Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ptactvo krmte buď kvalitně, nebo raději vůbec, přimlouvá se ornitolog

  0:12
Předpovědi konečně slibují na přelomu roku sníh a mráz, takže své opodstatnění bude mít i krmení zpěvného ptactva, ke kterému vzhledem k teplému počasí prozatím nebyl důvod. Problémem jsou až silné mrazy, sněhová pokrývka či námraza.

Dosavadní teplý průběh zimy, kdy krajina není pokryta ani sněhovou přikrývkou, ani námrazou, znamená pro ptáky ideální podmínky pro přežití. „Najdou vše, co potřebují. Ani holomrazy pro ně neznamenají žádný velký problém, pokud nejde o extrémní teploty více než minus deseti či dvaceti stupňů,“ říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Jak škodí přílišné krmení

Podle odborníků příliš nakrmení ptáci přestávají zpívat a zůstávají tak na ocet. 

Až skutečně mrazivé noci, kdy teploty v noci padají k minus dvaceti stupňům, připraví ptactvo o obrovské množství tukových zásob. „Bývá to zhruba pětina tělesné váhy, u opravdu drobných druhů to je dokonce i třetina hmotnosti, kterou přes den opět musí nabrat. Což je problém, pokud jim současně sněhová přikrývka nedovolí dostat se k potravě,“ konstatuje ornitolog.

Současně ale uklidňuje, že i s tímto přirozeným úbytkem příroda počítá. „Přes zimu u nás zůstávají druhy, které jsou na náš průběh zimy zvyklé, jinak by odlétaly do teplých krajin.

Méně je více. A podstatnější než množství je kvalita krmení

Během teplé zimy tedy nedělejme z ptactva lenochy, kteří si zvyknou jen na dodávky krmiva do krmítka. „Lepší je nechat je vždy část každého dne prázdné. Pokud například nasypete vždy ráno, ptáci se mohou rychle zasytit po chladné noci a po zbytek dne si hledají potravu sami,“ radí Vermouzek.

Čím a jak krmit kvalitně?

SMAZAT!!!!!
V detailu je krásně vidět, jak mají ptáčci na výběr nejrůznější kvalitní...

Jinak je podle Vermouzka regulérní, že ptáčky přes zimu přikrmujeme. Už kvůli možnosti jejich pozorování a poznávání. A opravdu řadě z nich v případě mrazů výrazně pomůžeme.

Zvlášť v takovém případě je pro ptáky mnohem důležitější kvalita příkrmu než množství. Do krmítka proto nikdy nepatří například slané, kořeněné, uzené nebo dokonce plesnivé potraviny či přepálený tuk. Vhodná jsou naopak semena slunečnic, konopí, prosa, máku či lnu, dále ovesné vločky, drcená jádra ořechů, ale i strouhané jablko, mrkev či kus zavěšeného loje (více zde).

Semínka zalijte do kvalitního tuku a zavěste na strom

Pozorovat zpěvné ptactvo při hodování je radost, takže není divu, že lidé stále hledají nové možnosti, jak to zařídit, aby na něj z okna viděli, a přitom se k němu nedostaly kočky. Jednou z nich je designérka Denisa Bartošová, která bere drobné zpěváčky jako pomocníky, kteří nás v létě zbavují dotěrného hmyzu a svědomitě tak pečují i o naši zahradu.

Kromě papírových tubusů a potřebných ingrediencí budete k ruce potřebovat také...
Zbytek ořechů nasekejte.
Směs v kastrólku důkladně promíchejte, v případě potřeby ji mírně přihřejte,...
Papírový tubus i ruličku nařezejte na cca 3 centimetry silná kolečka a...

Vhodným krmením jsou semena a kvalitní rostlinný tuk. Z jejich směsi pak můžete vyrobit lojové koule či věnečky k zavěšení na strom, jak radí Denisa Bartošová v úvodním videu.

„Zimní krmení u nás došlo tak daleko, že ráno sedíme s kafem v kuchyni, obložíme se atlasy zpěvných ptáků, sledujeme, listujeme a vykřikujeme. Ani jsem netušila, kolik druhů může přilétnout,“ konstatuje Denisa, která nám na kameru předvedla, jak snadno vyrobit věnečky naplněné samými dobrotami, které jsou ideální k zavěšení na strom.

Čím krmit

  • Hovězí či skopový rozpuštěný lůj a v něm olejnaté plody a semínka - slunečnice, řepka, jádra lískových, vlašských nebo burských oříšků. Z této směsi lze vytvořit kuličky.
  • Nejrůznější sypaná semena - slunečnice, sezamové semínko, lněné semínko, mák, řepka a také drcené ořechy.
  • Zrní nebo tzv. zadinu, což jsou semena plevelů po vymlácení obilí. Tím potěšíte sýkorky a drobné semenožravé ptáky
  • Tvaroh, ovesné vločky nebo strouhanou zeleninu či ovoce. Nebo jen půlku jablíčka na vyklování. To potěší větší ptáky, například kosy.

Stačí k tomu ruličky od toaletního papíru či kuchyňských utěrek, ty najde každý doma. Papírový tubus o průměru zhruba 14 cm vám zase určitě rádi dají například v galanterii, prodejně koberců či hobbymarketu.

Tím nejdůležitějším jsou ovšem kvalitní suroviny: 200 g lískových ořechů, 200 g vlašských ořechů,100 g sezamových semínek, 200 g neloupaných slunečnicových semínek, 100 g celého máku, 50 g lněných semínek, 50 g loupaných dýňových semen a 50 g rozinek, přidat lze i trs zralých jeřabin.

Na jejich spojení spotřebujete zhruba 150 g kokosového oleje, případně jiného rostlinného tuku, Denisa výjimečně použila burákové máslo. V tom případě ale hlídejte složení (například přidanou sůl či palmový olej, více zde).

Do mixéru vsypte 100 g vlašských a 100 g lískových ořechů a 150 g změklého rostlinného tuku, umixujte do husté jemné kaše a vylijte do kastrolu. Zbylé ořechy nasekejte nahrubo a přidejte je do hrnce ke kaši spolu se semeny, rozinkami a jeřabinami. Důkladně promíchejte, a dokud je směs měkká a tvárná, naplňte věnečky, které si připravíte následovně (viz úvodní video).

Papírový tubus a ruličky od toaletního papíru nařežte pilkovým nožem na pečivo na kolečka široká 3 cm. Plech si vyložte pečicím papírem a rozložte na něj kolečka z tubusu, do jejich středu vložte kolečka z ruliček. Do prostoru mezi nimi lžící napěchujte vlažnou ořechovou směs a nechte ztuhnout.

Jakmile ořechová náplň zatuhne, vybavte každý věneček šňůrou na zavěšení. A jakmile začne pořádně mrznout a padat sníh, začněte s přikrmováním.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025