Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéf zachraňuje slušné bistro pro cyklisty. I se smažákem pro Poláky

V kuchyni kluk, co tvrdí, že gastronomií žije a vařit ho evidentně opravdu baví. A majitelé, kteří tuto kuchyni dotují z truhlářské výroby, aby na konci světa mohli poskytovat dobré jídlo a slušné ubytování cyklistům, kteří si tu projíždějí jeden z nejkrásnějších singl treků světa. Kdo by se nesmiloval.

Jako penzion s restaurantem se prezentuje podnik, jehož majitelé Zdeňka Pohlreicha coby šéfa požádali o pomoc. Zoufale potřebují nezaujatý pohled a rady, jak podnik posunout tak, aby byl schopen se uživit celoročně a nemuseli ho dotovat z truhlářské výroby. Už tak se má rodina se třemi dětmi co otáčet.

Pan Svoboda truhlaří, postupně vylepšuje penzion a ještě dělá provozního, jeho žena se ohání motorovkou a vyrábí dřevěné anděly, kteří se i dobře prodávají. Naštěstí. Protože ve specifické pohraniční lokalitě Nového Města pod Smrkem to manželé Svobodovi opravdu nemají snadné.

„Hřáškový“ krém, „držková“ nebo „vepěnky“ s háčkem nad písmenkem „pé“ sice nepatří k tomu nejlepšímu z jejich produkce, lépe by se na jídelním lístku vyjímal hráškový krém, dršťková a vepřenky. Nicméně snaží se. Všichni tu jsou rádi za každý podnět, který jejich situaci může obrátit k lepšímu. Vývěska bez chyb je ovšem základ, znamená první kontakt s hostem.

V kuchyni problém není, kuchařem a šéfkuchařem v jedné osobě je sice teprve sedmadvacetiletý kluk vyučený v oboru, ovšem s desetiletou praxí a nadšením, jaké by mu většina kuchařů mohla závidět. Tousty s pikantní směsí na způsob kaťáku sice nedělá rád, zrovna tak jako smažený sýr, na který sem cíleně jezdí především Poláci, nicméně respektuje přání hostů.

O klientelu z Polska by bylo hloupé se připravit, vždyť z nejbližší polské obce je to sem šest kilometrů. Navíc je tu konkurence v podobě zavedené místní hospody, kde slušně vaří, je tedy především potřeba, aby o sobě Svobodovi dali vědět.

Unikátní venkovní pec na dřevo je škoda nevyužít na pečení masa.
Šéfkuchaři nechybí sebevědomí ani schopnost vést dobře kuchyni bike bistra a...
Unikátní venkovní pec na dřevo je škoda nevyužít na pečení masa i brambor.

Kromě unikátní venkovní pece na dřevo má bike bistro naštěstí i slušného šéfkuchaře.

S úpravou konceptu z „restaurantu“ na bistro nemají problém, práce se nebojí a za šéfovy dobře míněné rady jsou vděční. Takže to šéf opět rozjede i v kuchyni, aby si kuchař i majitelé uvědomili, že hospoda nesmí být otrokem svého menu, ale oslavou dobré kuchyně. Navíc když mohou využít vlastní unikátní venkovní pec na dřevo na pečení všeho možného masa.

Každopádně pondělní premiéra prvního dílu podzimní a současně poslední řady primáckého Ano, šéfe! předvedla, jaké jsou po deseti letech trvání pořadu v kuchyních restaurací vidět změny. Řada z nich už si umí poradit a nemají problém nabídnout hostům slušné jídlo z čerstvých surovin. 

Přesto se vždycky bude hodit pohled zvenčí od nezaujatého profíka. V tom Zdeněk Pohlreich zkušeného restauratéra a šéfkuchaře ani tentokrát nezapřel, i když už je podle vlastních slov moc unavený na to, aby lidem zasahoval do života. S Ano, šéfe! končí.

Bike bistro U všech andělů je tak jedním z posledních podniků, kde si šéfa můžete užít. A dokonce si podle něj zaslouží i šéfovskou samolepku s hvězdou. Teď ještě, aby se majitelům podařilo do něj nasměrovat hosty.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025