Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

aktualizováno 
Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a určitě jí přijdete na chuť. A to i lilku, který sice potřebuje trochu péče a hlavně dobré dochucení, ale jak se ho naučíte jíst, určitě si ho oblíbíte.

Zelenina a kozí, případně jiný sýr podobného typu, olivový olej a koření. Toť vše, co potřebuje na přípravu lehkého osvěžujícího jídla, které vás zasytí. Přesto, že maso v něm strávníci budou hledat marně. Zdeněk Pohlreich ho sice připravil v rámci dalšího dílu Rozpal to ve Španělšku, šéfe!, potřebné ingredience ale pořídíte i u nás.

Fotogalerie

Základem je pěkný lilek, který podélně rozkrojte na dvě poloviny, každou na vnitřní ploše pokrájejte šikmými řezy jako špekáček před pečením, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem, který do dužiny lilku pěkně vetřete.

Pro zajímavější chuť lilek ještě lehce posypte drcenými sušenými feferonkami a čerstvým tymiánem a na jednu polovinu hustě poskládejte plátky rajčete, které také osolte a opepřete.

Pak si rozložte na stůl kus alobalu, pokapejte ho olivovým olejem, lilek pokladený rajčaty na něj přesuňte a přiklopte ho druhou polovinou lilku. Naplněný lilek pak zabalte do alobalu tak, abyste získali kompaktní balíček.

Pošlete foto s receptem a vyhrajte kontaktní gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfoťte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku a vše pošlete na soutez.hobby@idnes.cz.

Marinované kuře pečené „naplacato“
Hovězí hamburger s vlastními houskami
Grilovaná vepřová žebra
Zapečená brambora se sýrem, zakysanou smetanou a slaninou

Čtenářské recepty už se v redakci scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte kontaktní gril.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

A šup s ním na rozpálený gril, kde ho přikrytý nechte péct zhruba dvacet minut, aby byl opravdu pěkně měkký. Mezitím si k němu opečte ještě pár koleček červené cibule pokapané olivovým olejem. A jako svěží přílohu jednoduchý salát z čerstvé rukoly a rajčete pokrájeného na kostičky. Osolte je, opepřete, zakápněte olivovým olejem a promíchejte.

A šup na sýr. Ten pokrájejte na kolečka, posypte trochou chilli, přesuňte ho na mističku vytvořenou z alobalu a pokapanou olivovým olejem (sýr se pak na alobal nenalepí), každé kolečko sýra ještě zakápněte trochou akátového medu a dejte ho na gril zapéct.

Lilek stažený z grilu vysvoboďte z hliníkového obalu, lžící vyškrabejte pečenou měkkou dužinu i s rozpečenými kolečky rajčat a ještě ji pečlivě pokrájejte. Přidejte nakrájenou opečenou cibulku, přesuňte směs do misky, přidejte ještě na kostičky pokrájenou slupku z pečeného lilku, směs promíchejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. A můžete servírovat. K hromádce lilku přidejte pár lžic svěžího rukolového salátu s rajčetem, navrch grilovaný kozí sýr s medem a užijte si to.

Autor:

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Čtenářské recepty: ryba, chřest, hovězí i gyros naležato

Pak dogrilováváte na barvu.

Do čtenářské soutěže o kontaktní grily dorazily další recepty. Zkuste se inspirovat a pošlete...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Čtenářský recept: Grilované žampióny

pro iDNES.cz

Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Bezmasé hody připravené na grilu pro běžce gurmeta

Fazolovo houbový burger

Prázdniny jsou za námi, ale teplé letní večery nám ještě nějakou dobu vydrží. Příjemné klima babího...


Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz