Lógr je lahůdkou pro kompostující žížaly a navíc odrazuje slimáky

aktualizováno 
Kávová sedlina neboli lógr jednoznačně patří do bioodpadu. Doporučuje se i přímo jako hnojivo nebo mulč, nicméně kávová sedlina rostlinám lépe prospěje až poté, co se přemění v kompostu či vermikompostéru ve výživný substrát.

Žížaly promění kávovou sedlinu i další odpad z kuchyně v cenný substrát, který je požehnáním pro rostliny. | foto: kokoza.cz

Kávová sedlina neboli lógr nepatří do odpadkového koše na směsný odpad, ačkoliv tam bohužel často končí. „Stejně jako jiné organické zbytky rostlinného původu je to cenná surovina, která se dá pomocí vermikompostování či kompostování přeměnit na kvalitní přírodní hnojivo, respektive kompost,“ vysvětluje Radka Pokorná z obecně prospěšné společnosti Kokoza, která pořádá workshopy na výrobu domácích vermikompostérů za pár korun

Fotogalerie

Pokud tedy používáte zahradní kompostér nebo bytový vermikompostér se žravými kalifornskými žížalami, máte vyhráno. „Lógr stejně jako další organické zbytky projdou zažívacím ústrojím žížaly, kde se obohatí o enzymy. V podobě žížalích výkalů pak z biologického odpadu získáme hnojivo pro naše rostliny, tedy tzv. vermikompost. A k tomu ještě tekuté hnojivo, tzv. žížalí čaj, který se ředí s vodou 1:10 a aplikuje na rostliny,“ popisuje Pokorná, co se ve vermikompostéru s lógrem a dalším kuchyňským odpadem děje.

Žížaly totiž určitě nekrmte čistě jen kávovou sedlinou, potřebují pestrou stravu. V žádném případě ovšem lógr do vermikompostéru nepřidávejte mokrý. Ideálně ho nechte seschnout a pak ho rozdrobte, jinak rád rychle plesniví.

Lógr není odpad, uvědomují si kavárníci

Opravdu velké množství kávové sedliny logicky vyprodukují kavárny. Proto řeší, jak zabránit tomu, aby tento cenný biologický odpad končil na skládkách.

Mulč z lógru odradí slimáky

Kávová sedlina funguje jako hnojivo již sama o sobě, obsahuje řadu cenných minerálních látek, např. draslík. Lze ji čas od času rozsypat na záhony či do truhlíků nebo přimíchat do substrátu.

Benefitem je, že lógr odpuzuje slimáky. „Když jím obsypete rostliny či cestičky, dokonale tím odradíte slimáky, kterým káva vůbec nevoní. A naopak nalákáte žížaly, které se do substrátu s lógrem rády zavrtají, čímž provzdušňují a zkvalitňují zeminu,“ vysvětluje Pokorná.

„Často se na nás obracejí s dotazy ohledně kávové sedliny právě lidé z kaváren. Tak jsme například propojili dejvickou kavárnu Místo s docentem Alešem Hančem z České zemědělské univerzity Praha a jeho diplomantem, kteří právě provádějí pokus zaměřený na vermikompostování kávové sedliny. Za týden tu vyprodukují zhruba 60 litrů sedliny,“ popisuje Radka Pokorná.

„Veškerý lógr si z Místa skutečně odebírá každý den jeden pán,“ odpověděli tu na dotaz iDNES.cz s tím, že jsou rádi, když pro něj někdo nachází využití. V jejich karlínské pobočce Můj šálek kávy zase kávová sedlina končí zásadně v bioodpadu, tedy ve speciální popelnici.

Větev kávovníku s kávovými třešničkami.
Líbí se vám obrázky, které na kávu „maluje“ našlehaným mlékem barista ve vaší...
Lógr jako hnojivo rozdávají již třetím rokem v síti kaváren Costa Coffe.

Větev kávovníku z kávovými boby umožní přípravu výborné kávy. A kávová sedlina mi opět měla patřit přírodě a rostlinám, ať už ji použijete jako hnojivo, nebo ji přidáte do kompostu.

V pražské síti kaváren Costa Coffee, konkrétně na pobočkách Národní, Chodov 2 a Černý Most, si zase kterýkoliv host může již třetím rokem vyzvednout sáček s kávovou sedlinou zdarma. Jednoduše si ho odnese v tašce připravené ve speciálním stojanu. V kavárně věří, že ho bude dost pro všechny, měsíčně tu spotřebují 6,5 tuny kávy. „Jsme rádi, že to, co si z přírody bereme v podobě kávových zrn, jí můžeme tímto způsobem i vracet,“ uvedla marketingová manažerka této sítě kaváren Eva Kulhánková.

Obecně pak není problém si domluvit pravidelný odběr v kterékoliv kavárně, kterou máte poblíž. Biologický odpad si trochu péče a další využití zaslouží.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

Šéfová Jitka Pagana vysvětluje majiteli kroměřížské Staré masny, jak se v...

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné jídlo a pořádek v...

Další z rubriky

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

Šéfová Jitka Pagana vysvětluje majiteli kroměřížské Staré masny, jak se v...

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné jídlo a pořádek v...

Najdete na iDNES.cz