Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Citronovou trávu neshánějte, pěstujte si ji sami. Jde to i ze semínek

aktualizováno 
Podobně jako třeba bazalku si můžete v kuchyni za oknem pěstovat i exotickou citronovou trávu, bez které se neobejde především thajská a indická kuchyně. Používají se stonky se zduřelou bází, občas na jejich svazečky narazíte i na trhu. Nikdy ale nebudou tak čerstvé jako právě utržené.

Citronová tráva je i dekorativní, takže ji můžete pěstovat místo okrasných rostlin. | foto: semo.cz

Exotickým jídlům připraveným z ryb, drůbeže nebo mořských plodů dodává tráva jemné citronové aroma a společně s kořením jako je kari, koriandr, chilli, zázvor nebo kokosové mléko i jedinečnou chuť. Využití má ale i jako léčivka. Působí antibakteriálně, takže se její odvar používá při nachlazení a trávicích potížích.

Od semínka po bylinku do kuchyně

Pokud se opravdu rozhodnete pěstovat si tuto subtropickou bylinu sami, máte dvě možnosti. Buď si najdete specializované zahradnictví, kde nabízejí vegetativně množené rostliny západoindického druhu (Cymbopogon citriodorus). A nebo se vrhnete na semínka východoindické citronové trávy (Cymbopogon flexuosus), ze kterých si vlastní rostliny vypěstujete od základu.

Předpěstování sazenic citronové trávy trvá 8 až 10 týdnů.
Východoindická citrónová tráva (Cymbopogon flexuosus)

Předpěstování sazenic citronové trávy (vlevo) trvá 8 až 10 týdnů, vpravo vzrostlejší rostlina.

Za sáček semínek z českého trhu dáte zhruba 30 korun. Mají bohužel nízkou klíčivost, pouze 30%, přesto vám z jednoho sáčku vyroste i několik desítek rostlin. K vyklíčení potřebují zhruba 10 až 20 dní, kvalitní substrát a jako subtropické rostliny také vyloženě interiérovou teplotu 20 až 22 °C.

Semínka vysejte na misku, na povrch středně těžkého a propustného substrátu. Lehce je zasypte nebo zatlačte do hlíny a s citem zalijte. Misku pak překryjte průhledným mikrotenovým sáčkem nebo sklem. Nezapomeňte substrát čas od času rosit, aby probuzená semínka nezaschla.

Vzešlé mladé rostlinky přepíchejte do květináče a pravidelně a vydatně je zalévejte, ale neutopte. Květináč by neměl nikdy stát ve vodě a před další zálivkou nechte zeminu proschnout. Na léto pak lze nádobu s trávou umístit na terasu či na zahradu, případně trávu druhým rokem vysadit přímo do půdy na chráněné místo.  

Citronová tráva naroste i přes metr výšky, mrazy by ovšem nepřežila. Zazimovat ji můžete v dostatečně velké nádobě, v chladné místnosti s omezením zálivky; ale můžete ji mít i v bytě a starat se o ni i přes zimu, podobně jako o jakoukoliv jinou pokojovku. Přihnojení voňatka samozřejmě uvítá, pokud ji však budete konzumovat, používejte čistě přírodní hnojiva a na chemii raději zapomeňte.  

V kuchyni ji využijete na mnoho způsobů

Pro využití v kuchyni se z rostliny odřezávají celé stonky se zduřelou bází.

Pro využití v kuchyni se z rostliny odřezávají celé stonky se zduřelou bází.

Stonky citronové trávy se seřezávají těsně nad povrchem půdy, a to až když je rostlina dostatečně silná. Poté se očistí, oloupají a nakrájejí nebo roztlučou. Výborně dochutí zeleninové saláty, jídla z krevet a dalších darů moře, rýži, kuře i ryby. Její využití se lze naučit i v kurzech vaření, viz předchozí článek V Hiltonu vás naučí vyznat se v asijských surovinách.  

Zbytnělou spodní část čerstvých travních výhonků využijete při přípravě rýže, masa i vývarů, kdy se nechá svazek stébel pro chuť a vůni spolu s dalšími surovinami vyvařit a poté se vyhodí.

Ochutit s ní můžete i čaj, případně si pouze z ní připravit odvar, který pomáhá trávení, koncentraci i myšlení. Domorodci v Asii, střední Africe a Karibiku ji používají také jako podpůrný prostředek při léčbě malárie, chřipky, nervových chorob a žaludku. Přidat si ji můžete i do osvěžující koupele.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Najdete na iDNES.cz