Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vzniká mapa, kde lze “na obecním“ zadarmo natrhat ovoce či bylinky

  11:00aktualizováno  11:45
Čistě z nadšení sběračů vznikla iniciativa, která začala mapovat veřejně přístupná místa s ovocnými dřevinami, lesním ovocem či bylinkami. Svými úlovky může do mapy přispět kdokoliv a sdílet tak s ostatními cenné informace, kam zajít třeba na jablka či borůvky pro svoji potřebu.

Vlastnoručně utržené jablko vždycky chutná lépe. | foto: Profimedia.cz

Na jedné straně lidé žijící ve městech, kteří nemají možnost pěstovat vlastní úrodu a na straně druhé ovoce hnijící v příkopech, nebo ovocný strom - stará moruše, třešeň či hrušeň -  o který se nikdo nestará. Případně celý zanedbaný sad bez užitku. To musí oslovit každého, kdo nemá rád plýtvání. 

Jak zjistit, kde je sběr možný

Než se pustíte do sklizně, obraťte se nejprve na příslušný obecní úřad, magistrát, vlastníka či správce pozemní komunikace apod., zda je to vůbec možné. I stromy podél cesty nebo starý ovocný sad mohou být pronajaty nebo svěřeny do péče jiným subjektům a nelze tam tedy ovoce samovolně sbírat. 

Přesto to neznamená, že se můžete vrhnout na ovoce každého stromu, keře či koberce bylin, které rostou někde volně u cesty. Váš dojem, že nikomu nepatří a vy neděláte nic špatného, může být mylný, i kdyby šlo o veřejné prostranství.

Ujistit se, že sběrem plodů neporušujete žádná vlastnická práva, je to první, co byste měli udělat, než nějaký strom očešete. A než se s jeho objevením případně ještě podělíte s ostatními na interaktivním webu na-ovoce.cz.  

Uživatelé webu se navzájem hlídají a upozorňují, pokud se v tomto směru cokoliv změnilo, případně přidávají hlášení o momentálním stavu a potřebách konkrétního ovocného stromu. Nechtějí jen brát, ale naopak pomáhat udržovat krajinu zdravou. Proto má i sběr ovoce svá pravidla, aby žádný strom nebyl poškozen. Pokaždé by na něm také mělo nějaké ovoce zůstat, pro zvířata i hmyz. Podrobný „kodex sběrače“ najdete zde.

Obava ze zneužití

Čistá studánka

Podobně vzniká třeba i mapa studánek, u kterých se lze osvěžit na cestách krajinou či na procházkách.

Po vyčištění a rekonstrukci studánky je krásně vidět její dno vyložené cihlami.

Snahou je tato „ovocná místa“ nejen očesat či vysbírat, ale v případě potřeby o ně i pečovat, případně zakládat nová, tedy i vysazovat nové stromy.

„Odezvy jsou veskrze pozitivní, velmi nás překvapila vlna zájmu, která se po zveřejnění stránek spustila. Objevují se i pochybovačné názory, které vesměs vycházejí z přesvědčení, že lidé budou databázi zneužívat. Jsme rádi, že se tato debata otevírá a jsme zvědaví, co s sebou přinese,“ popisuje první zkušenosti členka týmu iniciativy Na ovoce Kateřina Kubánková. Česká republika je podle ní svou hojností ovocných stromů v krajině opravdu unikátní. „Bohužel se na tuto skutečnost v dnešní době pozapomnělo a stromy z mnoha důvodů nenávratně mizí. Věříme, že svou činností přispějeme k jejich setrvání v krajině,“ dodává Kubánková.

Podle ní pochopitelně nelze zaručit, že nedojde ke zneužití dostupných informací, přesto věří v poctivost lidí. „Jsme přesvědčeni, že můžeme společně vytvořit zodpovědnou komunitu, která podobné projevy potlačí. K tomu by měla pomoci i námi připravovaná možnost diskuze pod jednotlivými stromy zanesenými v mapě, či možnost upozornění na strom, který do mapy nepatří.“

Prvotní inspirací české iniciativy a tvůrců stránek Na ovoce byla loni na jaře německá organizace Mundraub.org, která také slouží jako komunitní platforma všem, kteří chtějí zodpovědně využívat přírodní bohatství. Až do zimy se pak na webu pilně pracovalo a podle tvůrců zdaleka není hotovo. 

První várka těch správných míst ke sběru se na mapě iniciativy objevila díky podpoře mezinárodně laděných stránek Fruitmap.sk. Na těch najdete „ovocná místa“ nejen po celé Evropě, ale dokonce i na Islandu, v Indii či Chile.

Myslíte si, že iniciativa Na ovoce je výborný nápad a má v Česku šanci na život?

celkem hlasů: 2825

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 16. dubna 2015. Anketa je uzavřena.

Ano, mám z této iniciativy radost a věřím, že se lidé budou chovat zodpovědně a bohulibou myšlenku nezkazí 1969
Nápad výborný, jen se obávám, zda se lidé budou opravdu chovat podle "kodexu sběrače" 484
Nevěřím, že má u nás tento projekt šanci na život, bál bych se zneužití (poškození stromů, sběru ne pro vlastní potřebu, ale na výdělek a podobně) 372
Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

VIDEO: V Mexiku vyrobili největší sendvič na světě, překonali vlastní rekord

V Mexico City se pokusí překonat světový rekord o výrobu o největší sandwich...

V Mexico City se ve středu snažili překonat světový rekord ve výrobě dosud největšího sendviče, který měřil 70 metrů....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz