Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Kateřina Cajthamlová vaří kapra pouhých pět minut. A bez soli

aktualizováno 
Na přípravu teplé, zdravé a dietní večeře z kapřího filetu vám bude stačit půlhodinka, protože ho jen krátce povaříte v páře. Navíc ani nebudete potřebovat sůl, protože ta Kateřině Cajthamlové téměř nesmí do kuchyně. Máte tedy jedinečnou šanci dostat v létě velmi jednoduše čerstvého kapra na svůj jídelníček.

Recept je to vyloženě letní, i když jde o teplou kuchyni. A triviálnost přípravy kapřího masa je až zarážející, podívejte se na úvodní video. Přesto chutnal skvěle. A ti z redakce, kdo ochutnali, by si ho s chutí dali znovu. Vyzkoušejte také.  

Krok za krokem k dietní večeři z kapra

Vaření bez soli

Sůl v kuchyni nahradí citrusy (zkuste citron nebo limetku) a aromatický česnek. 

Potřebovat budete filet z kapra, čerstvý kopr, barevný pepř, olej (může být s citronovou příchutí nebo si smíchejte olej s čerstvou citronovou šťávou), brambory, kousek másla, limetku a česnek. Na sůl v tomto případě zapomeňte. Přesné množství ingrediencí si rozpočítejte podle konkrétního počtu a složení strávníků. 

Fotogalerie přípravy kapra

Je to jednoduché. Podle Kateřiny Cajthamlové by syrová porce kapra k večeři pro ženu měla mít  130 až 140 gramů, k tomu si dívka či dáma může dopřát stejné množství brambor. Pro chlapa pak počítejte cca se 180 gramy kapra a 200 gramy syrových brambor. K obědu si můžete porci brambor o něco navýšit. (Počty jsou to samozřejmě orientační, přesné stravovací tabulky byste si museli nechat sestavit u odborníků individuálně na míru vaší postavě.) 

"Porce brambor k večeři by měla vypadat podle toho, co člověk dělá před večeří - jestli například sportuje - kdy jde spát po večeři a zda se chystá na druhou večeři," upřesňuje Kateřina Cajthamlová. 

Brambory navažte. Pro ženu zhruba 140 gramů, pro muže 200.
Brambory nakrájejt na zhruba půlcentimetrové plátky.
Plech s bramborovými plátky strčte do trouby vyhřáté na 200 °C, nechte je péct...

 Další postup je velmi jednoduchý. Očištěné a osušené brambory nakrájejte na plátky, narovnejte na pekáč a každý velmi lehce potřete olejem; na brambory určené pro pár byste ho měli spotřebovat maximálně kávovou lžičku. Strčte je do trouby vyhřáté na 200 °C a nechte péct 10 minut.

Kapra očistěte a naporcujte, kůži mu nechte.
Navažte příslušné porce kapra, cca 140 g pro ženu, cca 180 g pro muže.
S máslem při servírování zacházejte velmi opatrně, radí Kateřina Cajthamlová.

A vrhněte se na kapra; než se opečou brambory, bude hotov. Na pánev nebo do hrnce nalijte tolik vody, aby se porce kapra pokud možno neponořila - měl by se v podstatě vařit v páře. Přidejte do ní čerstvý nasekaný kopr a přiveďte ji k varu.

"Můžete použít i pokličku, případně porci na pánvi jen podlévat vývarem s koprem. Neměl by se vařit, aby se nerozpadl," upřesňuje doktorka Kateřina.   

Jakmile je kapr hotový, servírujte ho s opečenými brambory. Kapra ještě pokapejte citronovou šťávou a přidejte kousek másla pro chuť.    

Jezte ryby 3× týdně, doporučuje Kateřina Cajthamlová

"Doktorka Kateřina" doporučuje zařadit ryby do jídelníčku třikrát týdně, a nemusí to být vždycky kapr. Vystřídat ho může třeba candát nebo lín. Více například v článku Sladkovodní ryby pomohou zhubnout, zkuste kapří hranolky.

Dále čtěte jen na vlastní nebezpečí...

Ti, kdo nechtějí počítat gramy tuku ani ničeho jiného a kapr podle doktorky Kateřiny je na ně příliš dietní, se mohou vrátit třeba k receptu Zdeňka Pohlreicha na kapra s bylinkovou krustou. Na tom si teď v létě také pochutnají:

 

Autoři: ,




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.