Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Soutěžte a vyhrajte kompostér, který na zahradě urychlí běh času

aktualizováno 
V uzavřeném kompostéru trvá celý proces kompostování daleko kratší dobu než u běžného kompostu, takže ušetří měsíce času. A když dodržíte správný postup, získáte z odpadu tu nejúrodnější půdu, která bude vonět lesem.

Kompostér K 700 pojme až 720 litrů biomasy. | foto: Mountfield

Kompostování napodobuje biologické pochody, které probíhají v půdě. Říká se jim humifikace a jde o rozložení mrtvé organické hmoty rostlinného a živočišného původu na humus neboli prsť, nejúrodnější a přirozeně prohnojenou zeminu.

Soutěžte o kompostér K 700

Kompostér K 700

Správně odpovězte na otázku a můžete se stát majitelem kompostéru K 700, který pojme až 720 litrů biomasy. Tvar jehlanu zaručuje stabilitu a pevnost. Kompostér je opatřen víkem s panty pro otevírání jednou rukou a otočným ventilem, sloužícím k regulaci prostupu vzduchu. Cenu do soutěže věnovala společnost Mountfield. Soutěžit můžete zde až do půlnoci na 19. 10.

Humifikační pochody však potřebují čas a ten kompostér značně zkracuje. V rámci svých čtyř stěn totiž připraví maximálně vhodné podmínky, čímž celý proces značně uspíší. Je konstruován tak, aby mikroorganismy a bezobratlí živočichové, kteří jsou součástí humifikace, mohli co nejsnáze a nejúčinněji pracovat. Díky tomu vznikne kvalitní prsť podstatně dříve než přirozeným rozkladem.

Další možnost, jak kompostovat, je vhodná pro lidi, kteří nemají zahradu. Lze si pořídit takzvaný vermikompostér, nebo si ho dokonce vyrobit (video s podrobným postupem výroby najdete zde). Vermikompostéry k rozkladu biologického odpadu z domácnosti používají „práce“ kalifornských žížal, které zbytky z domácnosti rozloží na dokonalý humus.

Komu jsou žížaly nepříjemné, může si pořídit domácí kompostér Organico velikosti odpadového koše. Jako prostředek rozkládající odpady se v něm používá suchá přírodní směs Bokashi z obilných otrub a melasy, která obsahuje také mikroorganismy: kvasinky, fotosyntetizující organismy, aktinomycety (nejběžnější bakterie v půdě) a enzymaticky aktivní houby. Ty nastartují proces fermentace, takže odpadky nezahnívají a ze kbelíku pak nejde zápach.

Jako vedlejší produkt kompostování vzniká tekutina, která se zředí v poměru 1:200. Získá se tak ideální hnojivo pro zalévání pokojových květin.

Jak správně kompostovat

Vychází se ze dvou skupin odpadu: měkký a vlhký zelený odpad (tráva, zbytky zeleniny a ovoce) je bohatý na dusík, suchý a tvrdý hnědý odpad (větve, papír) zase na uhlík. Na spodek kompostu založíte vzdušnou vrstvu hnědého odpadu asi do výše 15 cm. Ten umožní provzdušnění a odtékání přebytečné vody. Na ni přijde tenčí vrstva zelená, vysoká asi 5–7 cm. Jestliže chcete proces kompostování urychlit, zpracujte větve v drtiči nebo štěpkovači.

Co patří do kompostéru

  • Posekaná tráva, plevel, drny, listí, popel ze dřeva, větve, piliny, hobliny, kůra a další zahradní odpad, zbytky ovoce, zeleniny a pečiva, kávová sedlina, použité pytlíky od čaje, skořápky z vajec a ořechů, hnůj, močůvka, peří, chlupy, vlasy, lepenka, papírové kapesníky, ubrousky

Co do kompostéru rozhodně nepatří

  • Kosti, odřezky masa, kůže, stolní oleje a tuky, rostliny napadené chorobami, větve z tújí, pecky a slupky z tropického ovoce, popel z uhlí a cigaret, exkrementy masožravých zvířat a lidské, pleny, plasty, sklo, kov, barvy a ředidla, chemicky ošetřené materiály, potištěný papír

Kompost by měl mít pestré složení, dostatek vláhy (občas nutno zalít, aby byl vlhký) a vzduchu (aspoň jednou měsíčně promíchat „hnědé“ se „zeleným“). Jestliže jste ho správně založili, začne se do dvou dnů zahřívat činností mikroorganismů. 

Horká fáze dosahuje teploty více než 50 °C a trvá řádově dny až týdny. Dochází při ní k hygienizaci kompostu, při níž se likvidují zárodky chorob. Po tu dobu musíte kompost zásobovat dalším materiálem, protože bude tlením sesedat. Jestliže se hmota správně nezahřívá, je třeba ji zalít nebo přidat materiál. Tlení urychlí zralý kompost, případně chlévský hnůj.

Jaký kompostér vybrat

Kompostovat lze v kompostovacích boxech či kompostérech. Minimální objem má být minimálně 0,5 m3, aby došlo k dostatečnému prohřátí celého objemu, a tím likvidaci škůdců. 

Fotogalerie

Podmínkou je dobrý přístup, abyste mohli kompost překopávat a snadno vyvážet kolečkem. Daří se mu v polostínu, přímé slunce ho příliš vysušuje.

Při výběru byste se měli ptát, zda je vyrobený z vysokohustotního polyetylenu. Ten totiž nejlépe odolává mrazu a nekroutí se na sluníčku. „Běžně poskytovaná záruka našich kompostérů je sedm let, ale jejich výdrž může být klidně i dvojnásobná. Svědčí o tom fakt, že nezaznamenáváme v této komoditě téměř žádné reklamace,“ konstatuje Nicole Pfortnerová ze společnosti Mountfield.

Šikovný je také otočný ventil, kterým můžete regulovat přívod vzduchu a tím podle potřeby určovat rychlost rozkladu. Na tvaru kompostéru nezáleží, kvůli působení vzduchu jsou však důležité ventilační otvory na všech stranách a horní odklápěcí víko pro rychlé doplnění dalšího odpadu.

Praktická boční dvířka pak umožňují snadné odebírání hotového humusu. Podle ohlasu uživatelů je také výhodný jehlanovitý tvar, který kompostéru dodává stabilitu.

Při správném postupu získáte v kompostéru čerstvý kompost už za dva měsíce. A jestliže si počkáte až rok, bude výsledkem vyzrálá prsť.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Svlačec rolní (Convolvulus arvensis)
Na neodbytný svlačec platí mulčování a postupná regulace

Úhlavní nepřítel zahrádkářů má atraktivní bílé květy, ale zaplevelit zahradu dokáže během chvilky. Jak na něj? Rozlučte se s představou, že ho zlikvidujete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.