Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houby v Evropě: Itálie

  9:00aktualizováno  9:00
Itálie je země, která pro svých 57 milionů obyvatel vypěstuje ročně 102 tisíc tun žampionů a 24 tisíc tun hlív. Také polnička topolová se pěstuje ve větším měřítku a je součástí trvalé nabídky v obchodech.

V Itálii jsou houby mnohem dražší než v České republice | foto: shutterstock.com

V severní Itálii je většina žampionáren soustředěna  v kraji Trentino. Klima je tam mírné, letní vedra nebývají obvyklá, a tak se jim daří.

Tamější žampiony se většinou prodávají nečištěné. V obchodech se nabízejí kombinace všech druhů sphpěstovaných hub v jednom balení, někdy dokonce s upravenou přibalenou zeleninou a kořením k úpravě jídla.

Směrem na jih Itálie žampionáren ubývá, ale některé jsou také poblíž Říma či v jižní Itálii.

Pěstování hlív

Specialitou Itálie je ale pěstování hlív. Italové mají nejmodernější výrobny substrátu v Evropě, kdy se v největších podnicích za pomocí plné automatizace týdně vyrobí až 600 tun substrátu z pasterizované slámy.

To představuje 120 tun plodnic hlívy týdně. Na severu Itálie se pěstuje hlíva ústřičná, zatímco na jihu (Sicílie, Puglie, Kalábrie, Basilicata) je z pěstovaných hub nejoblíbenější hlíva máčková. Pro svojí jedinečnost získala název hlíva královská.
O hlívu královskou však na severu Itálie není zájem, a přestože se jedná o jednu zemi, stravovací návyky jsou na severu a na jihu země rozdílné.

. Houby V Itálii

Italové používají houby na pizzu či do těstovin a omáček. V Itálii jsou běžně k dostání na tržnici. Pořídíte tam téměř stejné houby jako u nás. Počítejte však, že cena za ně je velice vysoká. Odhaduje se, že 1 kg sušených hříbků stojí přes 3000 Kč.

Je to pravděpodobně tím, že na jihu Itálie se odpradávna sbírají v přírodě na skalnatých vyprahlých pozemcích plodnice této hlívy rostoucí vždy na odumřelých kořenech máčky.

Lidem zachutnala a navykli si ji sbírat v přírodě. A protože sběr nestačí, tak se rozvinul obor pěstování této houby.

Autoři:




Nejčtenější

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Další z rubriky

Hřib smrkový. Moc jich teď neroste, ale na výstavě v Pardubicích jsou v pátek a...
Nerostou, houbaři marně vyhlížejí déšť. Přesto lze najít i hřiby

Začínající podzim letos rozhodně vyvrcholením houbařské sezony není. Neroste téměř nic. V koncích jsou mnohde i mykologové, kteří musejí odkládat tradiční a...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.
Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.