Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak správně odvzdušnit radiátor - co člověk, to jiný názor

aktualizováno 
Mnohdy se zdá, že kotel topí na plný výkon, a stejně je v bytě zima. V drtivé většině případů je to tím, že vlastník domu podcenil přípravu na topnou sezonu a neodvzdušnil radiátory. Názory na řešení tohoto jednoduchého problému se velmi různí, jak se dá vysledovat mimo jiné z internetových diskusí.

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo. | foto: Marek Burza

Bezproblémová klasika

U moderních otopných soustav se automaticky počítá s instalací odvzdušňovacích ventilů. Pak platí jednoduché pravidlo: stačí ventil otevřít a počkat, až z radiátorů přestane unikat vzduch, a vše je vyřešeno.

Odvzdušnění se nebojte, někdy stačí málo a hned je tepleji.

Jednoduchou a praktickou poučku však provázejí rozpory v praktickém postupu. Jedni tvrdí, že nejlepší je předem otevřít všechny termostatické ventily a odvzdušňovat ve fázi, kdy kotel topí (a čerpadlo je v běhu), takže automaticky „vytlačí“ všechny vzduchové bubliny. Jiní tvrdí absolutní opak (a jsou ochotni se pro své názory v diskusích vulgárně urážet jak navzájem, tak včetně členů svých rodin).

Zajímavý a systematický tip přináší Petr Synek z firmy Enviros, jedné z nejvýznamnějších konzultačních společností v oblasti poskytování energetických a environmentálních služeb, a to ze své vlastní zkušenosti: „Odvzdušnění radiátorů provádím pravidelně na začátku topné sezony a nepravidelně jen v případech, kdy některý z radiátorů netopí celý. Před vlastním prováděním odvzdušnění zkontroluji tlak vody v otopné soustavě a připouštím doplňovací vodu, dokud tlak v soustavě nepřekročí o cca 50 % předepsaný provozní tlak. Poté odvzdušňuji postupně jednotlivé radiátory, a to tak, že začínám s těmi nejníže a končím s těmi nejvýše položenými - všechny mám vybavené odvzdušňovacími ventily.“

Přečtě si také

Do tohoto okamžiku se tato rada shoduje s většinou nabízených receptů (jde o to, zda mít termostatické ventily zavřené, či otevřené). Další postup doporučujeme v případě obtíží vyzkoušet na vlastní kůži: „Před odvzdušněním radiátoru zcela uzavřu termostatický ventil a potom pootevřu odvzdušňovací ventil, přičemž voda ze zpátečky postupně vytlačuje vzduch z radiátoru potud, až z odvzdušňovacího ventilu odchází jen voda. Potom uzavřu odvzdušňovací ventil radiátoru a nastavím termostatický ventil na požadovanou polohu. Takto postupně odvzdušním všechny radiátory v domku a jdu dopustit (případně vypustit) vodu do soustavy tak, aby tlak v soustavě byl v mezích předepsaného tlaku vody.“ Vypadá to logicky.

Problém s topenáři

Tato zkušenost může být zajímavá pro všechny, kdo mají problém například s tím, že odvzdušní klasicky bez jakéhokoliv systému radiátor po radiátoru, ale stejně je některý z nich pořád částečně studený.

Kde se vlastně v topení bere vzduch? Podle topenářů může být příčin několik: „Největší problémy asi mají lidé, kteří mají nový dům a topení je teprve první rok v provozu. Při napouštění voda víří a absorbuje hodně vzduchových bublin. Trvá pak i několik týdnů, než se vzduch dostane z vody ven,“ upozorňuje Jiří Halík z topenářské firmy Armat.

Podle něho je problém i v tom, že si mnozí topenáři nedělají hlavu s tím, aby celou soustavu pořádně vyspádovali. „Například tam, kde se rozvody vedou pod podlahou, se často stává, že po cestě od kotle vznikají boule, ve kterých se drží vzduch, který se dostane do systému vlivem miniaturních netěsností. Takže i v situaci, kdy už je soustava usazená, vzduch typicky zůstává právě v těchto místech. Nestačí pak těleso topení odvzdušňovat jen do chvíle, kdy z ventilů začne proudit voda. Celý proces je třeba provést opakovaně třeba po hodině, někdy i druhý den, dokud nemá člověk jistotu, že čerpadlo opravdu přečerpalo všechnu vodu v systému,“ upozorňuje.

To může platit i u systémů v činžovních a panelových domech, kde je ale odvzdušnění systému přece jen lepší svěřit specialistům. Tyto topné systémy bývají často v zanedbaném stavu, odvzdušňovací ventily bývají jen v horních patrech a topenáři obvykle vyžadují součinnost všech partají.

Kdy volat topenáře

Může se ale stát, že jste použili všechny navrhované metody, máte pocit, že logika říká, že v systému už opravdu nemohl zůstat žádný vzduch, a stejně některý z radiátorů topí jen v horní části. Pak už nezbývá než zavolat odbornou firmu.

Vyprojektovat správně celou topnou soustavu totiž není jednoduché a dělá se to vždy pro celý objekt. Někdy přitom ale může dojít k chybám hned z několika důvodů.

Něco může mít na svědomí ledabylost řemeslníků. Pro ně často projekt topení znamená jen velmi hrubé vodítko a počítačově zpracovaným projektem opovrhnou: „Jak takovou blbost mohli nakreslit?“ říkají a udělají to podle svého. Což u zkušených topenářů může vyjít, jindy ale ne.

Někdy se problém může objevit i v situaci, kdy je topná soustava vypočítaná a nainstalovaná správně, během času ale došlo například k zateplení domu. Pak je třeba znovu provést vyvážení topné soustavy – to už ale opět patří do kompetence specialisty.

Vážení čtenáři, přinesli jsme vám k této složité problematice jen zlomek možností řešení problémů v individuálních případech nastávajících, a to bez aspirace na jednoznačné a obecné řešení. To často může přinést jen odborník, který se seznámí s místními podmínkami. Zapojte se do diskuse a přispějte svými osobními zkušenostmi a názory, které mohou pomoci všem, kdo právě podobný problém řeší.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Hubice s kartáčem, lepicí válečky a kartáče. Nekonečný boj s chlupy

Bez kartáče koberec posetý chlupy pořádně neuklidíte.

Problémy s chlupy zažívají všichni majitelé psů a koček, ať už jde o dlouhosrsté, či krátkosrsté rasy. Částečně je...

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

Podle Jamieho Olivera lze vaření i pečení zvládnout s pěti ingrediencemi

Jamie Oliver

Vaření podle britské kuchařské ikony už zřejmě nemůže být jednodušší. Tedy pokud máte doma kdykoliv po ruce pět...

Najdete na iDNES.cz