Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bylinkové masti můžete používat i místo krému. Vyrobíte je snadno

Voňavá, čistě přírodní mastička bez zbytečných chemických přísad se dá používat i jako pleťový krém nebo pleťové mléko. A to jak na obličej, tak i na celé tělo.

Jako základ pro pleťový krém používá Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, čistý kokosový tuk, který je příjemně voňavý sám o sobě. „Krásně se roztírá, ať je v pevném stavu, nebo tekutý jako olejíček, a navíc má i mírné protibakteriální účinky,“ vysvětluje Slimáková tuto volbu.

Působení kokosového tuku protiplísním, bakteriím, virům a současně i příznivý vliv na omlazení pokožky potvrzuje i nutriční specialistka Anna Jermářová (více zde). Stejně tak ale můžete na přípravu masti použít vepřové sádlo jako naše babičky. Asi nejúžasnější na tom je, že přesně víte, co jste do té své masti dali, a vybrané bylinky si můžete i sami vypěstovat nebo nasbírat.

Ať už použijete jako základ kokosový tuk, nebo sádlo, postup je v obou případech stejný: tuk rozehřejete v misce ve vodní lázni a přidáte do něj čerstvé nebo sušené bylinky. Může to být květ měsíčku, heřmánku, snítky konopí či levandule. Výběr je na vás, protože každá bylinka je vhodná na něco jiného (o sbírání bylinek čtěte zde). Květů či jiné drogy by mělo být jen tolik, aby byly v tuku úplně ponořené.

Jakou si vybrat bylinku?

„Na pleť a na denní používání se mi nejvíce osvědčila mast měsíčková, která je krásně žlutá a voňavá. Hojivá je zase konopná mast, ta bývá krásně zelená. A proti křečím, třeba při bolestech bříška u dětí, můžu doporučit heřmánkovou mast,“ radí Margit Slimáková. Po slunění je ideální mast levandulová, ta pleť zklidňuje.

Nádobu s miskou ve vodní lázni, s bylinkami naloženými v tuku, pak dejte na oheň, přiveďte k varu, oheň stáhněte a nechte bylinky v horkém tuku louhovat. Může to být několik hodin (jen nezapomeňte doplňovat vodu) a mast máte ještě ten samý den hotovou. Můžete ale nechat var probublávat dvě tři hodinky, pak vařič vypnout, bylinky nechat dál louhovat v chladnoucím tuku a postup opakovat ještě druhý den.

Pak obsah mističky nechte trochu zchladnout, ale ne ztuhnout, a přes sítko mast nalijte do skleniček či kelímků (lze koupit v lékárně), nádobky si popište a uložte v chladu. Při teplotě kolem 20 °C mění kokosový tuk skupenství, ale dobře se roztírá jak tekutý, tak ztuhlý. V pevném stavu vám při natírání pod prsty příjemně taje jako led. A navíc krásně jemně voní, ať už jste přidali jakoukoliv bylinku.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX
Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX

Hledáme 30 testerek, které se svými dětmi vyzkouší inovativní zubní pastu Kinder KAREX. Tato moderní pasta neobsahuje fluorid, ale využívá sílu...

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025