Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich vykostí kuře na gril „naplacato“. Kosti upeče psovi

  0:16aktualizováno  0:16
Pokud jste přesvědčeni, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás vyvede z omylu. Evidentně se vyplatí naučit se vykosťovat drůbež. Protože kdo by nemiloval grilované kuře.

Celý fígl skutečně spočívá v tom, vědět kde říznout a celé kuře tak jednoduše zbavit kostí a převést do placaté formy. Jeho potření suchou grilovací směsí koření, kterou si sami připravíte v hmoždíři, už je pak dílem okamžiku. A kuřátko může celé na gril. Spolu se zeleným chřestem, který je ideální sezonní přílohou. Na bílý chřest v tomto případě zapomeňte, ten se musí vařit.

Jak na to krok za krokem

Očištěné kuře ostrým nožem jednoduše rozkrojíte u páteře a jakoby rozdělíte na polovic, což vám dovolí, abyste ho krásně rozevřeli a dostali se „dovnitř“. Pak ho ostrým nožíkem zbavte většiny kostí - jak na to, je nejlépe vidět na úvodním videu. Pokud v něm nějaké kosti zůstanou, vůbec nevadí. Například stehýnka stačí podél kosti naříznout a také jakoby rozevřít do plochy.

Fotogalerie

Griluje-li s vámi váš pes, můžete mu vyříznuté kosti se zbytky masa a další odřezky hodit na gril jen tak, bez ochucení. U Pohlreichů také grilují se psem, který trpělivě čeká na svůj příděl.

Grilovací směs si sami připravte v hmoždíři, ať se krásně rozvoní. Smíchejte v něm a nasucho podrťte římský kmín, obyčejný kmín, kousek skořice, pár chilli papriček, ideálně jalapeňos, trochu kayenského pepře, sůl a dva lístky bobkového listu, přidat můžete i trochu sušeného česneku. Touto směsí kuře z obou stran potřete a můžete ho položit - kůží dolů - na rozpálený gril.

Přikryjte a hlídejte, ať neprošvihnete správný čas na jeho otočení. Během grilování ho také můžete pokapat citronovou šťávou - získá na lehkosti i na chuti. Suché nebude, protože až ho otočíte, tuk uvolněný z pod kůže bude protékat do masa.

Jako příloha je ideální zelený chřest, i ten se dá grilovat. Stačí ho zbavit...
Grilujte zásadně zelený chřest, ten bílý se na gril nehodí. Potřebuje uvařit.
Grilovaný chřest v marinádě ochutíte a můžete podávat.
Kdo by nemiloval grilované kuře, natož když si ho můžete připravit sami. Jako...

Jako lehkou zeleninovou přílohu Zdeněk Pohlreich doporučuje zelený chřest, využijte jeho právě probíhající sezonu (o chřestu více zde).

10 mýtů o jídle

Jak je to doopravdy se železem ve špenátu? Škodí nám čokoláda? Čtěte v příloze Víkend DNES v sobotu 28. května

Stačí olámat zdřevnatělé části stonků a můžete ho na volno položit na gril ke kuřeti a po chvíli otočíte. Pak už ho jen promícháte s marinádou, kterou si připravte z trochy čerstvé citronové šťávy a olivového oleje, osolte ji a opepřete, toť vše.

Tento recept z nedělního Rozpal to šéfe!, který Prima premiérově odvysílá v neděli v podvečer, je inspirován Jižní Amerikou. A inspirativní je jednoznačně, protože kuře je lehké a snadno dostupné maso, u něhož není dobrých nápadů na grilování nikdy dost.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Najdete na iDNES.cz