Domácí zmrzlinu můžete mlsat bez výčitek - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naučte se vyrábět lehkou zmrzlinu z mléka a můžete mlsat bez výčitek

  0:11
Vyrobte si domácí lehkou domácí zmrzlinu z mléka. „Vařit lehce neznamená, že musíš být kost a kůže,“ říká Zdeněk Pohlreich a jako by se v této větě skrývalo motto, pod kterým teď vaří a také se sám stravuje. Tvrdí, že dobře dochucené jídlo nahradí objem a nemáte potřebu sníst všeho tunu. A neošidí se ani o moučníky. Jen jsou odlehčené, což kupodivu jde i u zmrzliny.
Pohlreichova lehká domácí zmrzlina bez smetany | (1:59) | video: FTV Prima

Šéf dělí ledové mlsání na tři tipy: sorbety, které vůbec neobsahují mléčnou složku a jsou většinou ovocné. Pak gelato připravené z mléka, a nakonec hodně tučnou zmrzlinu ze smetany. Pokud tedy zmrzlinu milujete a chcete si zamlsat bez velkých výčitek, zkuste mléčnou variantu.

Potřebovat budete plnotučné mléko a vaječné žloutky, cukr, na ochucení citronovou kůru a silné espresso. A nakonec zmrzlinovač, tedy přístroj na výrobu zmrzliny. Vyzkoušet to ale lze i bez něj, pokud máte mrazák - zmrzlinový krém prostě během mražení občas vyndáte a promícháte.

Jak na přípravu zmrzliny

Vlastní příprava je podle šéfa zázračně jednoduchá, podívejte se na video. Do rendlíku si dáte na sporák ohřívat mléko, mezitím si v misce vyšleháte žloutky s cukrem a ochutíte je citronovou kůrou. K vroucímu mléku přidáte šálek silné kávy a za stálého šlehání ho přilijete do misky k vyšlehaným žloutkům.

Pak tento mix vlijete zpět do kastrolu, postavíte na sporák a za stálého míchání metličkou necháte malinko zhoustnout - o to se postarají žloutky. Ovšem musíte směs hlídat, aby se nezačala vařit!

Pak houstnoucí směs nalijete zpět do porcelánové misky a necháte zchladnout - pokud jí v tom chcete pomoci, můžete ji promíchávat. To už je čas, kdy získaný krém nalijete do zmrzlinovače, případně uložíte do mrazáku.

Pro srovnání si můžete vyzkoušet, jak se připraví a jak chutná jemná tučná zmrzlina ze sladké smetany a čaje matcha. Zmrzlinovač na to za každou cenu opravdu nepotřebujete, krém ztuhne za čtyři až pět hodin i v mrazáku.

Bílková omeleta s uzeným pstruhem

Hřebenatky v houbovém vývaru

Dušený králík se špaldou

Zelená čočka s pancettou a brokolicí

Kromě zmrzliny vyrobené z mléka, a ne ze smetany, připraví Zdeněk Pohlreich ve svém již devátém celodenním menu v úterý večer na Primě také bílkovou omeletu s uzeným pstruhem pro ty, co se bojí žloutků, či hřebenatky s houbovým vývarem. Třešničkou bude králík, jako symbol lehké stravy, a to se špaldou ochucenou ananasem a chilli. A nakonec, na večeři, zelená čočka s brokolicí, pancettou a karotkou.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12