VIDEO: Kateřina Cajthamlová vaří kapra pouhých pět minut. A bez soli

aktualizováno 
Na přípravu teplé, zdravé a dietní večeře z kapřího filetu vám bude stačit půlhodinka, protože ho jen krátce povaříte v páře. Navíc ani nebudete potřebovat sůl, protože ta Kateřině Cajthamlové téměř nesmí do kuchyně. Máte tedy jedinečnou šanci dostat v létě velmi jednoduše čerstvého kapra na svůj jídelníček.

Recept je to vyloženě letní, i když jde o teplou kuchyni. A triviálnost přípravy kapřího masa je až zarážející, podívejte se na úvodní video. Přesto chutnal skvěle. A ti z redakce, kdo ochutnali, by si ho s chutí dali znovu. Vyzkoušejte také.  

Krok za krokem k dietní večeři z kapra

Vaření bez soli

Sůl v kuchyni nahradí citrusy (zkuste citron nebo limetku) a aromatický česnek. 

Potřebovat budete filet z kapra, čerstvý kopr, barevný pepř, olej (může být s citronovou příchutí nebo si smíchejte olej s čerstvou citronovou šťávou), brambory, kousek másla, limetku a česnek. Na sůl v tomto případě zapomeňte. Přesné množství ingrediencí si rozpočítejte podle konkrétního počtu a složení strávníků. 

Fotogalerie přípravy kapra

Je to jednoduché. Podle Kateřiny Cajthamlové by syrová porce kapra k večeři pro ženu měla mít  130 až 140 gramů, k tomu si dívka či dáma může dopřát stejné množství brambor. Pro chlapa pak počítejte cca se 180 gramy kapra a 200 gramy syrových brambor. K obědu si můžete porci brambor o něco navýšit. (Počty jsou to samozřejmě orientační, přesné stravovací tabulky byste si museli nechat sestavit u odborníků individuálně na míru vaší postavě.) 

"Porce brambor k večeři by měla vypadat podle toho, co člověk dělá před večeří - jestli například sportuje - kdy jde spát po večeři a zda se chystá na druhou večeři," upřesňuje Kateřina Cajthamlová. 

Brambory navažte. Pro ženu zhruba 140 gramů, pro muže 200.
Brambory nakrájejt na zhruba půlcentimetrové plátky.
Plech s bramborovými plátky strčte do trouby vyhřáté na 200 °C, nechte je péct...

 Další postup je velmi jednoduchý. Očištěné a osušené brambory nakrájejte na plátky, narovnejte na pekáč a každý velmi lehce potřete olejem; na brambory určené pro pár byste ho měli spotřebovat maximálně kávovou lžičku. Strčte je do trouby vyhřáté na 200 °C a nechte péct 10 minut.

Kapra očistěte a naporcujte, kůži mu nechte.
Navažte příslušné porce kapra, cca 140 g pro ženu, cca 180 g pro muže.
S máslem při servírování zacházejte velmi opatrně, radí Kateřina Cajthamlová.

A vrhněte se na kapra; než se opečou brambory, bude hotov. Na pánev nebo do hrnce nalijte tolik vody, aby se porce kapra pokud možno neponořila - měl by se v podstatě vařit v páře. Přidejte do ní čerstvý nasekaný kopr a přiveďte ji k varu.

"Můžete použít i pokličku, případně porci na pánvi jen podlévat vývarem s koprem. Neměl by se vařit, aby se nerozpadl," upřesňuje doktorka Kateřina.   

Jakmile je kapr hotový, servírujte ho s opečenými brambory. Kapra ještě pokapejte citronovou šťávou a přidejte kousek másla pro chuť.    

Jezte ryby 3× týdně, doporučuje Kateřina Cajthamlová

"Doktorka Kateřina" doporučuje zařadit ryby do jídelníčku třikrát týdně, a nemusí to být vždycky kapr. Vystřídat ho může třeba candát nebo lín. Více například v článku Sladkovodní ryby pomohou zhubnout, zkuste kapří hranolky.

Dále čtěte jen na vlastní nebezpečí...

Ti, kdo nechtějí počítat gramy tuku ani ničeho jiného a kapr podle doktorky Kateřiny je na ně příliš dietní, se mohou vrátit třeba k receptu Zdeňka Pohlreicha na kapra s bylinkovou krustou. Na tom si teď v létě také pochutnají:

 

Autoři: ,

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Najdete na iDNES.cz