Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

aktualizováno 
Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky připravit i v domácích podmínkách.

Kdo jiný by měl u nás klasické Fish&Chips připravit lépe než šéfkuchař Velvyslanectví Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v Praze Vojtěch Kalášek, který je v rámci každoročních oslav narozenin britské královny servíruje doslova ve velkém. Připravil je i pro nás tak, abyste si mohli tradiční tresku s hranolky vyzkoušet i doma.

Fotogalerie

Fish&Chips se považuje za lidové jídlo ve Velké Británii a v Irsku už minimálně 150 let a k přípravě se používají ryby, které poskytne moře. Stejně jako restaurace všude ve světě soutěží o nejlepší pizzu nebo hamburger, podobně probíhá klání o nejlepší rybu s hranolky. A každý rok se prodá ve Velké Británii víc než čtvrt miliardy porcí.

Postup je velmi jednoduchý. „Nejdříve začínám dělat těstíčko, protože je dobré, když se chvíli uleží,“ radí šéfkuchař. Jako rybu nejradši používá klasickou tresku, ale klidně je možné usmažit i jakoukoliv jinou bílou rybu.

Těstíčko se vyrobí z hladké pšeničné a kukuřičné mouky, do které přidáte trochu kypřícího prášku, špetku soli a rozmícháte v pivu. Tohle spojení způsobí, že se později při smažení obal krásně nadýchne.

Všechno smažte nadvakrát

Pak stačí oškrábat a nakrájet brambory na silnější hranolky, které je potřeba předsmažit. „Tady je důležité, aby první smažení brambor probíhalo při nízké teplotě, kolem 130 °C. Trvá to asi pět minut. Jde o to, aby uvnitř nezůstaly syrové,“ vysvětluje. Jakmile máte dávku hranolků hotovou, můžete zvýšit teplotu oleje na 160 °C.

Mezitím si obalíte rybu v mouce a v těstíčku a provedete první smažení. Opět jen tak, aby byla ryba upečená skrz. „Pozor, do oleje ji vkládejte opatrně postupně, aby ryba nespadla na dno hrnce. Tam by se přilepila a připálila,“ upozorňuje kuchař.

Takto si můžete předpřipravit Fish&Chips třeba pro celý regiment a v klidu čekat na příchozí návštěvníky party. Až pak budete dosmažovat „na barvu“. Hranolky na 180 °C, rybu na 190 °C. Pokrm tak zároveň získá pěknou křupavou kůrku.

Teplotu oleje kontroluje kuchař infračerveným teploměrem.

Teplotu oleje kontroluje kuchař infračerveným teploměrem.

Po prvním smažení těstíčko zvětší objem.

Po prvním smažení těstíčko zvětší objem.

Nedávno jsme psali o domácí výrobě hranolků s tím, že v domácích podmínkách jen těžko určíte teplotu oleje. Vojtěch Kalášek používá pro tento účel chytrý měřič teploty, jaký by chtěl každý kuchtík doma. Ale když vyhledáte na internetu heslo infračervený teploměr, zjistíte, že podobné teploměry lze sehnat už za ceny kolem 600 korun. Podívejte se na obrázek v galerii.

Podávejte s mushy peas, tedy se šťouchaným hrachem

Nebylo by to tradiční provedení ryby s hranolky, kdyby chyběl tradiční rozmixovaný hrášek. Můžete použít mražený hrášek, který necháte povolit, anebo i sušený hrách, který necháte namočit a uvařit. Podle toho, co máte doma.

Pak do mixéru dejte trochu vody a hrášek, máslo, sůl a pepř. Šéfkuchař přidává pro chuť trochu máty a rozmixuje tak, aby vznikla očekávaná kaše. Když v ní zbudou občas celé kousky hrášku, vůbec to nevadí.

Běžně se podává ryba s hranolky s tatarskou omáčkou, ale šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád využívá sezonní suroviny, které rostou přímo na zahradě velvyslanectví.

„V červenci na svatého Jana se sbírají zelené ořechy, dokud uvnitř ještě není utvořená skořápka. Na měsíc se naloží do vody a nakonec se uvaří ve sladkokyselém nálevu. A pak rozmixují a vznikne pasta, kterou pak dále používáte v kuchyni. A v tomto případě jsem ji smíchal s majonézou, které to dodalo jemnou chuť,“ popisuje Kalášek.

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Další z rubriky

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

BMW Řada 5 3,0...
BMW Řada 5 3,0...

r.v. 2012, naj. 55 000 km, diesel
950 000 Kč (s DPH)



Najdete na iDNES.cz