Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Za půl hodiny máte chřestovou polévku i svítek podle Sandtnerové

aktualizováno 
Blogerka iDNES.cz Anička Grosmanová má projekt: Uvařím celou Sandtnerku. Studentka, která se rozhodla vyzkoušet, zda lze i dnes vařit podle dnes již klasické kuchařky, se inspirovala sezonou chřestu, který se jen pomalu dostává do běžných rodinných jídelníčků.

Polévka je jemně zahuštění žloutkem, jako vložku používá Sandtnerová vařenou celou hlavičku chřestu a šunkový svítek. | foto: Anny Grosmanová

Aničce byl impulzem film Julie a Julia s Meryl Streepovou a Amy Adamsovou, kde se mladá novinářka rozhodne vyzkoušet všechny recepty z francouzské kuchařky zakladatelky americké televizní kuchařské show Julie Childové (více o projektu Sandtnerová zde).

V minulosti byl chřest běžnou sezonní součástí domácí kuchyně, což dokazuje i fakt, že i Sandtnerová ho zařadila do své kuchařky, kde najdete zhruba 1500 nejběžnějších receptů. Recept na polévku je doplněný i postupem na přípravu šunkového svítku. Dohromady tento "komplítek" tvoří nádhernou polévku, po které se sbíhají sliny i tomu, kdo chřest jinak odmítá. A přitom nijak složitou - za půl hodinky máte hotovo.

Jak upravit chřest před přípravou

Budete potřebovat

Na polévku:

30 dkg chřestu, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, sůl, muškátový květ, 1/8 l smetany nebo mléka, 1 žloutek, petrželka

Na svítek:

2 bílky, sůl, 2 žloutky, 3 dkg šunky, 4 dkg mouky

"Chystáte-li se na nějakou pochoutku z chřestu, poraďte se s Jamie Oliverem. Ten říká, že abyste se dřevnaté části zbavili, stačí chřest ve spodní části pomalu prohnout a on se pak už sám zlomí na místě, kde dřevnatění končí. Není to žádná věda. Trošku to promáčknete a křupnete, mělo by to být v pořádku," tvrdí Anička na svém blogu.

Nedřevnaté části lehce omyjeme a odřízneme z něj hlavičky. Ty dáme vařit zvlášť do slané vody. Tvrdší části si nakrájíme na menší kousky a uvaříme také ve slané vodě. Ty následně prolisujeme. Vývar z chřestu zahustíme světlou jíškou, vložíme do něj prolisovaný chřest a celé hlavičky, načež polévku dochutíme mletým muškátovým květem. Nakonec můžeme přidat ještě v mléce rozmíchaný žloutek a zelenou petrželku.

Jamie Oliver radí chřest ohnout. Tam, kde se zlomí, končí dřevnatá část.

Jamie Oliver radí chřest ohnout. Tam, kde se zlomí, končí dřevnatá část.

Hlavičky, které použijete do polévky jako ozdobnou vložku.

Hlavičky, které použijete do polévky jako ozdobnou vložku.

"Bílý, či zelený chřest, to nechám na vás. Rozdíl je jen v tom, že jeden se pěstuje zakrytý a jeden nezakrytý. Co se lisování týče, můžete také zvolit variantu 'tyčový mixér'. Já jsem lisovala, ale myslím si, že kdo jednou propadl kouzlu tyčového mixéru, dá mu přednost," radí ze své zkušenosti.

Supersnadný svítek

Polévku podáváme s některým ze druhů svítku. "K chřestu se skvěle hodí šunkový," doporučuje Grosmanová.

Blog Anny Gosmanové

Anna Grosmanová

Anna Grosmanová

Projekt Sandtnerová najdete na grosmanova.blog.idnes.cz.

Do tuhého sněhu z bílků lehce zamícháme sůl, žloutky, usekanou šunku a mouku. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané pánve a upečeme v troubě. Pečeme asi 10 až 15 minut, podle trouby, dorůžova a nakrájíme na trojúhelníčky, které podáváme k polévce.

Pokud nemáte pánev, kterou byste mohli dát do trouby, vyřešte to například nějakou formou na koláč. Ideální je mít doma například pánev na palačinky s nízkým okrajem (s kovovým držadlem), ze kterého se pak křehké těsto upečeného svítku lehce "transportuje" na talíř nebo prkénko na krájení – nepotrhá se.

Za chřestem i na slavnosti

Pro nerozhodné je tu šance ochutnat chřest tak, jak se má připravovat. od zkušených kuchařů. Slavnosti chřestu se budou konat 12. až 31. května.

Tři týdny v květnu budou restaurace v Praze, Brně a dalších krajských městech vařit festivalové chřestové menu. Na jídelníčcích tak přibudou speciality jako argentinský hovězí steak s chřestem přelitý holandskou omáčkou, zelený chřest v sušené šunce přelitý šafránovým máslem, filety ze štiky podávané se zeleným chřestem nebo marinovaný chřest v cukrovém grepu.

Od 18. do 20. 5. se budou konat oslavy i v Ivančicích, což je oblast, která domácím chřestovým zemědělstvím proslula v minulosti a nyní se snaží na tradici navázat. Patronem akce se stane Roman Paulus, čerstvý držitel michelinské hvězdičky. Na slavnosti předvede kulinářské kulinářské show zaměřené právě na práci s chřestem.

Autor:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.