Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak trénovat smysl pro rytmus. Kytarová škola Honzy Homoly, 16. díl

  0:16aktualizováno  0:16
Vůbec si nedokážu představit, kde se v člověku bere smysl pro rytmus. To, co s tělem vibruje a s matematickou přesností určuje pravidelnost, přestože se jedná spíš o spontánní záležitost.

Stačí jen začít tleskat v nějakém tempu a pak se podivovat: jak to, že nemusíme složitě počítat vzdálenost mezi notama, abychom dosáhli přesnosti? Je nám to prostě daný přírodou. A vlastně není ani tak důležitý, proč to tak je, jako jak toho využít.

Fotogalerie

Naše vnitřní hodiny - tedy metronom, který v nás pomyslně při hře tiká - je dobrý vnímat jako stroj, co dává notám řád. V našem cvičení popisuju svůj subjektivní pohled na to, jak se strojem zacházet. Pro mě je totiž absolutním základem a věnuju mu velkou pozornost. Zásadně totiž ovlivňuje vnímání hry.

Když budu hrát týž motiv, ale jednou rozhýbu svoje hodiny ve čtvrťových notách, jindy v půlových a nebo třeba v osminových, pokaždé se budu cítit jinak. Pro zatěžkaný feeling zvolím pomalejší noty a pro nervózní nadupanou hru doby rychlejší. Charakter motivu se změní, i když ne výrazně.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič. Živí se jako grafik a je kytaristou skupinyWohnout.

Ovšem i tyhle zdánlivé maličkosti ovlivňují celek, je to něco podobnýho, jako když při vaření použijeme šafrán. Bez něj je jídlo dobrý, ale s ním ještě lepší či alespoň zajímavější.

Abych si doby uvědomil, je dobrý si do hraní dupat nohou a kývat tělem. Pokud vnitřní hodiny chceme cvičit, měli bychom se primárně soustředit na ně, a písničku vnímat až v druhé řadě. Časem se podupávání nohou a pohyb těla zautomatizuje. A pak už nás to všecko samo drží v lati jako osobní bubeník.

Na nejnovějším videu na mém youtubovém kanále se můžete podívat, jak to vypadá v praxi. Třeba při takové koupelnové brnkačce. Vnitřní hodiny jsou nejlépe patrné na pohybu těla, zejména na šlapání levé nohy:

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.