Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

aktualizováno 
Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to někdy stává v našich restauracích, ale měla být na povrchu pevná a uvnitř krásně krémová.

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou. | foto: Kublanka.cz

Vejce patří v kuchyni k nejcennějším a nejužitečnějším surovinám. Díky jejich provzdušňovacím, zahušťovacím a emulgačním schopnostem jsou vejce nepostradatelnou součástí mnoha receptů a někde dokonce hrají hlavní roli. To je i případ receptu na klasickou francouzskou omeletu, který by neměl chybět v kuchařském repertoáru žádného z vás.

„Na vejcích se pozná kuchař a dá se na nich krásně učit,“ tvrdil například Zdeněk Pohlreich v pořadu Vařte jako šéf! A právě díl s vejci zařadil hned na začátek celé série, protože právě na práci s vejci se podle něj pozná kuchař. Na ukázku z pořadu se můžete podívat zde.

Přípravu francouzské omelety přiblížila Blanka Kardová na svém blogu Kublanka vaří doma. Redakce ho vyzkoušela a funguje spolehlivě a podaří se podle jejího návodu spolehlivě.

1. Prošlehejte

Budete potřebovat

  • 3 čerstvá vejce
  • 2 lžíce másla pokojové teploty
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • vločková sůl
  • 1 lžíce najemno nakrájené pažitky

Vejce vyklepněte do misky a vidličkou je důkladně prošlehejte. Šlehejte až do okamžiku, kdy jsou žloutek a bílek dokonale spojené a na hladině se vytvoří jemné bublinky. Případné neprošlehané zbytky vajec odstraníte přecezením přes jemný cedník.

2. Použijte máslo

Do studené pánve s nepřilnavým povrchem a zaoblenými okraji dna o průměru 20 cm dejte lžíci másla a nechte ji rozpustit na mírném ohni.

Pokud dáte máslo do horké pánve, začne se ihned přepalovat. A to rozhodně nechcete.

3. Jemně okořeňte

Jakmile začne máslo pěnit, vlijte do pánve prošlehaná vejce, přidejte špetku soli a bílého pepře. Černý pepř raději nepoužívejte, protože jeho chuť přebije jemnou chuť vajec.

Fotogalerie

4. Míchejte

Pomocí silikonové stěrky začněte vejce ihned míchat. Zároveň druhou rukou pohybujte s pánvičkou dopředu a dozadu. 

Jakmile vajíčka získají strukturu krémových míchaných vajíček (polotekutá a mírně hrudkovitá), přestaňte s mícháním, povrch omelety urovnejte a nechte ji krátký okamžik dojít (30-60 sekund). V tento okamžik by měla být omeleta na dně již ztuhlá a na povrchu stále krásně krémová.

5. Stočte

Stěrkou uvolněte omeletu od boků pánvičky, pánvičku nakloňte, pomocí stěrky omeletu v pánvičce srolujte a přesuňte na předehřátý talíř. Šev omelety by měl být na spodní straně. Omeleta by měla mít doutníkový tvar a její barva by měla být krásně žlutá.

6. Podávejte

Povrch srolované omelety potřeme máslem, posypeme najemno nasekanou pažitkou a vločkovou solí.

Můžete i naplnit

Pokud se vám klasická verze omelety omrzí, můžete ji naplnit. Máte v podstatě tři možnosti:

1. Vybrané přísady (nejčastěji čerstvé bylinky) najemno nasekejte a vmíchejte je přímo do rozšlehaných vajec.

2. Omeletu posypte například nastrouhaným sýrem nebo šunkou těsně před stočením.

3. Naplňte již stočenou omeletu tak, že ji vodorovně nakrojíte a vzniklou kapsu naplníte například uzenou rybou.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Najdete na iDNES.cz