Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Chlebíček na sladko. Zkuste skořicovo-datlový podle cukrářky

Nejlépe chutná ještě teplý, Markéta Krajčovičová ho doporučuje jako ideální přesnídávku. Nebo si ho dopřejte se šálkem horké čokolády, třeba na víkendovou snídani nebo za chladných podzimních večerů, které se nezadržitelně blíží.

Na těsto si připravte 250 g hladké mouky, 40 g (což jsou zhruba 2 lžíce) změklého másla a máslo na vymazání formy, 25 g (tedy necelé dvě lžíce) práškového cukru, 14 g (2 lžičky) prášku do pečiva, 1 vejce a 75 ml mléka.

Na náplň budete potřebovat 75 g jemného hnědého třtinového cukru, 100 g vypeckovaných a na kousky pokrájených datlí, 50 g (tedy cca 2,5 lžíce) změklého másla, 1 lžička (7 g) mleté skořice a 1,5 lžíce tuzemského rumu.

Příprava voňavého sladkého chlebíčku krok za krokem

V misce smíchejte vajíčko s mlékem a vyšlehejte do pěny.
Našlehané mléko s vajíčkem přilijte do misky s moukou smíchanou s kypřícím...
Pak si těsto vyklopte na pomoučený vál a propracujte.

V míse smíchejte vajíčko s mlékem a vyšlehejte do pěny. V další míse smíchejte mouku a kypřící prášek, přidejte cukr a změklé máslo. Přilijte našlehanou směs mléka s vajíčkem, promíchejte a těsto si vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Rukama ho propracujte, vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou folií a nechte chvilku odpočinout.

Datle vypeckujte a pokrájejte na kousky.
K datlím přidejte změklé máslo, torchu hnědého cukru, skořici...
...přilijte trochu rumu a pečlivě promíchejte, aby se máslo a rum spojily.

Mezitím si připravte náplň: do misky nasypte vypeckované a na kousky pokrájené datle, přidejte změklé máslo, hnědý cukr, trochu skořice a rum. Směs pečlivě promíchejte, aby se máslo a rum spojily. "Máslo je potřeba důkladně rozetřít o stěny misky, ono se nám za chvíli s rumem spojí," radí Markéta.

Odpočinuté těsto ještě naposledy propracujte.
Na plát naneste připravenou skořicovo-datlovou směs a rovnoměrně rozetřete.
...přeložte podélně napůl a zatočte.

Pak už zase můžete sáhnout po odpočinutém těstě. Pracovní plochu si trochu podsypte moukou, těsto naposledy propracujte a vyválejte z něj obdélníkový plát, asi 5 mm silný. Plát rovnoměrně potřete připravenou voňavou směsí a stočte jako roládu. Vrchní část po celé délce rozřízněte, podélně přeložte na polovinu, zatočte, jako byste ho chtěli ždímat, a vložte do kulaté formy.

V troubě předehřáté na 200 °C pečte zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby chlebíček nechte asi pět minut odpočinout, pak ho opatrně oddělte od okraje, vyjměte z formy, lehce pocukrujte a nakrájejte na dílky. Ještě teplý je nejlepší.  

Kromě chlebíčku Markéta vystřihne i jedlého skarabea

Ve druhém dílu druhé série úspěšného pořadu Božské dorty (k vidění v pondělí po osmé večer na televizi Prima love) vytvaruje cukrářka Markéta Krajčovičová potahovaný dort do podoby bájného skarabea. Zjevně dobře inspirovaná návštěvou výstavy Tutanchamonova hrobu a pokladů na pražském Výstavišti.

Jak na chlebíček i skarabea

Pokud byste se pouštěli do podobně složitě tvarovaného dortu jako je skarabeus, nesmíte vyválet potahovou hmotu příliš na tenko, aby se vám na dortu neobjevily praskliny. Naštěstí lze ale takto poškozené místo snadno opravit. Podle Markéty stačí vzít kousek hmoty, navlhčit jej a přilepit na poškozené místo. Takže klidně tvarujte podobně složité tvary jakou jsou broučí nožičky, linie krovek či detaily broučí hlavy.

Právě na tyto drobnější detaily se dají krásně využít odřezky korpusu. Když je vytvarováno, celý korpus se natře krémem a nechá ztuhnout v lednici. Díky vrstvičce krému se totiž celý povrch dortu pěkně vyhladí a usnadní usazení vyválené potahové hmoty (na to se můžete podívat zde).

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...