Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Připravte si lehoučké italské rizoto s cuketkami a parmazánem

  10:00aktualizováno  10:00
Stačí pár kvalitních ingrediencí a máte letní oběd jako víno. Rýže jako rýže, řeknete si možná. Taky jsem byla zvědavá, jak moc jiné je na přípravu i chuťově rizoto z italské rýže carneoli. Vyzkoušela jsem a stálo to za to. Italské rizoto je chuťově jemnější a neudusíte se jím, protože zrnka rýže spojuje krémovitá omáčka.

Itálie je dokonce největším evropským producentem rýže a italský šéfkuchař Emanuele Ridi, tedy Ital na cestách, v úterním večerním premiérovém díle jedno italské rýžové pole divákům televize Prima family představí. Na první pohled vypadá podobně jako český rybník. Je i bio, protože vodu v něm čistí kapři.

Fritovaný kapr po italsku je vhodný i pro bezlepkovou dietu. Na obalení rybího...

Majitel místní farmy Gabriele dokonce jednoho z kaprů připraví jako rychlou fritovanou chuťovku. Jednoduše z rybího filetu nařeže proužky jako na populární jihočeské rybí škvarky, obalí je v rýžové mouce a osmaží v oleji. Rýžová mouka nasává tuk v menší míře, takže kousky kapra nejsou tak mastné a navíc jsou i bezlepkové.

Další recepty na zpracování kapra najdete v článku Sladkovodní ryby pomohou zhubnout, ochutnejte třeba kapří hranolky.

Jednoduchá příprava italského rizota s cuketou podle Itala

Na italské risotto con zucchine budete potřebovat cibuli, kvalitní máslo, malé cuketky cca 10 cm dlouhé i s křehkými květy, italskou rýži carnaroli, zeleninový vývar, sůl a tvrdý sýr grana padano.

S rozpočtem ingrediencí na strávníka je to jednoduché: na jednoho počítejte s hrstí rýže, ostatních ingredincí pak použijte úměrně konkrétnímu počtu porcí. 

Cibuli nakrájejte nadrobno.
Přidejte kousek másla.
Cuketa by měla být co nejmenší, aby neměla velká semínka.

Na másle zpěňte najemno nasekanou cibulku, na ni přihoďte rýži a zalijte zeleninovým vývarem, na každou hrst rýže počítejte naběračku vývaru. 

Cuketky nakrájejte na kostičky.
Na každého strávníka počítejte s hrstí rýže, kterou přidejte na zpěněnou
Přidejte zeleninový vývar, na každou hrst rýže jednu naběračku.

Mladé světlé cuketky nakrájejte celé na kostičky, přihoďte k rýži a přidejte zeleninový vývar.

Hrnec přikryjte pokličkou, aby se rýže podusila.
Přidejte na kostičky pokrájenou cuketu.
Přidejte na kostičky pokrájenou cuketu.

Pak vše přikryjte poklicí, aby se rýže podusila a změkla. Stačí pár minut, zelenina by měla změknout jen mírně, aby si zachovala vitaminy.

Květy zbavte pestíku a pokrájejte na kousky.
Květy přidejte do hrnce.
Průběžně ochutnávejte.

Z cuketových květů odstraňte pestíky, pak je pokrájejte na kousky a vložte do hrnce. Promíchejte, přidejte strouhaný sýr grana padano, případně parmazán, s citem dochuťte solí a stáhněte rizoto z ohně.

Do rizota přistrouhejte tvrdý sýr grana padano nebo parmazán.
Rizoto pořádně energicky promíchejte, aby získalo krémovitou konzistenci.
Správně udělané italské rizoto by měl mít kašovitou konzistenci.

Nakonec energicky vmíchejte kousek másla, aby rizoto získalo krémovitou konzistenci.

Květ, na který budete rizoto na talíři servírovat, na jedné straně roztrhněte a
Květ, na který budete rizoto na talíři servírovat, na jedné straně roztrhněte a
Rizoto servírujte na rozprostřený květ cukety.

Servírujte na rozprostřený květ cukety, zbavený pestíku. 




Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Najdete na iDNES.cz