Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Než strčíte houby do mrazáku, poduste je. Aby nebyly plné toxinů

"Je jich hodně, tak je zamrazíme," řeknete si, když přinesete z lesa slušnou úrodu hub. Očistíte je, nakrájíte, naplníte do mikrotenových sáčků nebo do krabiček, strčíte do mrazáku a pak už je z něj jen vytahujete podle potřeby. Jenže houby se nezamrazí okamžikem, kdy zavřete dvířka mrazáku.

Čerstvé houby zpracujte co nejdříve, ať už z nich budete připravovat čerstvé jídlo, nebo je máte v úmyslu uskladnit v mrazáku. | foto: Profimedia.cz

Podle Jiřího Baiera, zkušeného mykologa a současně odborníka na chemii, to není tak jednoduché: "V houbách jsou enzymy, biologické vysokomolekulární látky, které se urputně snaží tu vaši houbu zlikvidovat a rozkládají ji."

Přijdete z lesa s plným košíkem a nastává vám druhá směna: houby je potřeba očistit a zpracovat. Buď nakrájet na sušení nebo tepelné zpracování, případně pak ještě na zamražení.

To není všechno. "Během tohoto rozkladu se neustále uvolňují mykotoxiny, tedy nebezpečné škodliviny, které lidskému organismu jednoznačně neprospívají," pokračuje Baier ve vysvětlování, proč se houby nemají zamrazovat bez předchozí tepelné úpravy.

Problémem podle Baiera také je, že zmrazení na teplotu nějakých minus 20 stupňů, při které činnost enzymů ustane, trvá i několik hodin. 

Osm postupů, jak zpracovat houby

Mražení, kvašení, pasta, ocet, sůl…

Mezitím se mykotoxiny neustále uvolňují a vy je pak po rozmrazení hub zkonzumujete. Podle Baiera po konzumaci takových hub nejvíc trpí slinivka. (Zmiňuje to i v předchozí reportáži zde, pořízené při sběru hub v psychiatrické léčebně.) 

"Navíc člověk musí brát v potaz výkyvy v dodávkách elektřiny, které také mají na  stav a složení zmrazených hub vliv, případně výpadky proudu," míní Baier. 

Jak tedy houby zamrazit správně

V podstatě je tedy potřeba u hub zastavit rozklad ještě před tím, než je strčíte do mrazáku. Spolehlivě a rychle toho dosáhnete spařením vroucí vodou.

"Stačí trocha vroucí vody na dno kastrolku a pokrájené houby v ní zhruba 5 minut podusit, jako když připravujete smaženici," vysvětluje Baier. Pak už se podle něj nemusíte bát, že by zmražené houby obsahovaly nějaké škodliviny.

Podle Baiera je tato jednoduchá tepelná úprava před zamražením navíc i velice praktická. "Podušením houby zmenší objem, takže navíc ušetříte místo v mrazáku," vidí mykolog další pozitivní stránku věci.

Bílé hříbky raději usušte, jinak se vám krásně nerozvoní

Bílé hříbky potřebují alespoň dva dny pomalého sušení, teprve pak se rozvoní, radí mykolog Jiří Baier. Na mrazák je jich podle něj škoda.

Zamrazit můžete podle uvedeného postupu v podstatě kterékoliv houby, ale bílé hříbky byste podle Jiřího Baiera takto "ničit" neměli. "Neusušit bílé hříbky by byla škoda. Začnou totiž krásně vonět až při minimálně dvoudenním pomalém sušení," vysvětluje.

Pokud tedy chcete mít na zimu voňavé hříbky pod kotletky nebo do bramboráčků, sušte je volně na vzduchu, ne na topení nebo v sušičce. "Nesmí se usušit zprudka. Naopak, já je někdy i rosím, aby se sušily pomaleji. Teprve po dvou dnech sušení totiž uvolní úžasné typické aroma," radí Baier.    

Témata: Na houbách

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...