Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vzniká mapa, kde lze “na obecním“ zadarmo natrhat ovoce či bylinky

  11:00aktualizováno  11:45
Čistě z nadšení sběračů vznikla iniciativa, která začala mapovat veřejně přístupná místa s ovocnými dřevinami, lesním ovocem či bylinkami. Svými úlovky může do mapy přispět kdokoliv a sdílet tak s ostatními cenné informace, kam zajít třeba na jablka či borůvky pro svoji potřebu.

Vlastnoručně utržené jablko vždycky chutná lépe. | foto: Profimedia.cz

Na jedné straně lidé žijící ve městech, kteří nemají možnost pěstovat vlastní úrodu a na straně druhé ovoce hnijící v příkopech, nebo ovocný strom - stará moruše, třešeň či hrušeň -  o který se nikdo nestará. Případně celý zanedbaný sad bez užitku. To musí oslovit každého, kdo nemá rád plýtvání. 

Jak zjistit, kde je sběr možný

Než se pustíte do sklizně, obraťte se nejprve na příslušný obecní úřad, magistrát, vlastníka či správce pozemní komunikace apod., zda je to vůbec možné. I stromy podél cesty nebo starý ovocný sad mohou být pronajaty nebo svěřeny do péče jiným subjektům a nelze tam tedy ovoce samovolně sbírat. 

Přesto to neznamená, že se můžete vrhnout na ovoce každého stromu, keře či koberce bylin, které rostou někde volně u cesty. Váš dojem, že nikomu nepatří a vy neděláte nic špatného, může být mylný, i kdyby šlo o veřejné prostranství.

Ujistit se, že sběrem plodů neporušujete žádná vlastnická práva, je to první, co byste měli udělat, než nějaký strom očešete. A než se s jeho objevením případně ještě podělíte s ostatními na interaktivním webu na-ovoce.cz.  

Uživatelé webu se navzájem hlídají a upozorňují, pokud se v tomto směru cokoliv změnilo, případně přidávají hlášení o momentálním stavu a potřebách konkrétního ovocného stromu. Nechtějí jen brát, ale naopak pomáhat udržovat krajinu zdravou. Proto má i sběr ovoce svá pravidla, aby žádný strom nebyl poškozen. Pokaždé by na něm také mělo nějaké ovoce zůstat, pro zvířata i hmyz. Podrobný „kodex sběrače“ najdete zde.

Obava ze zneužití

Čistá studánka

Podobně vzniká třeba i mapa studánek, u kterých se lze osvěžit na cestách krajinou či na procházkách.

Po vyčištění a rekonstrukci studánky je krásně vidět její dno vyložené cihlami.

Snahou je tato „ovocná místa“ nejen očesat či vysbírat, ale v případě potřeby o ně i pečovat, případně zakládat nová, tedy i vysazovat nové stromy.

„Odezvy jsou veskrze pozitivní, velmi nás překvapila vlna zájmu, která se po zveřejnění stránek spustila. Objevují se i pochybovačné názory, které vesměs vycházejí z přesvědčení, že lidé budou databázi zneužívat. Jsme rádi, že se tato debata otevírá a jsme zvědaví, co s sebou přinese,“ popisuje první zkušenosti členka týmu iniciativy Na ovoce Kateřina Kubánková. Česká republika je podle ní svou hojností ovocných stromů v krajině opravdu unikátní. „Bohužel se na tuto skutečnost v dnešní době pozapomnělo a stromy z mnoha důvodů nenávratně mizí. Věříme, že svou činností přispějeme k jejich setrvání v krajině,“ dodává Kubánková.

Podle ní pochopitelně nelze zaručit, že nedojde ke zneužití dostupných informací, přesto věří v poctivost lidí. „Jsme přesvědčeni, že můžeme společně vytvořit zodpovědnou komunitu, která podobné projevy potlačí. K tomu by měla pomoci i námi připravovaná možnost diskuze pod jednotlivými stromy zanesenými v mapě, či možnost upozornění na strom, který do mapy nepatří.“

Prvotní inspirací české iniciativy a tvůrců stránek Na ovoce byla loni na jaře německá organizace Mundraub.org, která také slouží jako komunitní platforma všem, kteří chtějí zodpovědně využívat přírodní bohatství. Až do zimy se pak na webu pilně pracovalo a podle tvůrců zdaleka není hotovo. 

První várka těch správných míst ke sběru se na mapě iniciativy objevila díky podpoře mezinárodně laděných stránek Fruitmap.sk. Na těch najdete „ovocná místa“ nejen po celé Evropě, ale dokonce i na Islandu, v Indii či Chile.

Myslíte si, že iniciativa Na ovoce je výborný nápad a má v Česku šanci na život?

celkem hlasů: 2825

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 16. dubna 2015. Anketa je uzavřena.

Ano, mám z této iniciativy radost a věřím, že se lidé budou chovat zodpovědně a bohulibou myšlenku nezkazí 1969
Nápad výborný, jen se obávám, zda se lidé budou opravdu chovat podle "kodexu sběrače" 484
Nevěřím, že má u nás tento projekt šanci na život, bál bych se zneužití (poškození stromů, sběru ne pro vlastní potřebu, ale na výdělek a podobně) 372
Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Najdete na iDNES.cz