Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lógr je lahůdkou pro kompostující žížaly a navíc odrazuje slimáky

Kávová sedlina neboli lógr jednoznačně patří do bioodpadu. Doporučuje se i přímo jako hnojivo nebo mulč, nicméně kávová sedlina rostlinám lépe prospěje až poté, co se přemění v kompostu či vermikompostéru ve výživný substrát.
Žížaly promění kávovou sedlinu i další odpad z kuchyně v cenný substrát, který je požehnáním pro rostliny.

Žížaly promění kávovou sedlinu i další odpad z kuchyně v cenný substrát, který je požehnáním pro rostliny. | foto: kokoza.cz

Kávová sedlina neboli lógr nepatří do odpadkového koše na směsný odpad, ačkoliv tam bohužel často končí. „Stejně jako jiné organické zbytky rostlinného původu je to cenná surovina, která se dá pomocí vermikompostování či kompostování přeměnit na kvalitní přírodní hnojivo, respektive kompost,“ vysvětluje Radka Pokorná z obecně prospěšné společnosti Kokoza, která pořádá workshopy na výrobu domácích vermikompostérů za pár korun

Pokud tedy používáte zahradní kompostér nebo bytový vermikompostér se žravými kalifornskými žížalami, máte vyhráno. „Lógr stejně jako další organické zbytky projdou zažívacím ústrojím žížaly, kde se obohatí o enzymy. V podobě žížalích výkalů pak z biologického odpadu získáme hnojivo pro naše rostliny, tedy tzv. vermikompost. A k tomu ještě tekuté hnojivo, tzv. žížalí čaj, který se ředí s vodou 1:10 a aplikuje na rostliny,“ popisuje Pokorná, co se ve vermikompostéru s lógrem a dalším kuchyňským odpadem děje.

Žížaly totiž určitě nekrmte čistě jen kávovou sedlinou, potřebují pestrou stravu. V žádném případě ovšem lógr do vermikompostéru nepřidávejte mokrý. Ideálně ho nechte seschnout a pak ho rozdrobte, jinak rád rychle plesniví.

Lógr není odpad, uvědomují si kavárníci

Opravdu velké množství kávové sedliny logicky vyprodukují kavárny. Proto řeší, jak zabránit tomu, aby tento cenný biologický odpad končil na skládkách.

Mulč z lógru odradí slimáky

Kávová sedlina funguje jako hnojivo již sama o sobě, obsahuje řadu cenných minerálních látek, např. draslík. Lze ji čas od času rozsypat na záhony či do truhlíků nebo přimíchat do substrátu.

Benefitem je, že lógr odpuzuje slimáky. „Když jím obsypete rostliny či cestičky, dokonale tím odradíte slimáky, kterým káva vůbec nevoní. A naopak nalákáte žížaly, které se do substrátu s lógrem rády zavrtají, čímž provzdušňují a zkvalitňují zeminu,“ vysvětluje Pokorná.

„Často se na nás obracejí s dotazy ohledně kávové sedliny právě lidé z kaváren. Tak jsme například propojili dejvickou kavárnu Místo s docentem Alešem Hančem z České zemědělské univerzity Praha a jeho diplomantem, kteří právě provádějí pokus zaměřený na vermikompostování kávové sedliny. Za týden tu vyprodukují zhruba 60 litrů sedliny,“ popisuje Radka Pokorná.

„Veškerý lógr si z Místa skutečně odebírá každý den jeden pán,“ odpověděli tu na dotaz iDNES.cz s tím, že jsou rádi, když pro něj někdo nachází využití. V jejich karlínské pobočce Můj šálek kávy zase kávová sedlina končí zásadně v bioodpadu, tedy ve speciální popelnici.

Větev kávovníku s kávovými třešničkami.
Líbí se vám obrázky, které na kávu „maluje“ našlehaným mlékem barista ve vaší...
Lógr jako hnojivo rozdávají již třetím rokem v síti kaváren Costa Coffe.

Větev kávovníku z kávovými boby umožní přípravu výborné kávy. A kávová sedlina mi opět měla patřit přírodě a rostlinám, ať už ji použijete jako hnojivo, nebo ji přidáte do kompostu.

V pražské síti kaváren Costa Coffee, konkrétně na pobočkách Národní, Chodov 2 a Černý Most, si zase kterýkoliv host může již třetím rokem vyzvednout sáček s kávovou sedlinou zdarma. Jednoduše si ho odnese v tašce připravené ve speciálním stojanu. V kavárně věří, že ho bude dost pro všechny, měsíčně tu spotřebují 6,5 tuny kávy. „Jsme rádi, že to, co si z přírody bereme v podobě kávových zrn, jí můžeme tímto způsobem i vracet,“ uvedla marketingová manažerka této sítě kaváren Eva Kulhánková.

Obecně pak není problém si domluvit pravidelný odběr v kterékoliv kavárně, kterou máte poblíž. Biologický odpad si trochu péče a další využití zaslouží.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

D.A.S. právní ochrana, pobočka ERGO Versicherung Aktiengesellschaft pro ČR
MANAŽER OBCHODNÍ SKUPINY / OBCHODNÍ ZÁSTUPCE - celá ČR

D.A.S. právní ochrana, pobočka ERGO Versicherung Aktiengesellschaft pro ČR
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025