Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

aktualizováno 
Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a určitě jí přijdete na chuť. A to i lilku, který sice potřebuje trochu péče a hlavně dobré dochucení, ale jak se ho naučíte jíst, určitě si ho oblíbíte.

Zelenina a kozí, případně jiný sýr podobného typu, olivový olej a koření. Toť vše, co potřebuje na přípravu lehkého osvěžujícího jídla, které vás zasytí. Přesto, že maso v něm strávníci budou hledat marně. Zdeněk Pohlreich ho sice připravil v rámci dalšího dílu Rozpal to ve Španělšku, šéfe!, potřebné ingredience ale pořídíte i u nás.

Fotogalerie

Základem je pěkný lilek, který podélně rozkrojte na dvě poloviny, každou na vnitřní ploše pokrájejte šikmými řezy jako špekáček před pečením, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem, který do dužiny lilku pěkně vetřete.

Pro zajímavější chuť lilek ještě lehce posypte drcenými sušenými feferonkami a čerstvým tymiánem a na jednu polovinu hustě poskládejte plátky rajčete, které také osolte a opepřete.

Pak si rozložte na stůl kus alobalu, pokapejte ho olivovým olejem, lilek pokladený rajčaty na něj přesuňte a přiklopte ho druhou polovinou lilku. Naplněný lilek pak zabalte do alobalu tak, abyste získali kompaktní balíček.

Pošlete foto s receptem a vyhrajte kontaktní gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfoťte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku a vše pošlete na soutez.hobby@idnes.cz.

Marinované kuře pečené „naplacato“
Hovězí hamburger s vlastními houskami
Grilovaná vepřová žebra
Zapečená brambora se sýrem, zakysanou smetanou a slaninou

Čtenářské recepty už se v redakci scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte kontaktní gril.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

A šup s ním na rozpálený gril, kde ho přikrytý nechte péct zhruba dvacet minut, aby byl opravdu pěkně měkký. Mezitím si k němu opečte ještě pár koleček červené cibule pokapané olivovým olejem. A jako svěží přílohu jednoduchý salát z čerstvé rukoly a rajčete pokrájeného na kostičky. Osolte je, opepřete, zakápněte olivovým olejem a promíchejte.

A šup na sýr. Ten pokrájejte na kolečka, posypte trochou chilli, přesuňte ho na mističku vytvořenou z alobalu a pokapanou olivovým olejem (sýr se pak na alobal nenalepí), každé kolečko sýra ještě zakápněte trochou akátového medu a dejte ho na gril zapéct.

Lilek stažený z grilu vysvoboďte z hliníkového obalu, lžící vyškrabejte pečenou měkkou dužinu i s rozpečenými kolečky rajčat a ještě ji pečlivě pokrájejte. Přidejte nakrájenou opečenou cibulku, přesuňte směs do misky, přidejte ještě na kostičky pokrájenou slupku z pečeného lilku, směs promíchejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. A můžete servírovat. K hromádce lilku přidejte pár lžic svěžího rukolového salátu s rajčetem, navrch grilovaný kozí sýr s medem a užijte si to.

Autor:


Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Čtenářské recepty: ryba, chřest, hovězí i gyros naležato

Pak dogrilováváte na barvu.

Do čtenářské soutěže o kontaktní grily dorazily další recepty. Zkuste se inspirovat a pošlete...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Když nevíte, co s lilkem, udělejte z něj burger s tzatziki

Lehký zeleninový burger z lilku

Když se řekne hamburger, nemusíte si vždycky jen představit klasickou placku z hovězího. Lehký...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz