Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich vykostí kuře na gril „naplacato“. Kosti upeče psovi

  0:16aktualizováno  0:16
Pokud jste přesvědčeni, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás vyvede z omylu. Evidentně se vyplatí naučit se vykosťovat drůbež. Protože kdo by nemiloval grilované kuře.

Celý fígl skutečně spočívá v tom, vědět kde říznout a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. Jeho potření suchou grilovací směsí koření, kterou si sami připravíte v hmoždíři, už je pak dílem okamžiku. A kuřátko může celé na gril. Spolu se zeleným chřestem, který je ideální sezonní přílohou. Na bílý chřest v tomto případě zapomeňte, ten se musí vařit.

Jak na to krok za krokem

Očištěné kuře ostrým nožem jednoduše rozkrojíte u páteře a jakoby rozdělíte na polovic, což vám dovolí, abyste ho krásně rozevřeli a dostali se „dovnitř“. Pak ho ostrým nožíkem zbavte většiny kostí - jak na to, je nejlépe vidět na úvodním videu. Pokud v něm nějaké kosti zůstanou, vůbec nevadí. Například stehýnka stačí podél kosti naříznout a také jakoby rozevřít do plochy.

Fotogalerie

Griluje-li s vámi váš pes, můžete mu vyříznuté kosti se zbytky masa a další odřezky hodit na gril jen tak, bez ochucení. U Pohlreichů také grilují se psem, který trpělivě čeká na svůj příděl.

Grilovací směs si sami připravte v hmoždíři, ať se krásně rozvoní. Smíchejte v něm a nasucho podrťte římský kmín, obyčejný kmín, kousek skořice, pár chilli papriček, ideálně jalapeňos, trochu kayenského pepře, sůl a dva lístky bobkového listu, přidat můžete i trochu sušeného česneku. Touto směsí kuře z obou stran potřete a můžete ho položit - kůží dolů - na rozpálený gril.

Přikryjte a hlídejte, ať neprošvihnete správný čas na jeho otočení. Během grilování ho také můžete pokapat citronovou šťávou - získá na lehkosti i na chuti. Suché nebude, protože až ho otočíte, tuk uvolněný z pod kůže bude protékat do masa.

Jako příloha je ideální zelený chřest, i ten se dá grilovat. Stačí ho zbavit...
Grilujte zásadně zelený chřest, ten bílý se na gril nehodí. Potřebuje uvařit.
Grilovaný chřest v marinádě ochutíte a můžete podávat.
Kdo by nemiloval grilované kuře, natož když si ho můžete připravit sami. Jako...

Jako lehkou zeleninovou přílohu Zdeněk Pohlreich doporučuje zelený chřest, využijte jeho právě probíhající sezonu (o chřestu více zde).

10 mýtů o jídle

Jak je to doopravdy se železem ve špenátu? Škodí nám čokoláda? Čtěte v příloze Víkend DNES v sobotu 28. května

Stačí olámat zdřevnatělé části stonků a můžete ho na volno položit na gril ke kuřeti a po chvíli otočíte. Pak už ho jen promícháte s marinádou, kterou si připravte z trochy čerstvé citronové šťávy a olivového oleje, osolte ji a opepřete, toť vše.

Tento recept z nedělního Rozpal to šéfe!, který Prima premiérově odvysílá v neděli v podvečer, je inspirován Jižní Amerikou. A inspirativní je jednoznačně, protože kuře je lehké a snadno dostupné maso, u něhož není dobrých nápadů na grilování nikdy dost.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Tygří koťata už s mámou olizují maso, od čtvrtka budou k vidění

Šestitýdenní kotě tygra malajského (Zoo Praha 14.11.2017)

Jedenáctiletá malajská tygřice Banya odchovává sice teprve svoje první koťata, ale s takovou péčí, že už se chovatelé...

Další z rubriky

Na punčocháče vystínované ve stylu ombré stačí barva, hrnec a sporák

Punčocháče si technikou ombré jednoduše obarvíte sami.

Techniku ombré zřejmě budete znát jako způsob barvení vlasů, jakési stínování hřívy tón v tónu od světlejších vlasů po...

Pískování nejen pobaví, ale zároveň pomáhá i hyperaktivním dětem

Medvěd z písku

Kdysi techniku pískování používali američtí indiáni i asijští mniši. Už tehdy ji používali pro náboženské obřady i pro...

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.