Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


S přípravou bramborového salátu na Štědrý den začněte už dnes

aktualizováno 
Máme to pěkně rozpočítané. Ve čtvrtek večer uvařte brambory, zeleninu a vejce, případně si vyrobte majonézu. Během pátku suroviny nakrájíte a promícháte, uvaříte polévku a v sobotu už jen obalíte kapra a máte večeři hotovou.

„Nelze říci, který bramborový salát je právě ten nejlepší, každá rodina má ten svůj zaručený recept,“ upozorňuje šéfkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. Takže v některých rodinných receptech nenajdete třeba hrášek, někde místo vařené kořenové zeleniny najdete sterilovanou, někdo v salátu nemá rád vejce, někdo přidává šunku nebo šunkový salám.

Fotogalerie

Každopádně základem na „klasiku“ jsou brambory, varný typ A, úplně ideální je (pokud seženete) odrůda Keřkovské rohlíčky. Prostě brambory, které jsou více máslové a v salátu se nerozpadají.

Nejlepší je uvařit je ve slupce den předem. Stejně tak si můžete předpřipravit vejce natvrdo, Radek David je podle velikosti vaří 9–10 minut, jde o to, aby žloutek nezmodral a zůstal krásně žlutý. Stejně tak můžete uvařit zeleninu v osolené a okyselené vodě, aby suroviny už dopředu měly nějakou chuť.

„Já osobně si den předem připravuji i majonézu. Jen ke žloutkům přidám slunečnicový olej a trochu dijonské hořčice. Po olivovém oleji by byla majonéza nahořklá,“ popisuje postup na základní majonézu (jak ji bleskově vyrobíte pomocí tyčového mixéru, se podívejte sem).

Krájíme

Druhý den stačí oloupat brambory a krájet. Brambory, celer, petržel, mrkev, David přidává i pastiňák. Pak přidáte jemně nakrájené sterilované okurky, přičemž nálev si schovejte. Na kostičky nakrájejte i vejce.

Salátový rozcestník

Radek žloutky nechá a rozetře je s olejem. „Stejně ze žloutku kostičky nenaděláte, rozpadá se. A tím, jak ho utřete, se salát zahustí a získá žlutější barvu,“ radí. Radí také přidat zelená jablka, která salátu dodají kyselost a při skusu i pocit čerstvosti.

Aby dlouho vydržel

Cibulku radí (těm, co chodí salát mlsat do lednice ještě týden) po nakrájení krátce blanšírovat. To znamená nasypat do sítka, na pět vteřin ponořit do vroucí vody, propláchnout studenou vodou, okapat a pak teprve vložit do salátu. Blanšírováním se jednak zjemní chuť cibule a navíc salát bude pomaleji kysnout.

No a můžete začít míchat. Pokud chcete, aby salát déle vydržel, dodržte základní hygienické předpisy. Takže nesahejte do salátu holou rukou, raději použijte rukavice jako kuchař na videu, nebo použijte stěrku.

Až budete ochutnávat, lžičkou, kterou jste strčili do úst, už nikdy znovu nesahejte do mísy. Na rukou i v ústech máme bakterie, které urychlují proces kvašení, salát by se rychleji kazil. Raději použijte novou.

Jak dochutit

Pro milovníky zdravé výživy pak stačí jen přidat trochu láku z okurek, olivový olej a trochu soli. Nebojte se klidně salát udělat trochu tekutější, protože brambory se zeleninou do sebe do druhého dne nálev vtáhnou.

A pak jsou lidé, kteří mají rádi variantu s majonézou, takže použijí svou den předem vyrobenou. Anebo kupovanou, pokud se bojí salmonely. Místo majonézy je také možné využít zakysanou smetanu nebo hustý bílý jogurt, v některých rodinách dělají salát s majonézou, kterou odlehčí bílým jogurtem. Stejně tak někde přidávají trochu plnotučné hořčice. „Prostě u salátu neexistují dogmata. Každý je dobrý, když vám a rodině chutná,“ uzavírá šéfkuchař.

Autor:




Nejčtenější

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.