilkovou omáčku," překvapil nás kuchař Radek dalším minireceptíkem.
Jak jsem to viděla
Je vidět, že studio je přímo určeno k pořádání kurzů, čemuž svědčí krásně a efektivně vybavená kuchyně. K dispozici jsou navíc letáčky, nechybí kuchařské knihy, domů si navíc odnesete krásnou zástěru. V ní se bude vařit jedna báseň.
Příště bych ale zvolila kurz, který není součástí celého bloku lekcí. Nebo naopak - rovnou bych vyrazila na celou sérii. Přesto kulinářská tříhodinovka v Ola Kala nezklame.
Ola Kala
|