Potřebné ingredience: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, vanilkový cukr, 1 limetka, 1 hrnek rostlinného oleje, 3 celá vejce, 0,5 l kefíru, 1 a půl balení kypřicího prášku do pečiva a cca 250 g meruňkového džemu.
Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě prášku do pečiva: tedy mouku, cukr a vanilkový cukr, přistrouhejte limetkovou kůru a promíchejte. Přidejte olej, vajíčka a opět promíchejte. Zalijte směs kefírem, vmíchejte ho do směsi a jako poslední ingredienci přidejte kypřicí prášek.
Těsto naposledy promíchejte (mělo by mít řidší konzistenci jako na videu) a nalijte do formy. Navrch po lžičkách přidejte meruňkovou marmeládu. Pečte zhruba 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C, okraje by měly krásně zrůžovět. Zchladlou buchtu posypte moučkovým cukrem nebo zalijte limetkovou šťávou.
Recept na tuto kefírovou buchtu, nebo chcete-li koláč, prozradí cukrářka Markéta Krajčovičová v dalším premiérovém dílu Božských dortů od Markéty v pondělí večer po osmé na televizi Prima love.
Dorty potažené marcipánem už jsou na přípravu složitější
Vedle kefírové buchty ale Markéta upeče i jeden ze svých vyhlášených dortů potažených marcipánem. Tentokrát se jí na něj vejde i obří sluníčko s otevřenými dlaněmi, protože dort věnuje klientům chráněného domova v Horním Maxově v Jizerských horách k padesátým narozeninám vzniku zařízení.
Diváci mají možnost nahlédnou Markétě pod ruce a pozorovat krok za krokem, jak takový dort vzniká: jak se tvarovaný korpus promění na stůl pokrytý vzorovaným ubrusem, jak se takový vzor do marcipánového "ubrusu" vytlačí pomocí speciální fólie pro cukráře, jak se marcipánem potáhne i sluníčko, a další cukrářské fígle, abyste mohli něco podobného také vyzkoušet. Na potahování podobného Markétina marcipánového dortu se můžete podívat na videu v předchozím článku zde.