Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Jak se v létě chladí gorily? U pítka, pod hadicí i zmrzlinou

  0:01
Nejmenší zábrany a největší požitek ze sprchování má dvouapůlletý gorilí sameček Nuru, pro něhož je teplý letní den jednoznačnou záminkou k hrátkám s vodou. A dokáže se vyřádit jak u pítka, do kterého se prostě posadí, tak u hadice, ze které už chodí pít dokonce i bázlivý stříbrohřbetý samec Richard.

Se sprchováním u goril začali chovatelé v pražské zoo během horkých letních dní loňského léta (deník s videem zde), teď už ho gorily kdykoliv zkušeně vítají. Jde o lidoopy žijící v africkém pralese, takže mají expozici teplotně nastavenou tak, aby imitovala tropické klima bez ohledu na roční období. Z hadice se tedy rády napijí čisté čerstvé vody během celého roku.

I k ovocným zmrzlinám se vzhledem k teplotě v expozici dostanou i mimo sezonu. V létě si je ale užívají jednoznačně nejvíc, protože jim je chovatelé připravují z čerstvého sezonního ovoce. Když se podíváte na úvodní video z tohoto týdne, můžete se například podívat, jak jim chutná zmrzlina připravená z čerstvých moruší.

„Neobsahuje nic jiného než čerstvé moruše, které chovatelé rozmixovali, naplnili do kelímků a dali zmrznout. Gorily už si je pak samy z kelímků vyklepnou, což je alespoň zaměstná ještě o chvíli déle,“ vysvětluje kurátor primátů Vít Lukáš. Další variantou jsou celé plody nasypané do kelímku, zalité čistou vodou a opět zmražené.

Sprchování unaví, takže mláďata se pak ráda nechají nakojit

Jakmile začnou tropická vedra i venku, mají chovatelé ke sprchování o důvod víc. „Gorily se ve vedru potí stejně jako my, a i když to snášejí lépe, snažíme se jim léto maximálně zpříjemnit. Využíváme vzduchotechniku, větráme, podle potřeby pouštíme mlžení, které jim  zvlhčuje vzduch v expozici, aby se cítily jako ve vlhkém tropickém pralese,“ popisuje Lukáš.

V praxi to znamená, že se ze stropu nad vybetonovanou částí expozice začnou snášet drobné vodní krůpěje. Mlžení sice mají rády všechny gorily ve skupině, ale ožijí přitom hlavně Nuru s Bikirou. 

Kamba svoji náruč stále ještě otevírá ke kojení Nuruovi i Kiburimu, synům Kijivu.

Kojící tetička Kamba s pijícím Nuruem, znaveným po sprchování.

Po celé léto pak mohou gorily po snídani kdykoliv volně procházet do venkovního výběhu i vnitřní expozice, aby si mohly vybrat, kde se momentálně cítí lépe. A chovatelé je samozřejmě i častěji sprchují, protože je to vítané osvěžení. Hlavně pro mláďata, která se u hadice vyřádí podobně jako malé děti. „Často jsou pak po sprchování tak unavení, že se svalí ke Kambě a nechají se od ní hýčkat a nakojit,“ konstatuje kurátor (zde více o tom, jak tetička Kamba stále ještě kojí obě mláďata samice Kijivu). 

Podívejte se, jak vzal hadici s vodou na milost konečně i Richard, přestože se k tomu odhodlal jako poslední. Až když z ní bez úhony pijí mláďata a samice:

Samice jdou ovšem dále než Richard. „Když je opravdu velké teplo, tak si Kijivu a Shinda nechávají napustit plnou dlaň vody z hadice a máčejí si s ní hlavu. Shinda někdy dokonce klidně strčí hlavu i na několik vteřin pod proud vody. Nuru se zase někdy nechá osprchovat celý, máčí si nohy a pozoruje, jak mu po srsti stéká voda,“ uzavírá kurátor.  

Autor:

Podpořte gorily

Přispějte na ochranu ohrožených druhů živočichů v jejich domovině. Zoo Praha vyhlásilo novou sbírku. Své příspěvky posílejte na bankovní účet číslo:

43–680 466 0247 / 0100

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025