Za půl hodiny máte chřestovou polévku i svítek podle Sandtnerové

aktualizováno 
Blogerka iDNES.cz Anička Grosmanová má projekt: Uvařím celou Sandtnerku. Studentka, která se rozhodla vyzkoušet, zda lze i dnes vařit podle dnes již klasické kuchařky, se inspirovala sezonou chřestu, který se jen pomalu dostává do běžných rodinných jídelníčků.

Polévka je jemně zahuštění žloutkem, jako vložku používá Sandtnerová vařenou celou hlavičku chřestu a šunkový svítek. | foto: Anny Grosmanová

Aničce byl impulzem film Julie a Julia s Meryl Streepovou a Amy Adamsovou, kde se mladá novinářka rozhodne vyzkoušet všechny recepty z francouzské kuchařky zakladatelky americké televizní kuchařské show Julie Childové (více o projektu Sandtnerová zde).

V minulosti byl chřest běžnou sezonní součástí domácí kuchyně, což dokazuje i fakt, že i Sandtnerová ho zařadila do své kuchařky, kde najdete zhruba 1500 nejběžnějších receptů. Recept na polévku je doplněný i postupem na přípravu šunkového svítku. Dohromady tento "komplítek" tvoří nádhernou polévku, po které se sbíhají sliny i tomu, kdo chřest jinak odmítá. A přitom nijak složitou - za půl hodinky máte hotovo.

Jak upravit chřest před přípravou

Budete potřebovat

Na polévku:

30 dkg chřestu, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, sůl, muškátový květ, 1/8 l smetany nebo mléka, 1 žloutek, petrželka

Na svítek:

2 bílky, sůl, 2 žloutky, 3 dkg šunky, 4 dkg mouky

"Chystáte-li se na nějakou pochoutku z chřestu, poraďte se s Jamie Oliverem. Ten říká, že abyste se dřevnaté části zbavili, stačí chřest ve spodní části pomalu prohnout a on se pak už sám zlomí na místě, kde dřevnatění končí. Není to žádná věda. Trošku to promáčknete a křupnete, mělo by to být v pořádku," tvrdí Anička na svém blogu.

Nedřevnaté části lehce omyjeme a odřízneme z něj hlavičky. Ty dáme vařit zvlášť do slané vody. Tvrdší části si nakrájíme na menší kousky a uvaříme také ve slané vodě. Ty následně prolisujeme. Vývar z chřestu zahustíme světlou jíškou, vložíme do něj prolisovaný chřest a celé hlavičky, načež polévku dochutíme mletým muškátovým květem. Nakonec můžeme přidat ještě v mléce rozmíchaný žloutek a zelenou petrželku.

Jamie Oliver radí chřest ohnout. Tam, kde se zlomí, končí dřevnatá část.

Jamie Oliver radí chřest ohnout. Tam, kde se zlomí, končí dřevnatá část.

Hlavičky, které použijete do polévky jako ozdobnou vložku.

Hlavičky, které použijete do polévky jako ozdobnou vložku.

"Bílý, či zelený chřest, to nechám na vás. Rozdíl je jen v tom, že jeden se pěstuje zakrytý a jeden nezakrytý. Co se lisování týče, můžete také zvolit variantu 'tyčový mixér'. Já jsem lisovala, ale myslím si, že kdo jednou propadl kouzlu tyčového mixéru, dá mu přednost," radí ze své zkušenosti.

Supersnadný svítek

Polévku podáváme s některým ze druhů svítku. "K chřestu se skvěle hodí šunkový," doporučuje Grosmanová.

Blog Anny Gosmanové

Anna Grosmanová

Anna Grosmanová

Projekt Sandtnerová najdete na grosmanova.blog.idnes.cz.

Do tuhého sněhu z bílků lehce zamícháme sůl, žloutky, usekanou šunku a mouku. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané pánve a upečeme v troubě. Pečeme asi 10 až 15 minut, podle trouby, dorůžova a nakrájíme na trojúhelníčky, které podáváme k polévce.

Pokud nemáte pánev, kterou byste mohli dát do trouby, vyřešte to například nějakou formou na koláč. Ideální je mít doma například pánev na palačinky s nízkým okrajem (s kovovým držadlem), ze kterého se pak křehké těsto upečeného svítku lehce "transportuje" na talíř nebo prkénko na krájení – nepotrhá se.

Za chřestem i na slavnosti

Pro nerozhodné je tu šance ochutnat chřest tak, jak se má připravovat. od zkušených kuchařů. Slavnosti chřestu se budou konat 12. až 31. května.

Tři týdny v květnu budou restaurace v Praze, Brně a dalších krajských městech vařit festivalové chřestové menu. Na jídelníčcích tak přibudou speciality jako argentinský hovězí steak s chřestem přelitý holandskou omáčkou, zelený chřest v sušené šunce přelitý šafránovým máslem, filety ze štiky podávané se zeleným chřestem nebo marinovaný chřest v cukrovém grepu.

Od 18. do 20. 5. se budou konat oslavy i v Ivančicích, což je oblast, která domácím chřestovým zemědělstvím proslula v minulosti a nyní se snaží na tradici navázat. Patronem akce se stane Roman Paulus, čerstvý držitel michelinské hvězdičky. Na slavnosti předvede kulinářské kulinářské show zaměřené právě na práci s chřestem.

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Další z rubriky

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Stát chce finančně podporovat mikrojesle a dětské skupiny, aby maminky mohly jít do práce
Stát chce finančně podporovat mikrojesle a dětské skupiny, aby maminky mohly jít do práce

Ministerstvo práce vyslalo do připomínkového řízení návrh, aby státní rozpočet financoval dětské skupiny a nově také mikrojesle. Do nich chodí hlavně děti, které nezískaly místo ve státní školce, ale jejich rodiče nastupují do práce dřív než po třech letech mateřské dovolené.



Najdete na iDNES.cz