Citronovou trávu neshánějte, pěstujte si ji sami. Jde to i ze semínek

aktualizováno 
Podobně jako třeba bazalku si můžete v kuchyni za oknem pěstovat i exotickou citronovou trávu, bez které se neobejde především thajská a indická kuchyně. Používají se stonky se zduřelou bází, občas na jejich svazečky narazíte i na trhu. Nikdy ale nebudou tak čerstvé jako právě utržené.

Citronová tráva je i dekorativní, takže ji můžete pěstovat místo okrasných rostlin. | foto: semo.cz

Exotickým jídlům připraveným z ryb, drůbeže nebo mořských plodů dodává tráva jemné citronové aroma a společně s kořením jako je kari, koriandr, chilli, zázvor nebo kokosové mléko i jedinečnou chuť. Využití má ale i jako léčivka. Působí antibakteriálně, takže se její odvar používá při nachlazení a trávicích potížích.

Od semínka po bylinku do kuchyně

Pokud se opravdu rozhodnete pěstovat si tuto subtropickou bylinu sami, máte dvě možnosti. Buď si najdete specializované zahradnictví, kde nabízejí vegetativně množené rostliny západoindického druhu (Cymbopogon citriodorus). A nebo se vrhnete na semínka východoindické citronové trávy (Cymbopogon flexuosus), ze kterých si vlastní rostliny vypěstujete od základu.

Předpěstování sazenic citronové trávy trvá 8 až 10 týdnů.
Východoindická citrónová tráva (Cymbopogon flexuosus)

Předpěstování sazenic citronové trávy (vlevo) trvá 8 až 10 týdnů, vpravo vzrostlejší rostlina.

Za sáček semínek z českého trhu dáte zhruba 30 korun. Mají bohužel nízkou klíčivost, pouze 30%, přesto vám z jednoho sáčku vyroste i několik desítek rostlin. K vyklíčení potřebují zhruba 10 až 20 dní, kvalitní substrát a jako subtropické rostliny také vyloženě interiérovou teplotu 20 až 22 °C.

Semínka vysejte na misku, na povrch středně těžkého a propustného substrátu. Lehce je zasypte nebo zatlačte do hlíny a s citem zalijte. Misku pak překryjte průhledným mikrotenovým sáčkem nebo sklem. Nezapomeňte substrát čas od času rosit, aby probuzená semínka nezaschla.

Vzešlé mladé rostlinky přepíchejte do květináče a pravidelně a vydatně je zalévejte, ale neutopte. Květináč by neměl nikdy stát ve vodě a před další zálivkou nechte zeminu proschnout. Na léto pak lze nádobu s trávou umístit na terasu či na zahradu, případně trávu druhým rokem vysadit přímo do půdy na chráněné místo.  

Citronová tráva naroste i přes metr výšky, mrazy by ovšem nepřežila. Zazimovat ji můžete v dostatečně velké nádobě, v chladné místnosti s omezením zálivky; ale můžete ji mít i v bytě a starat se o ni i přes zimu, podobně jako o jakoukoliv jinou pokojovku. Přihnojení voňatka samozřejmě uvítá, pokud ji však budete konzumovat, používejte čistě přírodní hnojiva a na chemii raději zapomeňte.  

V kuchyni ji využijete na mnoho způsobů

Pro využití v kuchyni se z rostliny odřezávají celé stonky se zduřelou bází.

Pro využití v kuchyni se z rostliny odřezávají celé stonky se zduřelou bází.

Stonky citronové trávy se seřezávají těsně nad povrchem půdy, a to až když je rostlina dostatečně silná. Poté se očistí, oloupají a nakrájejí nebo roztlučou. Výborně dochutí zeleninové saláty, jídla z krevet a dalších darů moře, rýži, kuře i ryby. Její využití se lze naučit i v kurzech vaření, viz předchozí článek V Hiltonu vás naučí vyznat se v asijských surovinách.  

Zbytnělou spodní část čerstvých travních výhonků využijete při přípravě rýže, masa i vývarů, kdy se nechá svazek stébel pro chuť a vůni spolu s dalšími surovinami vyvařit a poté se vyhodí.

Ochutit s ní můžete i čaj, případně si pouze z ní připravit odvar, který pomáhá trávení, koncentraci i myšlení. Domorodci v Asii, střední Africe a Karibiku ji používají také jako podpůrný prostředek při léčbě malárie, chřipky, nervových chorob a žaludku. Přidat si ji můžete i do osvěžující koupele.


Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Najdete na iDNES.cz