Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

aktualizováno 
Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a určitě jí přijdete na chuť. A to i lilku, který sice potřebuje trochu péče a hlavně dobré dochucení, ale jak se ho naučíte jíst, určitě si ho oblíbíte.

Zelenina a kozí, případně jiný sýr podobného typu, olivový olej a koření. Toť vše, co potřebuje na přípravu lehkého osvěžujícího jídla, které vás zasytí. Přesto, že maso v něm strávníci budou hledat marně. Zdeněk Pohlreich ho sice připravil v rámci dalšího dílu Rozpal to ve Španělšku, šéfe!, potřebné ingredience ale pořídíte i u nás.

Fotogalerie

Základem je pěkný lilek, který podélně rozkrojte na dvě poloviny, každou na vnitřní ploše pokrájejte šikmými řezy jako špekáček před pečením, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem, který do dužiny lilku pěkně vetřete.

Pro zajímavější chuť lilek ještě lehce posypte drcenými sušenými feferonkami a čerstvým tymiánem a na jednu polovinu hustě poskládejte plátky rajčete, které také osolte a opepřete.

Pak si rozložte na stůl kus alobalu, pokapejte ho olivovým olejem, lilek pokladený rajčaty na něj přesuňte a přiklopte ho druhou polovinou lilku. Naplněný lilek pak zabalte do alobalu tak, abyste získali kompaktní balíček.

Pošlete foto s receptem a vyhrajte kontaktní gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfoťte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku a vše pošlete na soutez.hobby@idnes.cz.

Marinované kuře pečené „naplacato“
Hovězí hamburger s vlastními houskami
Grilovaná vepřová žebra
Zapečená brambora se sýrem, zakysanou smetanou a slaninou

Čtenářské recepty už se v redakci scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte kontaktní gril.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

A šup s ním na rozpálený gril, kde ho přikrytý nechte péct zhruba dvacet minut, aby byl opravdu pěkně měkký. Mezitím si k němu opečte ještě pár koleček červené cibule pokapané olivovým olejem. A jako svěží přílohu jednoduchý salát z čerstvé rukoly a rajčete pokrájeného na kostičky. Osolte je, opepřete, zakápněte olivovým olejem a promíchejte.

A šup na sýr. Ten pokrájejte na kolečka, posypte trochou chilli, přesuňte ho na mističku vytvořenou z alobalu a pokapanou olivovým olejem (sýr se pak na alobal nenalepí), každé kolečko sýra ještě zakápněte trochou akátového medu a dejte ho na gril zapéct.

Lilek stažený z grilu vysvoboďte z hliníkového obalu, lžící vyškrabejte pečenou měkkou dužinu i s rozpečenými kolečky rajčat a ještě ji pečlivě pokrájejte. Přidejte nakrájenou opečenou cibulku, přesuňte směs do misky, přidejte ještě na kostičky pokrájenou slupku z pečeného lilku, směs promíchejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. A můžete servírovat. K hromádce lilku přidejte pár lžic svěžího rukolového salátu s rajčetem, navrch grilovaný kozí sýr s medem a užijte si to.

Autor:


Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Čtenářské recepty: ryba, chřest, hovězí i gyros naležato

Pak dogrilováváte na barvu.

Do čtenářské soutěže o kontaktní grily dorazily další recepty. Zkuste se inspirovat a pošlete...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

Křupavé crostini s grilovaným lilkem, rajčaty, mozzarelou a ančovičkami. A...

VIDEO Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu....

Odlehčené grilování. Pohlreich připravil iberskou panenku se salátem

Polníčkový salát s vepřovou panenkou, paprikami a žampiony

VIDEO Už pátou sezonu rozehřívá Zdeněk Pohlreich grily, aby nás inspiroval k naší příští grilovačce....


Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Chaty a chalupy v zimě: voda a nezvaní návštěvníci jsou nepřátelé

Zloděj a pákové nůžky

Pro někoho je to samozřejmost každý podzim, někteří však kvalitnímu zazimování rekreační nemovitosti nevěnují...

TasteAtlas mapuje typické chutě, Česku přisoudil tlačenku i utopence

Mapování světa podle typických pokrmů

Projekt TasteAtlas by chtěl být světovým atlasem jídla a nápojů i encyklopedií chutí. Zatím zaznamenal více než deset...



Najdete na iDNES.cz