Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Připravte si domácí zubní pastu. Sami si můžete upravit složení i chuť

  1:20aktualizováno  1:20
Domácí zubní pasta může být ze samých dobrých surovin, dostatečně antibakteriální a ideální pro děti, kterým ji můžete udělat sladší, aby jim opravdu chutnala. Snadno ji připravíte doma v množství podle potřeby. A pomáhat klidně mohou právě i děti.

„Běžné zubní pasty vůbec nekupujeme,“ říká Margit Slimáková, která nám předvedla, jak vyrábí zubní pastu, kterou v její rodině používají už zhruba 15 let. A úplně nejraději děti. Její používání kombinují pouze s jinými pastami z prodejen zdravé výživy a kosmetiky.

Fotogalerie

„Zásadní je pro mě mě kvalitní výrobce jako například Weleda, Jason nebo Vicco. Při používání minimálně chemicky zatížených přípravků mám prostě mnohem lepší pocit,“ vysvětluje svoji volbu.

Motivací k rozhodnutí vyrábět si i vlastní zubní pastu pro ni byl především fakt, že se dělá z čistě přírodních ingrediencí a neobsahuje fluor a nepotřebná aditiva, jako jsou umělé příchuti či sladidla. „Navíc nás domácí výroba, a nejen zubních past, prostě baví a vlastnoručně připravených produktů si více vážíme i je raději používáme,“ dodává s úsměvem (jak vyrábí domácí masti, čtěte zde).

Postup přípravy zubní pasty krok za krokem

Jako základ Margit používá čistý kokosový tuk, jednu až dvě lžíce. Je chuťově příjemný, jedlý a má i mírně protibakteriální účinky. Při teplotách nižších než zhruba 25 °C má pevnou konzistenci, takže není problém dát ho v případě potřeby na chvíli ztuhnout do ledničky, při vyšších taje (a tedy i v ústech při zubní hygieně).

Recepty na domácí kosmetiku

Knihu Děláme si to doma sami najdete za 198 Kč na Knihy.iDNES.cz

Doma se dá vyrobit téměř všechno. Od luxusní pěstící kosmetiky přes léčivé...

Protože jde o pastu na čištění zubů, nesmí chybět bělicí a brousicí složka, což spolehlivě obstará jedlá soda, která je i běžnou součástí prodávaných kvalitních zubních past. Opět tedy jde o ingredienci, jejíž případné požití není jakkoliv škodlivé pro zažívání. K výše uvedenému množství tuku stačí zhruba lžička.

Zubní pasta by také neměla postrádat příjemnou chuť a složku antibakteriální, což do jisté míry zvládne obstarat stévie. Tedy jihoamerická bylinka, kterou si můžete i sami pěstovat třeba v truhlíku na okně.

Její lístky můžete použít čerstvé i sušené, ale koupit ji lze i v podobě prášku nebo kapiček. Přidané množství závisí čistě na vašem subjektivním pocitu příjemné chuti. Použijete-li bílý prášek nebo kapičky, získáte pastu čistě bílou. Pokud přidáte nadrcené lístky, budou v bílé hmotě pasty drobné zelené kousky.

Antibakterální účinky pasty pak ještě podpořte přidáním několika kapek čajovníkového oleje, tedy tea tree. Pak ochutnejte a chuť pasty, která by vám hlavně měla být příjemná, si upravte přidáním adekvátní ingredience. Hotovou pastu pak můžete uložit do skleničky nebo třeba do čisté nádobky od pleťového krému.

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Smrkové výhonky jsou jakousi alternativní sezonní jarní zeleninou, kterou...

K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Najdete na iDNES.cz