Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vařená bílá ředkev, prostý buddhistický pokrm. Další chod japonského menu

  0:11
Kouzlo japonské kuchyně spočívá v jednoduchosti i drobných detailech současně. Čech ředkev maximálně nakrájí na kolečka a přidá na chleba s máslem, nebo do zeleninového salátu. To Japonec si s ní vyhraje mnohem víc a dá si záležet i na servírování.

„Daikon no nimono, tedy vařená bílá ředkev,“ tak nám šéfkuchař japonské restaurace Yamato, Marek Hora, představil další možný chod japonského menu, které byste si mohli připravit třeba na Vánoce. Neděste se, protože chybět v něm nebude ani rybí polévka, ani smažená ryba a bramborový salát. (Recept na rybí polévku a vysvětlení, jak to mají Japonci na Vánoce, najdete zde.)

Postup vaření ředkve krok za krokem

Celé kouzlo spočívá v tom, že se ředkev vaří ve vývaru z mořské řasy kombu, do kterého se pro zvýraznění chuti ještě přidá sušený granulovaný koncentrát z té samé řasy. Barevně pak mají pokrm v mističce pozvednout zelené sojové boby (čerstvé lusky seženete nejspíš v prodejně Makro nebo v asijské tržnici).

Jak na daikon no nimono

Čerstvou bílou ředkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na zhruba 1 cm silná kolečka. „Hrany koleček ještě ostrým nožem zaoblete, aby se zbytečně nerozvařila,“ radí Marek Hora, který se recepty a fígle japonské kuchyně učil přímo v její domovině od místních zkušených šéfkuchařů.

Do kastrólku s vodou vložte kus mořské řasy kombu a jakmile se voda začne vařit, vyjměte ji (stejně jako při přípravě vývaru ze sušeného tuňáka u předchozího receptu). A do vývaru ještě přisypte zhruba lžičku granulované řasy kombu (tu najdete v nabídce speciálních obchodů s japonskými ingrediencemi). 

Pak přijdou na řadu připravená kolečka ředkve, která ve vývaru vařte zhruba půl hodinky úplně do měkka. Že je vařená, poznáte jednoduše, stačí si vzít na pomoc zašpičatělou špejli. Pokud jde kolečko ředkve propíchnout skrz naskrz, můžete vypnout vařič a vařenou ředkev servírovat.

Do mističky vybrané s citem tak, aby pokrm nechala vyniknout, vložte kolečko vařené ředkve a zalijte ho vývarem. A navrch naaranžujte pár čerstvě vyloupaných zelených bobů, aby vynikl barevný kontrast. 

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...