Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

aktualizováno 
Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky připravit i v domácích podmínkách.

Kdo jiný by měl u nás klasické Fish&Chips připravit lépe než šéfkuchař Velvyslanectví Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v Praze Vojtěch Kalášek, který je v rámci každoročních oslav narozenin britské královny servíruje doslova ve velkém. Připravil je i pro nás tak, abyste si mohli tradiční tresku s hranolky vyzkoušet i doma.

Fotogalerie

Fish&Chips se považuje za lidové jídlo ve Velké Británii a v Irsku už minimálně 150 let a k přípravě se používají ryby, které poskytne moře. Stejně jako restaurace všude ve světě soutěží o nejlepší pizzu nebo hamburger, podobně probíhá klání o nejlepší rybu s hranolky. A každý rok se prodá ve Velké Británii víc než čtvrt miliardy porcí.

Postup je velmi jednoduchý. „Nejdříve začínám dělat těstíčko, protože je dobré, když se chvíli uleží,“ radí šéfkuchař. Jako rybu nejradši používá klasickou tresku, ale klidně je možné usmažit i jakoukoliv jinou bílou rybu.

Těstíčko se vyrobí z hladké pšeničné a kukuřičné mouky, do které přidáte trochu kypřícího prášku, špetku soli a rozmícháte v pivu. Tohle spojení způsobí, že se později při smažení obal krásně nadýchne.

Všechno smažte nadvakrát

Pak stačí oškrábat a nakrájet brambory na silnější hranolky, které je potřeba předsmažit. „Tady je důležité, aby první smažení brambor probíhalo při nízké teplotě, kolem 130 °C. Trvá to asi pět minut. Jde o to, aby uvnitř nezůstaly syrové,“ vysvětluje. Jakmile máte dávku hranolků hotovou, můžete zvýšit teplotu oleje na 160 °C.

Mezitím si obalíte rybu v mouce a v těstíčku a provedete první smažení. Opět jen tak, aby byla ryba upečená skrz. „Pozor, do oleje ji vkládejte opatrně postupně, aby ryba nespadla na dno hrnce. Tam by se přilepila a připálila,“ upozorňuje kuchař.

Takto si můžete předpřipravit Fish&Chips třeba pro celý regiment a v klidu čekat na příchozí návštěvníky party. Až pak budete dosmažovat „na barvu“. Hranolky na 180 °C, rybu na 190 °C. Pokrm tak zároveň získá pěknou křupavou kůrku.

Teplotu oleje kontroluje kuchař infračerveným teploměrem.

Teplotu oleje kontroluje kuchař infračerveným teploměrem.

Po prvním smažení těstíčko zvětší objem.

Po prvním smažení těstíčko zvětší objem.

Nedávno jsme psali o domácí výrobě hranolků s tím, že v domácích podmínkách jen těžko určíte teplotu oleje. Vojtěch Kalášek používá pro tento účel chytrý měřič teploty, jaký by chtěl každý kuchtík doma. Ale když vyhledáte na internetu heslo infračervený teploměr, zjistíte, že podobné teploměry lze sehnat už za ceny kolem 600 korun. Podívejte se na obrázek v galerii.

Podávejte s mushy peas, tedy se šťouchaným hrachem

Nebylo by to tradiční provedení ryby s hranolky, kdyby chyběl tradiční rozmixovaný hrášek. Můžete použít mražený hrášek, který necháte povolit, anebo i sušený hrách, který necháte namočit a uvařit. Podle toho, co máte doma.

Pak do mixéru dejte trochu vody a hrášek, máslo, sůl a pepř. Šéfkuchař přidává pro chuť trochu máty a rozmixuje tak, aby vznikla očekávaná kaše. Když v ní zbudou občas celé kousky hrášku, vůbec to nevadí.

Běžně se podává ryba s hranolky s tatarskou omáčkou, ale šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád využívá sezonní suroviny, které rostou přímo na zahradě velvyslanectví.

„V červenci na svatého Jana se sbírají zelené ořechy, dokud uvnitř ještě není utvořená skořápka. Na měsíc se naloží do vody a nakonec se uvaří ve sladkokyselém nálevu. A pak rozmixují a vznikne pasta, kterou pak dále používáte v kuchyni. A v tomto případě jsem ji smíchal s majonézou, které to dodalo jemnou chuť,“ popisuje Kalášek.

Autor:



Nejčtenější

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...

Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Z Labe vylovili 70kilového sumce, který měřil 226 centimetrů

Monstrum z „velké řeky“

Milovníci Labe se v létě vypravili na dvoudenní rybářskou výpravu na tuto řeku. Zatímco první den se jim absolutně...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

Na klasické perníčky je už pozdě. Vyzkoušejte rumovou verzi

Vánoční perníčky, které můžete klidně péct na poslední chvíli, protože...

Je to recept někde na pomezí mezi klasickými perníčky a ruměnkami. Perníčky jsou vážně měkké hned po upečení, ale...

VIDEO: Naučte se s Pohlreichem gratinovat čili zapékat jako pravý Ital

Emanuele Ridi se Zdeňkem Pohlreichem připravují směs bešamelu se žloutkem a...

„Na zapečeném jídle nemusí být tuna třicítky eidamu,“ říká Zdeněk Pohlreich, když si s Emanuelem Ridim dává gratinovaný...

Milujete smažení? Možná nad vámi začne pršet, zjistili vědci

Vědci zjistili, že smažení může ovlivnit počasí.

Nová studie zjistila, že smažení jídla může změnit počasí, protože mastné kyseliny uvolňované do ovzduší z vaření...



Najdete na iDNES.cz