Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Chlap se nemusí cpát masem, to je předsudek, říká Pohlreich

  0:15
„U nás doma vedou žebra, pěkně naložený a hodně dlouho a pomalu pečený. Pak v podstatě jakýkoliv rychlý burger a steak,“ prozrazuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který natočil dalších sedm dílů pořadu Rozpal to šéfe. Přesto hned v prvním díle v neděli v podvečer na Primě nabídne recepty bez masa.

Že by si svérázný šéfkuchař sedl ke stolu a hloubal nad novými recepty, tak to podle něj nefunguje. „Inspirace je u mě především o materiálu jako takovým, o surovině, a tu je potřeba respektovat. Většinou tomu pak dám nějakou docela jednoduchou podobu. Nehledám v tom nějaký velký komplikace,“ popisuje vznik jeho nových grilovacích receptů.

A protože gril vnímá jenom jako „jinou kuchyň“, je přesvědčený, že se na něm má připravovat úplně všechno. Takže i bezmasá jídla.

„Vařím je rád, protože když jsme natáčeli, tak člověk u toho grilu stojí pět dní a pořád maso, maso, maso... Takže je hrozně osvěžující udělat díl, kde jídla nejsou masitý,“ přiznává. Přípravu houbových špízů, plněných rajčat či grilovaných baget s modrým sýrem a hruškami si užil.

Navíc jsou recepty skutečně jednoduché. Na grilovaná rajčata vám kromě této zeleniny stačí pár plátků toustového chleba, čerstvé bylinky, olivový olej, pepř a sůl. Rajčata jednoduše seříznete, vydlabete, šťávou z rajčat a trochou olivového oleje zvlhčíte najemno pokrájené kostičky toustového chleba, ochutíte posekanými bylinkami, opepříte, osolíte, promícháte, touto směsí rajčata naplníte a můžete grilovat. Při 180 až 200 °C zhruba 8 minut, takto:

Bezmasé recepty jsou na pořadu dne, do jídelníčku patří

Jak jde dohromady chlapské grilování a bezmasá jídla? „To je věc, která se blíží mílovýma krokama i do gastronomie v Čechách. Nemám rád, když se bezmasýmu vaření říká veganský nebo vegetariánský. Myslím si, že jídla ve kterých není maso, mají svoje velký opodstatnění,“ konstatuje lakonicky.

Sám určitě nepatří k těm, kteří maso jedí denně, i když k tomu podle vlastních slov má blízko. „Já už toho masa sněd tolik, že mě to určitě neuškodí. Chlap se nemusí cpát masem, to jsou předsudky. Stejně jako že má mít pleš a smrdět. Nemusí jíst maso každej, stačí pleš. Dnes už je ta doba trošičku jiná, doufejme,“ dívá se na bezmasé grilování jako na čerstvý vítr.

Grilování přitom pro něj není žádný rituál, jen další způsob, jak připravit něco zajímavého k jídlu. „I když to je samozřejmě jeden z nejjednodušších způsobů, jak pohostit větší skupinu lidí, protože to jde většinou rychle a snadno. A určitě je to fajn,“ přiznává, že vaření pod širým nebem svoje kouzlo jednoznačně má.

A i když to pro něj vyloženě rituál není, doufá, že pro hodně lidí ano. „Protože je to z těch momentů, kdy chlapi můžou u vaření vynikat a mě to přijde hrozně pěkný,“ uzavírá šéfkuchař s grilem za zády. .

Kdo si grilování bez masa neumí představit, může si připomenout Pohlreichovy rady, jak připravit maso na pořádný hovězí burger (více zde):

30. května 2011

Autor:

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Vyzkoušejte vepřová bůčkožebra Bulgogi. Grilovací akademie ví, jak na to

Vepřová bůčkožebra Bulgogi

Seriál Že si dobře rozumějí vepřová žebra s pěkným tukovým krytím naložená do korejské marinády s lehkou...

Pošlete recept a fotografii pokrmu ze své grilovačky a vyhrajte cenu

Pošlete fotku a recept a vyhrajte některou z cen.

Soutěž Je léto, proto je pravděpodobné, že trávíte hodně času na zahradě při grilování. Nezapomeňte fotit...

První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl...

Příprava grilovaných jídel má svá specifika. Zvláště jde-li o kuřecí maso. To musí být dostatečně...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...