Ptactvo krmte buď kvalitně, nebo raději vůbec, přimlouvá se ornitolog

  0:12aktualizováno  0:12
Předpovědi konečně slibují na přelomu roku sníh a mráz, takže své opodstatnění bude mít i krmení zpěvného ptactva, ke kterému vzhledem k teplému počasí prozatím nebyl důvod. Problémem jsou až silné mrazy, sněhová pokrývka či námraza.

Dosavadní teplý průběh zimy, kdy krajina není pokryta ani sněhovou přikrývkou, ani námrazou, znamená pro ptáky ideální podmínky pro přežití. „Najdou vše, co potřebují. Ani holomrazy pro ně neznamenají žádný velký problém, pokud nejde o extrémní teploty více než minus deseti či dvaceti stupňů,“ říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Až skutečně mrazivé noci, kdy teploty v noci padají k minus dvaceti stupňům, připraví ptactvo o obrovské množství tukových zásob. „Bývá to zhruba pětina tělesné váhy, u opravdu drobných druhů to je dokonce i třetina hmotnosti, kterou přes den opět musí nabrat. Což je problém, pokud jim současně sněhová přikrývka nedovolí dostat se k potravě,“ konstatuje ornitolog.

Současně ale uklidňuje, že i s tímto přirozeným úbytkem příroda počítá. „Přes zimu u nás zůstávají druhy, které jsou na náš průběh zimy zvyklé, jinak by odlétaly do teplých krajin.

Méně je více. A podstatnější než množství je kvalita krmení

Během teplé zimy tedy nedělejme z ptactva lenochy, kteří si zvyknou jen na dodávky krmiva do krmítka. „Lepší je nechat je vždy část každého dne prázdné. Pokud například nasypete vždy ráno, ptáci se mohou rychle zasytit po chladné noci a po zbytek dne si hledají potravu sami,“ radí Vermouzek.

Čím a jak krmit kvalitně?

Jinak je podle Vermouzka regulérní, že ptáčky přes zimu přikrmujeme. Už kvůli možnosti jejich pozorování a poznávání. A opravdu řadě z nich v případě mrazů výrazně pomůžeme.

Zvlášť v takovém případě je pro ptáky mnohem důležitější kvalita příkrmu než množství. Do krmítka proto nikdy nepatří například slané, kořeněné, uzené nebo dokonce plesnivé potraviny či přepálený tuk. Vhodná jsou naopak semena slunečnic, konopí, prosa, máku či lnu, dále ovesné vločky, drcená jádra ořechů, ale i strouhané jablko, mrkev či kus zavěšeného loje (více zde).

Semínka zalijte do kvalitního tuku a zavěste na strom

Pozorovat zpěvné ptactvo při hodování je radost, takže není divu, že lidé stále hledají nové možnosti, jak to zařídit, aby na něj z okna viděli, a přitom se k němu nedostaly kočky. Jednou z nich je designérka Denisa Bartošová, která bere drobné zpěváčky jako pomocníky, kteří nás v létě zbavují dotěrného hmyzu a svědomitě tak pečují i o naši zahradu.

Kromě papírových tubusů a potřebných ingrediencí budete k ruce potřebovat také...
Zbytek ořechů nasekejte.
Směs v kastrólku důkladně promíchejte, v případě potřeby ji mírně přihřejte,...
Papírový tubus i ruličku nařezejte na cca 3 centimetry silná kolečka a...

Vhodným krmením jsou semena a kvalitní rostlinný tuk. Z jejich směsi pak můžete vyrobit lojové koule či věnečky k zavěšení na strom, jak radí Denisa Bartošová v úvodním videu.

„Zimní krmení u nás došlo tak daleko, že ráno sedíme s kafem v kuchyni, obložíme se atlasy zpěvných ptáků, sledujeme, listujeme a vykřikujeme. Ani jsem netušila, kolik druhů může přilétnout,“ konstatuje Denisa, která nám na kameru předvedla, jak snadno vyrobit věnečky naplněné samými dobrotami, které jsou ideální k zavěšení na strom.

Stačí k tomu ruličky od toaletního papíru či kuchyňských utěrek, ty najde každý doma. Papírový tubus o průměru zhruba 14 cm vám zase určitě rádi dají například v galanterii, prodejně koberců či hobbymarketu.

Tím nejdůležitějším jsou ovšem kvalitní suroviny: 200 g lískových ořechů, 200 g vlašských ořechů,100 g sezamových semínek, 200 g neloupaných slunečnicových semínek, 100 g celého máku, 50 g lněných semínek, 50 g loupaných dýňových semen a 50 g rozinek, přidat lze i trs zralých jeřabin.

Na jejich spojení spotřebujete zhruba 150 g kokosového oleje, případně jiného rostlinného tuku, Denisa výjimečně použila burákové máslo. V tom případě ale hlídejte složení (například přidanou sůl či palmový olej, více zde).

Do mixéru vsypte 100 g vlašských a 100 g lískových ořechů a 150 g změklého rostlinného tuku, umixujte do husté jemné kaše a vylijte do kastrolu. Zbylé ořechy nasekejte nahrubo a přidejte je do hrnce ke kaši spolu se semeny, rozinkami a jeřabinami. Důkladně promíchejte, a dokud je směs měkká a tvárná, naplňte věnečky, které si připravíte následovně (viz úvodní video).

Papírový tubus a ruličky od toaletního papíru nařežte pilkovým nožem na pečivo na kolečka široká 3 cm. Plech si vyložte pečicím papírem a rozložte na něj kolečka z tubusu, do jejich středu vložte kolečka z ruliček. Do prostoru mezi nimi lžící napěchujte vlažnou ořechovou směs a nechte ztuhnout.

Jakmile ořechová náplň zatuhne, vybavte každý věneček šňůrou na zavěšení. A jakmile začne pořádně mrznout a padat sníh, začněte s přikrmováním.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

Potkejte se s farmáři budoucnosti. V Kalifornii pěstují zeleninu roboti

Robot se stará o přesazování rostlinek.

Kalifornský start-up Iron Ox představil stroj, který pomocí robotického ramene dokáže přemísťovat těžké palety i...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Najdete na iDNES.cz