Pak ještě dneska zaběhnete nakoupit vše potřebné na přípravu mexické tortilly s hovězím masem a grilovanou zeleninou. Skvěle totiž chutná už od pohledu: není nad to doplnit pikantní maso salátem ze syrové zeleniny, který chuť zjemní.
Hovězí loupanou plec pravděpodobně znáte jako falešnou svíčkovou, která se dá pořídit za rozumnější peníze než svíčková pravá. Kromě masa upotřebíte česnek, sůl, pepř, jarní cibulku, papričky a tortilly (vakuově balené lze koupit i do zásoby). Na náplň pak ledový salát, ředkvičky, okurku, zralé avokádo, citron, čerstvý koriandr, čedar na strouhání a zakysanou smetanu.
Příprava na grilu, se šéfem krok za krokem
Z loupané plece alias falešné svíčkové nakrájejte plátky tenčí než na klasické steaky. Vetřete do nich rozmačkaný česnek se solí, přidejte trochu olivového oleje, opět tuto směs vetřete do masa, narovnejte ho na talíř a přikryjte fólií. Plátky můžete i vyrovnat na sebe; ochutí se navzájem a lépe se proleží.
Mezitím si připravte zeleninu na grilování: očistěte a pokrájejte na větší kusy jarní cibulku, papričky rozpulte a zbavte jádřinců.
Na talíři cibulku i papričky trošku polijte olejem, promíchejte, poskládejte na gril a přikryjte. Zatímco hlídáte grilující se zeleninu, pokrájejte si na drobno zeleninu na salát, kterým naplníte tortilly.
Začněte ledovým salátem, přidejte nadrobno pokrájené ředkvičky, okurku bez vodnatých jadřinců a vyzrálé avokádo. To vyloupněte a pokrájejte na kostičky.
Umíte správně vybrat avokádo?Když kupujete avokádo, vyberte si raději plod se stopkou. Ty bez stopky se často začínají od důlku po vytržené stopce kazit. Vyzrálé má být tak, aby do něho šel prstem udělat důlek. Tvrdší avokádo vám za pár dní dozraje doma. Výborné jsou druhy s tmavou slupkou, Při zpracování mějte po ruce citron: aby oloupané avokádo nepěkně nezhnědlo, stačí pokapat dužinu trochou šťávy z citronu nebo limetky. |
Kostičky avokáda pokapejte citronovou šťávou, nasekejte snítku čerstvého koriandru, který dodá chuť mexické kuchyně, přisypte ho do salátu a promíchejte.
Ugrilovanou zeleninu stáhněte včas z grilu (opravdu nezapomeňte hlídat, je hotová za chvilku), spálenou slupku paprik můžete lehce oloupat a a objeví se čistá dužina. Změklou grilovanou zeleninu naservírujte na talíře jako přílohu spolu se dvěma lžícemi dobré kysané smetany. Už je můžete mít takto připravené.
A je na řadě grilování odleželých plátků masa z plece. Aby zůstaly šťavnaté, musí se připravit i zkonzumovat rychle. Poskládejte je na rozpálený gril a nechte je, aby od plátu samy odskočily. Pak je teprve otočte, dodělejte a pryč s nimi z grilu.
Tortilly přihoďte na gril (nejlépe ještě na maso) a lehce je opečte z obou stran. Na opečené tortilly rozprostřete připravený zeleninový salát. Plátky masa pokrájejte.
K zelenině přidejte na každou placku i pěkných pár kousků grilovaného masa, můžete dochutit solí a pepřem, pak tortilly co nejpevněji zabalte a poskládejte je těsně k sobě na pánev.
Navrch nastrouhejte pořádnou dávku čedaru a dejte ještě na chvilku na gril zapéct, tortilly se přitom krásně prohřejí. A můžete lahůdku podávat.
V pondělním večerním Šéfovi na grilu na Primě uvidíte nejen tři detailní recepty, které využijete při letním grilování. Čeká vás i povídání Václava Vydry a Zdeňka Pohlreicha o koních, které šéf teprve poměrně nedávno přestal považovat "za materiál". (Jak to má s přístupem ke koním Václav Vydra si přečtěte zde). Dají si spolu i vyjížďku. Vidět šéfa, jak na koňském hřbetě zkrotne, stojí za to.