Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

  0:17
Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je ideálním řešením blanšírování. Jíme i očima, nejde jen o nasycení. A výsledek za těch pár minut práce navíc podle šéfa určitě stojí.

Svěží barvy, do kterých se oblékne zelenina po blanšírování - tedy po krátkém povaření a prudkém zchlazení v ledové lázni - vypadají nejen na obrazovce či fotografiích až nepřirozeně. Kousky zeleniny jakoby zesklovatí, barvy zjasní.

Pokud si pak vedle sebe dáte doslova umučené zelí, udušené pod pokličkou a leckdy ještě zahuštěné jíškou, a zesklovatělé, svěže zelené blanšírované zelí - které je přitom také dostatečně tepelně upravené - co si vyberete? Vyzkoušejte si to.

Princip blanšírování objasnil Zdeněk Pohlreich v neděli v podvečer ve Zdeňkově akademii na Primě a předvedl i jeho praktické využití v receptech. 

Věnuje mu i celou kapitolu v právě vydaném Kulináriu, které lze nazvat kuchařskou biblí nejen proto, že v každé kuchyni bude tato kniha zřejmě brzy hodně osahaná, opatřená záložkami a plná ručně vepsaných poznámek. Ocení ji totiž každý, kdo se chce prokousat kuchařskými technikami tak, aby ho čarování v kuchyni opravdu bavilo a přinášelo (mu) radost.

Navíc lze tuto techniku prakticky využít i při čištění masa nebo zpracování ovoce. Takže pokud si k blanšírování zeleniny (blanšírovat lze i cibulku do bramborového salátu) -  půjčíme pár šéfovských pravidel z Kulinária, zní:

  • Vodu na blanšírování si připravte do dostatečně velkého hrnce, aby se vám tam zpracovávaná zelenina vešla. Navíc musí být v případě zeleniny voda na vaření vždy osolená.
  • Následné zchlazení provádějte ve skutečně ledové vodě: do studené vody prostě ještě přidejte led, profíci to dělají stejně. Je totiž důležité, aby se var zastavil co nejrychleji a zelenina dále neztrácela barvu.
  • Díky šetrnému krátkému povaření si suroviny ponechají nejen barvu, aroma, chuť a texturu, ale i všechny výživové látky. Přitom se případné nežádoucí mikroorganismy během blanšírování zničí.

Jak tedy na jednoduchou a efektní přípravu zelí k masu?

Zelí pokrájejte běžným způsobem na plátky zhruba 3 x 3 centimetry a krátce ho povařte v kastrůlku s osolenou vodou, občas promíchejte. Vodu ze zelí pak slijte, zelí prudce zchlaďte v ledové lázni, nechte okapat a vraťte ho do prázdné misky. Pak připravte pesto na dochucení zelí a na pánvi maso.  

Selečí hřbet s blanšírovaným zelím v plné chuti a kráse.

Pesto jednoduše umixujte z lístků čerstvé bazalky, k nimž můžete do mixéru přidat pokrájený stroužek česneku, trochu parmazánu či strouhanky (kterou lze parmazán nahradit, pokud máte intoleranci na laktózu), piniové oříšky. Kdo má rád ostřejší chuť, lze přidat i jalapeňoz. A trochu olivového oleje.

Vepřovou panenku (pokud je selečí, můžete ji osolit i opepřit předem) opečte na rozpálené pánvi s trochou oleje. Ale nevysušte ji, měla by zůstat šťavnatá, takže by se pořád měla péct na oleji, který podle potřeby můžete během přípravy na pánev přidat. 

Hotové maso z pánve stáhněte, alespoň si před servírováním ještě odpočine na talířku, a na pánvi s vypečenou šťávou z masa v rychlosti prohřejte zelí, do kterého vmíchejte připravené pesto. A můžete tu delikatesu servírovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...