Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to někdy stává v našich restauracích, ale měla být na povrchu pevná a uvnitř krásně krémová.
Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou. | foto: Kublanka.cz

Vejce patří v kuchyni k nejcennějším a nejužitečnějším surovinám. Díky jejich provzdušňovacím, zahušťovacím a emulgačním schopnostem jsou vejce nepostradatelnou součástí mnoha receptů a někde dokonce hrají hlavní roli. To je i případ receptu na klasickou francouzskou omeletu, který by neměl chybět v kuchařském repertoáru žádného z vás.

„Na vejcích se pozná kuchař a dá se na nich krásně učit,“ tvrdil například Zdeněk Pohlreich v pořadu Vařte jako šéf! A právě díl s vejci zařadil hned na začátek celé série, protože právě na práci s vejci se podle něj pozná kuchař. Na ukázku z pořadu se můžete podívat zde.

Přípravu francouzské omelety přiblížila Blanka Kardová na svém blogu Kublanka vaří doma. Redakce ho vyzkoušela a funguje spolehlivě a podaří se podle jejího návodu spolehlivě.

1. Prošlehejte

Budete potřebovat

  • 3 čerstvá vejce
  • 2 lžíce másla pokojové teploty
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • vločková sůl
  • 1 lžíce najemno nakrájené pažitky

Vejce vyklepněte do misky a vidličkou je důkladně prošlehejte. Šlehejte až do okamžiku, kdy jsou žloutek a bílek dokonale spojené a na hladině se vytvoří jemné bublinky. Případné neprošlehané zbytky vajec odstraníte přecezením přes jemný cedník.

2. Použijte máslo

Do studené pánve s nepřilnavým povrchem a zaoblenými okraji dna o průměru 20 cm dejte lžíci másla a nechte ji rozpustit na mírném ohni.

Pokud dáte máslo do horké pánve, začne se ihned přepalovat. A to rozhodně nechcete.

3. Jemně okořeňte

Jakmile začne máslo pěnit, vlijte do pánve prošlehaná vejce, přidejte špetku soli a bílého pepře. Černý pepř raději nepoužívejte, protože jeho chuť přebije jemnou chuť vajec.

4. Míchejte

Pomocí silikonové stěrky začněte vejce ihned míchat. Zároveň druhou rukou pohybujte s pánvičkou dopředu a dozadu. 

Jakmile vajíčka získají strukturu krémových míchaných vajíček (polotekutá a mírně hrudkovitá), přestaňte s mícháním, povrch omelety urovnejte a nechte ji krátký okamžik dojít (30-60 sekund). V tento okamžik by měla být omeleta na dně již ztuhlá a na povrchu stále krásně krémová.

5. Stočte

Stěrkou uvolněte omeletu od boků pánvičky, pánvičku nakloňte, pomocí stěrky omeletu v pánvičce srolujte a přesuňte na předehřátý talíř. Šev omelety by měl být na spodní straně. Omeleta by měla mít doutníkový tvar a její barva by měla být krásně žlutá.

6. Podávejte

Povrch srolované omelety potřeme máslem, posypeme najemno nasekanou pažitkou a vločkovou solí.

Můžete i naplnit

Pokud se vám klasická verze omelety omrzí, můžete ji naplnit. Máte v podstatě tři možnosti:

1. Vybrané přísady (nejčastěji čerstvé bylinky) najemno nasekejte a vmíchejte je přímo do rozšlehaných vajec.

2. Omeletu posypte například nastrouhaným sýrem nebo šunkou těsně před stočením.

3. Naplňte již stočenou omeletu tak, že ji vodorovně nakrojíte a vzniklou kapsu naplníte například uzenou rybou.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025