Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recept na bábovku, kterou rozeberete na buchtičky a přidáte šodó

Buchtičky obalené strouhanými ořechy nebo mákem upečete ve formě na bábovku, abyste je poté zase rozebrali na jednotlivé kousky. Pak připravíte vanilkový krém, na nějž vám nabízíme hned tři recepty, ať máte na výběr. A můžete si užít chuť dětství.
Buchtičky se šodó, spečené do tvaru bábovky. Ta vypadá velmi kompaktně, ale jde...

Buchtičky se šodó, spečené do tvaru bábovky. Ta vypadá velmi kompaktně, ale jde velice snadno rozebrat na jednotlivé, krásně nadýchané buchtičky. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Oblíbené buchtičky se šodó mají mezi sladkými jídly stabilní postavení, milují je malí i velcí. Patří prostě mezi klasiku. O jejich značné oblibě svědčí i to, že "buchtičky se šódó" mají dokonce svá vlastní soutěžní klání (více zde).

Originální recept od Jiřího Plavce z Cítova u Mělníka navíc dokazuje, že i klasika může dostat nezvyklý kabát a dá se jí vdechnout ještě chuťový rozměr navíc.

Zlaté noky se žloutkovým krémem krok za krokem

Ingredience potřebné na těsto: 500 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, 50 g cukru krystal, špetka soli, 1 lžička jemně strouhané citrónové kůry, 2 žloutky, 70 g másla a 300 až 350 ml mléka. Na obalení: 150 g másla, 250 g jemně strouhaných vlašských ořechů, 150 g cukru krystal a máslo na vymazání formy.

Ve velké míse promíchejte odváženou mouku se solí a sušeným droždím. Dále do...
Do důlku nechte sklouznout žloutky, přilijte vlažné máslo a mlékem zadělejte...
Z vykynutého těsta odebírejte lžičkou menší kousky, každý hned smočte v másle a...

Mouku smíchejte s droždím, cukrem, solí a citrónovou kůrou, do důlku přidejte žloutky, rozehřáté zchladlé máslo a vlažným mlékem zadělejte těsto. Poprášené moukou ho poté nechte v teple pod utěrkou vykynout.

Jakmile těsto vykyne na dvojnásobný objem, odebírejte z něj lžičkou menší kousky, každý hned smočte v rozehřátém zchladlém másle a obalte ve směsi strouhaných ořechů s cukrem. Zatoužíte-li po obměně, můžete strouhané vlašské ořechy nahradit lískovými, případně mandlemi či mákem, postup je jinak stejný. 

V másle smočené a v ořechové směsi obalené noky vkládejte do formy na bábovku...
Nutný je test špejlí, zda je bábovka propečená i uvnitř.
Servírujte rozebrané na jednotlivé nadýchané buchtičky, spolu s vanilkovým...

Takto upravené "noky" vkládejte jeden vedle druhého do formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem. Formu plňte dle velikosti do poloviny až dvou třetin, obsah při dokynutí (cca 20 minut) a následném pečení značně nabyde.

Troubu mezitím vyhřejte na 170 oC, vložte do ní kastrůlek s horkou vodou a pak dokynutou bábovku překrytou alobalem, aby se ořechová drť na povrchu nepřipálila. Bábovku pečte 35 až 40 minut, poté propečení otestujte špejlí (z propečené bábovky vytáhnete špejli suchou, bez mokrých drobečků) a po vyjmutí z trouby ji nechte 20 minut vydýchat. Potom ji vyklopte, rozeberte na jednotlivé buchtičky a servírujte se žloutkovým nebo jiným krémem.

Tři recepty na krémy vhodné k buchtičkám

1/ Na jemný žloutkový (na snímcích)potřebujete: 1 lžíce hladké mouky, 60 g krupicového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 700 ml mléka a 4 žloutky.

V rendlíku promíchejte mouku s oběma druhy cukru, přilijte mléko a vše za stálého míchání provařte (cca 3 minuty). Do vroucího základu zašlehejte hned po odstavení oddělené žloutky a můžete podávat.

2/ Na báječné vinné šodó si připravte: 500 ml bílého vína, 1 kousek celé skořice, několik hřebíčků, proužek citrónové kůry, 4 lžíce krystalového cukru, 4 vejce a 1 lžíci hladké mouky.

Víno s kořením přiveďte téměř k varu (fáze perličky) a odvar po chvíli sceďte. Zvlášť vyšlehejte žloutky s cukrem a zvolna do pěny vmíchejte mouku. Dále přilévejte scezený a mírně zchladlý vinný odvar, základ promíchejte, přelijte do rendlíku a na plotně ho za stálého míchání vařte do mírného zhoustnutí. Nakonec vyšlehejte zvlášť z bílků pevný sníh a vmíchejte ho do horkého žloutkového základu. Šodó podávejte teplé, jinak zřídne.

3/ Na vanilkový pudinkový krém si připravte 1 sáček vanilkového pudinku, 2 sáčky vanilkového cukru, 100 g krupicového cukru a 700 ml mléka.

V rendlíku smíchejte oba druhy cukry s vanilkovým pudinkem, přilijte mléko a za občasného míchání vše přiveďte k varu. Pudink dobře provařte, dohladka ho vymíchejte a teplý servírujte s nadýchanými buchtičkami.

Z historie sladkých omáček

Původ oblíbené sladké omáčky lze vystopovat na konci 15. století v Itálii. Válečník Paolo Baglioni tehdy obléhal pevnost Scandiano, když vojsku došly zásoby potravin. Žoldnéřům se podařilo posbírat ve vyrabovaných vesnicích kolem pouze vajíčka, víno, med a nějaké bylinky. A dnes už neznámého kuchaře napadlo uvařit z těchto přísad sladkou polévku, kterou se vojáci posilnili a na druhý den pevnost dobyli.

Další významná zmínka o šodó pochází z Francie, kde si tuto omáčku doplněnou pečenými buchtičkami dopřávala královna Kateřina Medicejská. A pokrm si údajně velice oblíbila. U nás pak pochází první zmínky o něm z časů Rakousko-Uherska, ale oblíbené je toto jídlo také v sousedním Bavorsku či o trochu vzdálenější Anglii.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...