Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vzniká mapa, kde lze “na obecním“ zadarmo natrhat ovoce či bylinky

  11:00aktualizováno  11:45
Čistě z nadšení sběračů vznikla iniciativa, která začala mapovat veřejně přístupná místa s ovocnými dřevinami, lesním ovocem či bylinkami. Svými úlovky může do mapy přispět kdokoliv a sdílet tak s ostatními cenné informace, kam zajít třeba na jablka či borůvky pro svoji potřebu.

Vlastnoručně utržené jablko vždycky chutná lépe. | foto: Profimedia.cz

Na jedné straně lidé žijící ve městech, kteří nemají možnost pěstovat vlastní úrodu a na straně druhé ovoce hnijící v příkopech, nebo ovocný strom - stará moruše, třešeň či hrušeň -  o který se nikdo nestará. Případně celý zanedbaný sad bez užitku. To musí oslovit každého, kdo nemá rád plýtvání. 

Jak zjistit, kde je sběr možný

Než se pustíte do sklizně, obraťte se nejprve na příslušný obecní úřad, magistrát, vlastníka či správce pozemní komunikace apod., zda je to vůbec možné. I stromy podél cesty nebo starý ovocný sad mohou být pronajaty nebo svěřeny do péče jiným subjektům a nelze tam tedy ovoce samovolně sbírat. 

Přesto to neznamená, že se můžete vrhnout na ovoce každého stromu, keře či koberce bylin, které rostou někde volně u cesty. Váš dojem, že nikomu nepatří a vy neděláte nic špatného, může být mylný, i kdyby šlo o veřejné prostranství.

Ujistit se, že sběrem plodů neporušujete žádná vlastnická práva, je to první, co byste měli udělat, než nějaký strom očešete. A než se s jeho objevením případně ještě podělíte s ostatními na interaktivním webu na-ovoce.cz.  

Uživatelé webu se navzájem hlídají a upozorňují, pokud se v tomto směru cokoliv změnilo, případně přidávají hlášení o momentálním stavu a potřebách konkrétního ovocného stromu. Nechtějí jen brát, ale naopak pomáhat udržovat krajinu zdravou. Proto má i sběr ovoce svá pravidla, aby žádný strom nebyl poškozen. Pokaždé by na něm také mělo nějaké ovoce zůstat, pro zvířata i hmyz. Podrobný „kodex sběrače“ najdete zde.

Obava ze zneužití

Čistá studánka

Podobně vzniká třeba i mapa studánek, u kterých se lze osvěžit na cestách krajinou či na procházkách.

Po vyčištění a rekonstrukci studánky je krásně vidět její dno vyložené cihlami.

Snahou je tato „ovocná místa“ nejen očesat či vysbírat, ale v případě potřeby o ně i pečovat, případně zakládat nová, tedy i vysazovat nové stromy.

„Odezvy jsou veskrze pozitivní, velmi nás překvapila vlna zájmu, která se po zveřejnění stránek spustila. Objevují se i pochybovačné názory, které vesměs vycházejí z přesvědčení, že lidé budou databázi zneužívat. Jsme rádi, že se tato debata otevírá a jsme zvědaví, co s sebou přinese,“ popisuje první zkušenosti členka týmu iniciativy Na ovoce Kateřina Kubánková. Česká republika je podle ní svou hojností ovocných stromů v krajině opravdu unikátní. „Bohužel se na tuto skutečnost v dnešní době pozapomnělo a stromy z mnoha důvodů nenávratně mizí. Věříme, že svou činností přispějeme k jejich setrvání v krajině,“ dodává Kubánková.

Podle ní pochopitelně nelze zaručit, že nedojde ke zneužití dostupných informací, přesto věří v poctivost lidí. „Jsme přesvědčeni, že můžeme společně vytvořit zodpovědnou komunitu, která podobné projevy potlačí. K tomu by měla pomoci i námi připravovaná možnost diskuze pod jednotlivými stromy zanesenými v mapě, či možnost upozornění na strom, který do mapy nepatří.“

Prvotní inspirací české iniciativy a tvůrců stránek Na ovoce byla loni na jaře německá organizace Mundraub.org, která také slouží jako komunitní platforma všem, kteří chtějí zodpovědně využívat přírodní bohatství. Až do zimy se pak na webu pilně pracovalo a podle tvůrců zdaleka není hotovo. 

První várka těch správných míst ke sběru se na mapě iniciativy objevila díky podpoře mezinárodně laděných stránek Fruitmap.sk. Na těch najdete „ovocná místa“ nejen po celé Evropě, ale dokonce i na Islandu, v Indii či Chile.

Myslíte si, že iniciativa Na ovoce je výborný nápad a má v Česku šanci na život?

celkem hlasů: 2825

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 16. dubna 2015. Anketa je uzavřena.

Ano, mám z této iniciativy radost a věřím, že se lidé budou chovat zodpovědně a bohulibou myšlenku nezkazí 1969
Nápad výborný, jen se obávám, zda se lidé budou opravdu chovat podle "kodexu sběrače" 484
Nevěřím, že má u nás tento projekt šanci na život, bál bych se zneužití (poškození stromů, sběru ne pro vlastní potřebu, ale na výdělek a podobně) 372
Autor:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.