Grilovaná zelenina
Grilovaná zelenina je vhodná nejen jako příloha k masu, ale pochutnáte si na ní i samostatně. V letních dnech je lehčí než maso a nemusí se připravovat dopředu. Pokud víte, jak zeleninu správně grilovat, zachová si důležité vitamíny a zůstane křupavá. Grilovat můžete nejen tradiční cuketu, papriky, kukuřici a žampiony, ale vyzkoušejte třeba brambory, rajčata, cibuli, fazolky, mrkev nebo kedlubny.
Pro grilování si vybírejte menší kusy zeleniny, které jsou jemnější. Některou zeleninu je třeba předvařit, aby změkla. Zeleninu zakápněte olejem s vodou, aby se nevysoušela a nepřilepila k roštu. Pro grilování můžete použít alobal, grilovací tácky nebo můžete zeleninu napíchnout na jehlu. Zeleninu grilujte na rozpáleném grilu rychle, aby se nepřipálila a neztratila vitamíny. Kuchaři doporučují zeleninu dochutit a osolit až po ugrilování, aby nepustila vodu. Protože zelenina nemá výraznou chuť, nejlépe ji dochutíte marinádami, omáčkami, dipy a dresinky.