Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Naučte se vyrábět lehkou zmrzlinu z mléka a můžete mlsat bez výčitek

  0:11aktualizováno  0:11
„Vařit lehce neznamená, že musíš být kost a kůže,“ říká Zdeněk Pohlreich a jako by se v této větě skrývalo motto, pod kterým teď vaří a také se sám stravuje. Tvrdí, že dobře dochucené jídlo nahradí objem a nemáte potřebu sníst všeho tunu. A neošidí se ani o moučníky. Jen jsou odlehčené, což kupodivu jde i u zmrzliny.

Šéf dělí ledové mlsání na tři tipy: sorbety, které vůbec neobsahují mléčnou složku a jsou většinou ovocné. Pak gelato připravené z mléka, a nakonec hodně tučnou zmrzlinu ze smetany. Pokud tedy zmrzlinu milujete a chcete si zamlsat bez velkých výčitek, zkuste mléčnou variantu.

Potřebovat budete plnotučné mléko a vaječné žloutky, cukr, na ochucení citronovou kůru a silné espresso. A nakonec zmrzlinovač, tedy přístroj na výrobu zmrzliny. Vyzkoušet to ale lze i bez něj, pokud máte mrazák - zmrzlinový krém prostě během mražení občas vyndáte a promícháte.

Jak na přípravu zmrzliny

Vlastní příprava je podle šéfa zázračně jednoduchá, podívejte se na video. Do rendlíku si dáte na sporák ohřívat mléko, mezitím si v misce vyšleháte žloutky s cukrem a ochutíte je citronovou kůrou. K vroucímu mléku přidáte šálek silné kávy a za stálého šlehání ho přilijete do misky k vyšlehaným žloutkům.

Pak tento mix vlijete zpět do kastrolu, postavíte na sporák a za stálého míchání metličkou necháte malinko zhoustnout - o to se postarají žloutky. Ovšem musíte směs hlídat, aby se nezačala vařit!

Pak houstnoucí směs nalijete zpět do porcelánové misky a necháte zchladnout - pokud jí v tom chcete pomoci, můžete ji promíchávat. To už je čas, kdy získaný krém nalijete do zmrzlinovače, případně uložíte do mrazáku.

Pro srovnání si můžete vyzkoušet, jak se připraví a jak chutná jemná tučná zmrzlina ze sladké smetany a čaje matcha. Zmrzlinovač na to za každou cenu opravdu nepotřebujete, krém ztuhne za čtyři až pět hodin i v mrazáku.

Bílková omeleta s uzeným pstruhem

Bílková omeleta s uzeným pstruhem

Hřebenatky v houbovém vývaru

Hřebenatky v houbovém vývaru

Dušený králík se špaldou

Dušený králík se špaldou

Zelená čočka s pancettou a brokolicí

Zelená čočka s pancettou a brokolicí

Kromě zmrzliny vyrobené z mléka, a ne ze smetany, připraví Zdeněk Pohlreich ve svém již devátém celodenním menu v úterý večer na Primě také bílkovou omeletu s uzeným pstruhem pro ty, co se bojí žloutků, či hřebenatky s houbovým vývarem. Třešničkou bude králík, jako symbol lehké stravy, a to se špaldou ochucenou ananasem a chilli. A nakonec, na večeři, zelená čočka s brokolicí, pancettou a karotkou.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz