Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Letos zvládnete kapra zabít i vykuchat sama. Podle obrázkového návodu

  0:02aktualizováno  0:02
Vždycky jsem toužila po tom, aby naše děti měly před Vánoci pár dní kapra ve vaně a mohly si s ním hrát. Tak jsem se ho naučila vykuchat a naporcovat. Když víte jak, zvládnout se to dá a není nutné, aby to za každou cenu dělal chlap.

Kapra vykuchat a naporcovat každá hospodyňka určitě zvládne. Co se zabití týká, buď překonáte sama sebe, nebo přinejhorším někoho požádáte o pomoc. | foto: Robert Tichý pro Krásný venkov

Pravdou je, že kapra byste si vždycky měli vybírat živého, a to i v případě, že od jeho romantického šplouchání ve vaší vaně upustíte a necháte si ho zabít od prodejce. Jen tak totiž budete vědět, že měl skutečně jiskrné oko a byl plný života.

Jak kapra zabít, vykuchat i naporcovat. Krok za krokem

Praktické rady, jak kapra vybírat, najdete v článku zde. Video s fundovaným návodem od rybáře, jak kapra zabít, aby se netrápil, pak na konci tohoto článku. Podle něj si s humánním zabitím šupináče poradí i statečná a rozhodná žena.

Zvládnete to podle obrázků

A můžete se pustit do vlastního kuchání. Ostrým nožem opatrně nařízněte břicho směrem od řitního otvoru. Pak ho podélně prořízněte po celé délce, ale dávejte přitom pečlivý pozor, aby vám nůž nezajel do vnitřností.

Pak břicho rozevřete, podeberte vnitřnosti a vyndejte je ven. Dušičku dejte na hraní kočkám, jikry, mlíčí a játra dejte do misky. Ty půjdou do polévky.

Nezapomeňte mezi střevy opatrně vyhledejte žlučový váček (viz dostatečně názorná fotografie) a hned ho vyhoďte. Nesmí se za žádnou cenu protrhnout, všechno kolem by zhořklo!

Pak ostrým nožem odřízněte za žábrami hlavu, můžete si na ni vzít i sekyrku. Oškrábejte šupiny po celém těle, pokud jste vybrali šupináče. My právě z tohoto důvodu rádi naháče, ti jich mají málo. A odřízněte břišní a hřbetní ploutve.

Konečně se můžete pustit do porcování masa buď na podkůvky, nebo prostě na dvě půlky. Asi 2 cm široké podkůvky nakrájejte jednoduše z celého těla přes hřbet. Porce na obalované řízky připravíte snadno z kapřího těla rozděleného na poloviny, tedy na dva čisté filety.

Podívejte se, jak kapra spolehlivě zabít tak, aby se netrápil:

Další praktické rady a tipy pro domácnost i zahradu najdete v prosincovém čísle časopisu Krásný venkov.

Vánoční iDNES.cz
Autoři:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Kdy pes promluví? Zatím se zjistilo, že umí dobře počítat

Detail hlavy psa

Nejchytřejší psi rozumí i několika stovkám povelů v lidské řeči. Blíží se snad doba, kdy si s námi budou normálně...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Další z rubriky

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

Opuštěnou chalupu ochrání pojištění i dobré sousedské vztahy

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Před příchodem zimy je na čase chaty a chalupy řádně připravit a ochránit je před mrazem i náporem sněhu. Kromě...

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

I takto se dá servírovat hovězí vývar z jednoho hrnce - i se zeleninou,...

Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.