Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vzniká mapa, kde lze “na obecním“ zadarmo natrhat ovoce či bylinky

  11:00aktualizováno  11:45
Čistě z nadšení sběračů vznikla iniciativa, která začala mapovat veřejně přístupná místa s ovocnými dřevinami, lesním ovocem či bylinkami. Svými úlovky může do mapy přispět kdokoliv a sdílet tak s ostatními cenné informace, kam zajít třeba na jablka či borůvky pro svoji potřebu.

Vlastnoručně utržené jablko vždycky chutná lépe. | foto: Profimedia.cz

Na jedné straně lidé žijící ve městech, kteří nemají možnost pěstovat vlastní úrodu a na straně druhé ovoce hnijící v příkopech, nebo ovocný strom - stará moruše, třešeň či hrušeň -  o který se nikdo nestará. Případně celý zanedbaný sad bez užitku. To musí oslovit každého, kdo nemá rád plýtvání. 

Jak zjistit, kde je sběr možný

Než se pustíte do sklizně, obraťte se nejprve na příslušný obecní úřad, magistrát, vlastníka či správce pozemní komunikace apod., zda je to vůbec možné. I stromy podél cesty nebo starý ovocný sad mohou být pronajaty nebo svěřeny do péče jiným subjektům a nelze tam tedy ovoce samovolně sbírat. 

Přesto to neznamená, že se můžete vrhnout na ovoce každého stromu, keře či koberce bylin, které rostou někde volně u cesty. Váš dojem, že nikomu nepatří a vy neděláte nic špatného, může být mylný, i kdyby šlo o veřejné prostranství.

Ujistit se, že sběrem plodů neporušujete žádná vlastnická práva, je to první, co byste měli udělat, než nějaký strom očešete. A než se s jeho objevením případně ještě podělíte s ostatními na interaktivním webu na-ovoce.cz.  

Uživatelé webu se navzájem hlídají a upozorňují, pokud se v tomto směru cokoliv změnilo, případně přidávají hlášení o momentálním stavu a potřebách konkrétního ovocného stromu. Nechtějí jen brát, ale naopak pomáhat udržovat krajinu zdravou. Proto má i sběr ovoce svá pravidla, aby žádný strom nebyl poškozen. Pokaždé by na něm také mělo nějaké ovoce zůstat, pro zvířata i hmyz. Podrobný „kodex sběrače“ najdete zde.

Obava ze zneužití

Čistá studánka

Podobně vzniká třeba i mapa studánek, u kterých se lze osvěžit na cestách krajinou či na procházkách.

Po vyčištění a rekonstrukci studánky je krásně vidět její dno vyložené cihlami.

Snahou je tato „ovocná místa“ nejen očesat či vysbírat, ale v případě potřeby o ně i pečovat, případně zakládat nová, tedy i vysazovat nové stromy.

„Odezvy jsou veskrze pozitivní, velmi nás překvapila vlna zájmu, která se po zveřejnění stránek spustila. Objevují se i pochybovačné názory, které vesměs vycházejí z přesvědčení, že lidé budou databázi zneužívat. Jsme rádi, že se tato debata otevírá a jsme zvědaví, co s sebou přinese,“ popisuje první zkušenosti členka týmu iniciativy Na ovoce Kateřina Kubánková. Česká republika je podle ní svou hojností ovocných stromů v krajině opravdu unikátní. „Bohužel se na tuto skutečnost v dnešní době pozapomnělo a stromy z mnoha důvodů nenávratně mizí. Věříme, že svou činností přispějeme k jejich setrvání v krajině,“ dodává Kubánková.

Podle ní pochopitelně nelze zaručit, že nedojde ke zneužití dostupných informací, přesto věří v poctivost lidí. „Jsme přesvědčeni, že můžeme společně vytvořit zodpovědnou komunitu, která podobné projevy potlačí. K tomu by měla pomoci i námi připravovaná možnost diskuze pod jednotlivými stromy zanesenými v mapě, či možnost upozornění na strom, který do mapy nepatří.“

Prvotní inspirací české iniciativy a tvůrců stránek Na ovoce byla loni na jaře německá organizace Mundraub.org, která také slouží jako komunitní platforma všem, kteří chtějí zodpovědně využívat přírodní bohatství. Až do zimy se pak na webu pilně pracovalo a podle tvůrců zdaleka není hotovo. 

První várka těch správných míst ke sběru se na mapě iniciativy objevila díky podpoře mezinárodně laděných stránek Fruitmap.sk. Na těch najdete „ovocná místa“ nejen po celé Evropě, ale dokonce i na Islandu, v Indii či Chile.

Myslíte si, že iniciativa Na ovoce je výborný nápad a má v Česku šanci na život?

celkem hlasů: 2825

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 16. dubna 2015. Anketa je uzavřena.

Ano, mám z této iniciativy radost a věřím, že se lidé budou chovat zodpovědně a bohulibou myšlenku nezkazí 1969
Nápad výborný, jen se obávám, zda se lidé budou opravdu chovat podle "kodexu sběrače" 484
Nevěřím, že má u nás tento projekt šanci na život, bál bych se zneužití (poškození stromů, sběru ne pro vlastní potřebu, ale na výdělek a podobně) 372
Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Další z rubriky

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo...

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.