Kdo nemá gril, jako by nebyl. Jak vybrat ten správný a nespálit se

aktualizováno 
Táborák už je passé. Kdo nemá gril, platí za outsidera. Dokonce není výjimkou, že se lidé vracejí do obchodu pro druhý či třetí. V bytech je použití omezené, tam můžete s grilem maximálně na terasu. U grilu na zahradu ale stojí za to zvážit různé možnosti.

Grilování na terase. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Dřevěné uhlí zapálíte plynem či papírem zasunutým v podstavci. Pokrmy grilované na plynu ovoníte výpary z piva či vína. A do roštu s vyměnitelným středem můžete vložit pánev i kámen na pizzu. Grilování je čím dál tím populárnější, proto výrobci stále přicházejí s vylepšeními.

"Téměř vše se dá připravit na grilu v základním provedení, na roštu. Ale doplňky práci usnadňují," říká Radek Linhart z firmy Vladeko. Dobře poslouží i jednoduchý gril koupený v akci za 200 korun, když s ním umíte zacházet. Ale díky lepším grilům a pomůckám lze jídlo udělat rychleji, snáz, s lepší chutí i zdravěji. A jednodušší je i úklid.

Zapalování gelem

První kritérium pro výběr vybavení na barbecue je cena. Nejlevnější jsou grily na dřevěné uhlí, ty koupíte i za 200 korun či levněji. Chcete-li však, aby gril dlouho vydržel, lepší je investovat do kvalitnějšího v ceně kolem jednoho až dvou tisíc.

Čtěte ve středu

Odleželé namarinované steaky, osolené a opepřené, naložte na rozpálený gril.

Další rady, novinky a vychytávky, které se vám budou hodit při grilování. Na 7 stranách nechybí ani rady a recepty známých kuchařů a gurmetů.

Na tisíci korunách začínají ceny elektrických přístrojů, ty dobré pořídíte za tři až pět tisíc. Nejdražší jsou plynové grily s dolní hranicí dva tisíce korun, běžnější jsou částky 15 až 30 tisíc korun. Specialitou jsou vodní grily, které spíš fungují jako udírny a stojí 4,5 až 6,5 tisíce.

Důležité pro rozhodování je i místo určení. Na zahradu se hodí gril na uhlí či plynový, případně vodní, s elektrickým je to složitější kvůli přívodu elektřiny. Ta je naopak nejvhodnější do bytu s balkony a terasami, protože kouř z uhlí by obtěžoval sousedy a rizikové je i zacházení s popelem.

Lepší je to u uhlí s bambusovým základem zapalovaného gelem, který zabraňuje tvorbě kouře. Plyn zas muže být problémem kvůli požárním předpisům, omezená je i možnost skladování bomby.

Rychlé žhavení i úklid

Zásadní roli hrají i vlastnosti. Maso ugrilované na uhlí či briketách má nezaměnitelnou kouřovou chuť. Nevýhodou je dlouhá doba roztápění, většinou to trvá půl hodiny, u chytrých zařízení se však tato doba zkracuje.

"Příjemnou novinkou je rychlý start, při němž se uhlí rozžhaví do 10 minut, díky speciální konstrukci grilu a plynové kartuši," popisuje Michala Gregorová z obchodu Mall.cz. U jiných typů lze do nohy zasunout papír a zespodu ho zapálit. Při grilování nejde regulovat teplotu, takže jídlo snáze spálíte.

Škodlivému odkapávání tuku do ohně je dobré zabránit použitím hliníkového tácku. Po jídle se musíte zbavit uhlí, což je špinavá práce a vzniká riziko požáru i popálení. I na to však najdete vychytávky, jako je nádržka s vodou ve víku a druhá v podstavci. Voda uhasí uhlí a spláchne do spodní nádoby. Tu snadno vyprázdníte, třeba pohnojíte zahradu. Grily na uhlí se hodně špiní, takže se musí čas od času vydrhnout.

Elektrický přístroj je téměř bez práce, jen ho zastrčíte do zásuvky a můžete rožnit. Potom ho umyjete podobně jako pekáč z trouby. Maso má však chuť jen sebe sama a koření a silnější plátky se mohou hůře propékat.

Štěpky na plynu

U plynu musíte doplňovat bomby a správně je skladovat, třeba je nenechávat ve sklepě. Příprava jídla je však rychlá: otočíte hořákem, za několik minut rozžhavíte lávové kameny a maso či zelenina se začne opékat. Čištění roštu je snadné jako u elektřiny. "Díky teploměrům můžete sledovat teplotu uvnitř. Grilování je zdravé, ovšem bez chuti ohně," popisuje Barbora Zatočilová z firmy Mountfield.

To se dá částečně nahradit dřevěnými štěpky na roštu, nebo systémem s nádržkami. "Nerezové misky naplníte vínem, pivem či vodou s kořením. Z tekutin se uvolňuje aroma, které dodává všemu, co připravujete, lepší chuť a vůni," vysvětluje Barbora Zatočilová.

Další rozlišování už je mezi jednotlivými výrobky: některé grily na uhlí se samy zhasí, když se převrhnou. Jiné mají ventilační systém, díky němuž cirkulující vzduch zajišťuje ideální teplotu uhlíku 600 až 800 stupňů.

Lišit se mohou i rošty. "Zajímavý je speciální rošt s vyměnitelným středem, kdy můžete doprostřed dávat wok, litinovou pánev nebo kámen na pizzu," dává tip Michala Gregorová. Riziko zakoupení nekvalitního grilu snížíte, když se vyhnete nakupování v garážových e-shopech. Tam často nedostanete žádné rady k používání.

A rozdíly jsou i v uhlí. Hledejte to s většími kusy, které nepropadnou palivovým roštem. Ideální je průměr dva až osm centimetrů. "Také by mělo být uhlí co nejméně vlhké. Za deště je lepší ho kupovat v uzavřeném prostoru než u benzinových pump," doporučuje Barbora Zatočilová.

Teploměr na steaky

Steaky se snažte grilovat na jedno otočení.

Steaky se snažte grilovat na jedno otočení.

Z návštěvy řady obchodů nebo čtení letáků můžete nabýt dojmu, že grilování je samostatný průmysl. Koupit lze desítky pomůcek a všechny se tváří, že jsou nezbytné, v základu si vystačíte jen s několika.

Při přípravě jídla se hodí poklop, jímž dosáhnete lepší chuti, a sada náčiní, což je obracečka, vidlička, kleště a štětec. Na čištění je nejlepší speciální kartáč. Ostatní je nadstandard a vyplatí se lidem, kteří grilují často a pokrmy obměňují. "Třeba držák na kuře drůbež ochutí, protože obsahuje misku na ingredience a zachytí šťávu. Pizza kámen se rozpálí, až napodobí pec v pizzerii," dává příklady Radek Linhart. Milovník steaku zas ocení teploměr na kontrolu vnitřku masa.

Autor:

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika...

Teploměr do grilu vestavíte dodatečně, je to za čtvrt hodiny hotové

Usazený teploměr

"Zaujal mě váš článek o důležitosti měření teploty v grilu. Já to řešil nedávno a za pár stovek...


Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Další z rubriky

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Nádherná proměna: Kuchyně se díky odborníkům stala skutečným srdcem domova
Nádherná proměna: Kuchyně se díky odborníkům stala skutečným srdcem domova

Paní Jana si ve svém životě prožila mnoho těžkých chvil. Příběh dvakrát rozvedené samoživitelky tří dětí by vydal na několikadílný román. Ačkoliv poslední rok nebyl pro paní Janu jednoduchý, potkalo ji i štěstí splnil se jí její velký sen. V soutěži společnosti Wüstenrot totiž vyhrála hlavní cenu – novou kuchyni v hodnotě 150 000 Kč. Konečně to tedy vypadá, že už se blýská na lepší časy. A že to bylo potřeba…

Najdete na iDNES.cz