Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Za půl hodiny máte chřestovou polévku i svítek podle Sandtnerové

aktualizováno 
Blogerka iDNES.cz Anička Grosmanová má projekt: Uvařím celou Sandtnerku. Studentka, která se rozhodla vyzkoušet, zda lze i dnes vařit podle dnes již klasické kuchařky, se inspirovala sezonou chřestu, který se jen pomalu dostává do běžných rodinných jídelníčků.

Polévka je jemně zahuštění žloutkem, jako vložku používá Sandtnerová vařenou celou hlavičku chřestu a šunkový svítek. | foto: Anny Grosmanová

Aničce byl impulzem film Julie a Julia s Meryl Streepovou a Amy Adamsovou, kde se mladá novinářka rozhodne vyzkoušet všechny recepty z francouzské kuchařky zakladatelky americké televizní kuchařské show Julie Childové (více o projektu Sandtnerová zde).

V minulosti byl chřest běžnou sezonní součástí domácí kuchyně, což dokazuje i fakt, že i Sandtnerová ho zařadila do své kuchařky, kde najdete zhruba 1500 nejběžnějších receptů. Recept na polévku je doplněný i postupem na přípravu šunkového svítku. Dohromady tento "komplítek" tvoří nádhernou polévku, po které se sbíhají sliny i tomu, kdo chřest jinak odmítá. A přitom nijak složitou - za půl hodinky máte hotovo.

Jak upravit chřest před přípravou

Budete potřebovat

Na polévku:

30 dkg chřestu, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, sůl, muškátový květ, 1/8 l smetany nebo mléka, 1 žloutek, petrželka

Na svítek:

2 bílky, sůl, 2 žloutky, 3 dkg šunky, 4 dkg mouky

"Chystáte-li se na nějakou pochoutku z chřestu, poraďte se s Jamie Oliverem. Ten říká, že abyste se dřevnaté části zbavili, stačí chřest ve spodní části pomalu prohnout a on se pak už sám zlomí na místě, kde dřevnatění končí. Není to žádná věda. Trošku to promáčknete a křupnete, mělo by to být v pořádku," tvrdí Anička na svém blogu.

Nedřevnaté části lehce omyjeme a odřízneme z něj hlavičky. Ty dáme vařit zvlášť do slané vody. Tvrdší části si nakrájíme na menší kousky a uvaříme také ve slané vodě. Ty následně prolisujeme. Vývar z chřestu zahustíme světlou jíškou, vložíme do něj prolisovaný chřest a celé hlavičky, načež polévku dochutíme mletým muškátovým květem. Nakonec můžeme přidat ještě v mléce rozmíchaný žloutek a zelenou petrželku.

Jamie Oliver radí chřest ohnout. Tam, kde se zlomí, končí dřevnatá část.

Jamie Oliver radí chřest ohnout. Tam, kde se zlomí, končí dřevnatá část.

Hlavičky, které použijete do polévky jako ozdobnou vložku.

Hlavičky, které použijete do polévky jako ozdobnou vložku.

"Bílý, či zelený chřest, to nechám na vás. Rozdíl je jen v tom, že jeden se pěstuje zakrytý a jeden nezakrytý. Co se lisování týče, můžete také zvolit variantu 'tyčový mixér'. Já jsem lisovala, ale myslím si, že kdo jednou propadl kouzlu tyčového mixéru, dá mu přednost," radí ze své zkušenosti.

Supersnadný svítek

Polévku podáváme s některým ze druhů svítku. "K chřestu se skvěle hodí šunkový," doporučuje Grosmanová.

Blog Anny Gosmanové

Anna Grosmanová

Anna Grosmanová

Projekt Sandtnerová najdete na grosmanova.blog.idnes.cz.

Do tuhého sněhu z bílků lehce zamícháme sůl, žloutky, usekanou šunku a mouku. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané pánve a upečeme v troubě. Pečeme asi 10 až 15 minut, podle trouby, dorůžova a nakrájíme na trojúhelníčky, které podáváme k polévce.

Pokud nemáte pánev, kterou byste mohli dát do trouby, vyřešte to například nějakou formou na koláč. Ideální je mít doma například pánev na palačinky s nízkým okrajem (s kovovým držadlem), ze kterého se pak křehké těsto upečeného svítku lehce "transportuje" na talíř nebo prkénko na krájení – nepotrhá se.

Za chřestem i na slavnosti

Pro nerozhodné je tu šance ochutnat chřest tak, jak se má připravovat. od zkušených kuchařů. Slavnosti chřestu se budou konat 12. až 31. května.

Tři týdny v květnu budou restaurace v Praze, Brně a dalších krajských městech vařit festivalové chřestové menu. Na jídelníčcích tak přibudou speciality jako argentinský hovězí steak s chřestem přelitý holandskou omáčkou, zelený chřest v sušené šunce přelitý šafránovým máslem, filety ze štiky podávané se zeleným chřestem nebo marinovaný chřest v cukrovém grepu.

Od 18. do 20. 5. se budou konat oslavy i v Ivančicích, což je oblast, která domácím chřestovým zemědělstvím proslula v minulosti a nyní se snaží na tradici navázat. Patronem akce se stane Roman Paulus, čerstvý držitel michelinské hvězdičky. Na slavnosti předvede kulinářské kulinářské show zaměřené právě na práci s chřestem.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Najdete na iDNES.cz