Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich vykostí kuře na gril „naplacato“. Kosti upeče psovi

  0:16aktualizováno  0:16
Pokud jste přesvědčeni, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás vyvede z omylu. Evidentně se vyplatí naučit se vykosťovat drůbež. Protože kdo by nemiloval grilované kuře.

Celý fígl skutečně spočívá v tom, vědět kde říznout a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. Jeho potření suchou grilovací směsí koření, kterou si sami připravíte v hmoždíři, už je pak dílem okamžiku. A kuřátko může celé na gril. Spolu se zeleným chřestem, který je ideální sezonní přílohou. Na bílý chřest v tomto případě zapomeňte, ten se musí vařit.

Jak na to krok za krokem

Očištěné kuře ostrým nožem jednoduše rozkrojíte u páteře a jakoby rozdělíte na polovic, což vám dovolí, abyste ho krásně rozevřeli a dostali se „dovnitř“. Pak ho ostrým nožíkem zbavte většiny kostí - jak na to, je nejlépe vidět na úvodním videu. Pokud v něm nějaké kosti zůstanou, vůbec nevadí. Například stehýnka stačí podél kosti naříznout a také jakoby rozevřít do plochy.

Fotogalerie

Griluje-li s vámi váš pes, můžete mu vyříznuté kosti se zbytky masa a další odřezky hodit na gril jen tak, bez ochucení. U Pohlreichů také grilují se psem, který trpělivě čeká na svůj příděl.

Grilovací směs si sami připravte v hmoždíři, ať se krásně rozvoní. Smíchejte v něm a nasucho podrťte římský kmín, obyčejný kmín, kousek skořice, pár chilli papriček, ideálně jalapeňos, trochu kayenského pepře, sůl a dva lístky bobkového listu, přidat můžete i trochu sušeného česneku. Touto směsí kuře z obou stran potřete a můžete ho položit - kůží dolů - na rozpálený gril.

Přikryjte a hlídejte, ať neprošvihnete správný čas na jeho otočení. Během grilování ho také můžete pokapat citronovou šťávou - získá na lehkosti i na chuti. Suché nebude, protože až ho otočíte, tuk uvolněný z pod kůže bude protékat do masa.

Jako příloha je ideální zelený chřest, i ten se dá grilovat. Stačí ho zbavit...
Grilujte zásadně zelený chřest, ten bílý se na gril nehodí. Potřebuje uvařit.
Grilovaný chřest v marinádě ochutíte a můžete podávat.
Kdo by nemiloval grilované kuře, natož když si ho můžete připravit sami. Jako...

Jako lehkou zeleninovou přílohu Zdeněk Pohlreich doporučuje zelený chřest, využijte jeho právě probíhající sezonu (o chřestu více zde).

10 mýtů o jídle

Jak je to doopravdy se železem ve špenátu? Škodí nám čokoláda? Čtěte v příloze Víkend DNES v sobotu 28. května

Stačí olámat zdřevnatělé části stonků a můžete ho na volno položit na gril ke kuřeti a po chvíli otočíte. Pak už ho jen promícháte s marinádou, kterou si připravte z trochy čerstvé citronové šťávy a olivového oleje, osolte ji a opepřete, toť vše.

Tento recept z nedělního Rozpal to šéfe!, který Prima premiérově odvysílá v neděli v podvečer, je inspirován Jižní Amerikou. A inspirativní je jednoznačně, protože kuře je lehké a snadno dostupné maso, u něhož není dobrých nápadů na grilování nikdy dost.

Autor:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.