Pohlreich vykostí kuře na gril „naplacato“. Kosti upeče psovi

  0:16aktualizováno  0:16
Pokud jste přesvědčeni, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás vyvede z omylu. Evidentně se vyplatí naučit se vykosťovat drůbež. Protože kdo by nemiloval grilované kuře.

Celý fígl skutečně spočívá v tom, vědět kde říznout a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. Jeho potření suchou grilovací směsí koření, kterou si sami připravíte v hmoždíři, už je pak dílem okamžiku. A kuřátko může celé na gril. Spolu se zeleným chřestem, který je ideální sezonní přílohou. Na bílý chřest v tomto případě zapomeňte, ten se musí vařit.

Jak na to krok za krokem

Očištěné kuře ostrým nožem jednoduše rozkrojíte u páteře a jakoby rozdělíte na polovic, což vám dovolí, abyste ho krásně rozevřeli a dostali se „dovnitř“. Pak ho ostrým nožíkem zbavte většiny kostí - jak na to, je nejlépe vidět na úvodním videu. Pokud v něm nějaké kosti zůstanou, vůbec nevadí. Například stehýnka stačí podél kosti naříznout a také jakoby rozevřít do plochy.

Fotogalerie

Griluje-li s vámi váš pes, můžete mu vyříznuté kosti se zbytky masa a další odřezky hodit na gril jen tak, bez ochucení. U Pohlreichů také grilují se psem, který trpělivě čeká na svůj příděl.

Grilovací směs si sami připravte v hmoždíři, ať se krásně rozvoní. Smíchejte v něm a nasucho podrťte římský kmín, obyčejný kmín, kousek skořice, pár chilli papriček, ideálně jalapeňos, trochu kayenského pepře, sůl a dva lístky bobkového listu, přidat můžete i trochu sušeného česneku. Touto směsí kuře z obou stran potřete a můžete ho položit - kůží dolů - na rozpálený gril.

Přikryjte a hlídejte, ať neprošvihnete správný čas na jeho otočení. Během grilování ho také můžete pokapat citronovou šťávou - získá na lehkosti i na chuti. Suché nebude, protože až ho otočíte, tuk uvolněný z pod kůže bude protékat do masa.

Jako příloha je ideální zelený chřest, i ten se dá grilovat. Stačí ho zbavit...
Grilujte zásadně zelený chřest, ten bílý se na gril nehodí. Potřebuje uvařit.
Grilovaný chřest v marinádě ochutíte a můžete podávat.
Kdo by nemiloval grilované kuře, natož když si ho můžete připravit sami. Jako...

Jako lehkou zeleninovou přílohu Zdeněk Pohlreich doporučuje zelený chřest, využijte jeho právě probíhající sezonu (o chřestu více zde).

Stačí olámat zdřevnatělé části stonků a můžete ho na volno položit na gril ke kuřeti a po chvíli otočíte. Pak už ho jen promícháte s marinádou, kterou si připravte z trochy čerstvé citronové šťávy a olivového oleje, osolte ji a opepřete, toť vše.

Tento recept z nedělního Rozpal to šéfe!, který Prima premiérově odvysílá v neděli v podvečer, je inspirován Jižní Amerikou. A inspirativní je jednoznačně, protože kuře je lehké a snadno dostupné maso, u něhož není dobrých nápadů na grilování nikdy dost.

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.

VIDEO Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den...


Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...

TasteAtlas mapuje typické chutě, Česku přisoudil tlačenku i utopence

Mapování světa podle typických pokrmů

Projekt TasteAtlas by chtěl být světovým atlasem jídla a nápojů i encyklopedií chutí. Zatím zaznamenal více než deset...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Najdete na iDNES.cz