Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak trénovat smysl pro rytmus. Kytarová škola Honzy Homoly, 16. díl

  0:16aktualizováno  0:16
Vůbec si nedokážu představit, kde se v člověku bere smysl pro rytmus. To, co s tělem vibruje a s matematickou přesností určuje pravidelnost, přestože se jedná spíš o spontánní záležitost.

Stačí jen začít tleskat v nějakém tempu a pak se podivovat: jak to, že nemusíme složitě počítat vzdálenost mezi notama, abychom dosáhli přesnosti? Je nám to prostě daný přírodou. A vlastně není ani tak důležitý, proč to tak je, jako jak toho využít.

Fotogalerie

Naše vnitřní hodiny - tedy metronom, který v nás pomyslně při hře tiká - je dobrý vnímat jako stroj, co dává notám řád. V našem cvičení popisuju svůj subjektivní pohled na to, jak se strojem zacházet. Pro mě je totiž absolutním základem a věnuju mu velkou pozornost. Zásadně totiž ovlivňuje vnímání hry.

Když budu hrát týž motiv, ale jednou rozhýbu svoje hodiny ve čtvrťových notách, jindy v půlových a nebo třeba v osminových, pokaždé se budu cítit jinak. Pro zatěžkaný feeling zvolím pomalejší noty a pro nervózní nadupanou hru doby rychlejší. Charakter motivu se změní, i když ne výrazně.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič. Živí se jako grafik a je kytaristou skupinyWohnout.

Ovšem i tyhle zdánlivé maličkosti ovlivňují celek, je to něco podobnýho, jako když při vaření použijeme šafrán. Bez něj je jídlo dobrý, ale s ním ještě lepší či alespoň zajímavější.

Abych si doby uvědomil, je dobrý si do hraní dupat nohou a kývat tělem. Pokud vnitřní hodiny chceme cvičit, měli bychom se primárně soustředit na ně, a písničku vnímat až v druhé řadě. Časem se podupávání nohou a pohyb těla zautomatizuje. A pak už nás to všecko samo drží v lati jako osobní bubeník.

Na nejnovějším videu na mém youtubovém kanále se můžete podívat, jak to vypadá v praxi. Třeba při takové koupelnové brnkačce. Vnitřní hodiny jsou nejlépe patrné na pohybu těla, zejména na šlapání levé nohy:

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Tygří koťata už s mámou olizují maso, od čtvrtka budou k vidění

Šestitýdenní kotě tygra malajského (Zoo Praha 14.11.2017)

Jedenáctiletá malajská tygřice Banya odchovává sice teprve svoje první koťata, ale s takovou péčí, že už se chovatelé...

Další z rubriky

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

I takto se dá servírovat hovězí vývar z jednoho hrnce - i se zeleninou,...

Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.