Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Hoďte na gril kus lososa a zeleninu, přivoláte si zpátky léto

aktualizováno 
Losos říznutý Japonskem díky teriyaki marinádě, podávaný navíc jen s grilovanou zeleninou, je lehký pokrm, po kterém vám nebude jako po výprasku. Příjemné je už to, že vás donutí vytáhnout gril, přitom je rychle hotový.

Skvěle ochuceného lososa na grilu nám na zahrádce pražského hotelu Kempinski připravil jeho šéfkuchař Marek Fichtner. Sice ještě uprostřed léta, ale taky ten den několikrát zapršelo a vůbec to nevadilo. I kdyby vám déšť znemožnil venkovní grilování, lososa skvěle připravíte i doma na elektrickém grilu.

Příprava krok za krokem

Na každého strávníka počítejte zhruba s 200g filetem z lososa, kterého naložíte do teriyaki omáčky. Pak budete ještě potřebovat zeleninu na gril, a aby vám spolu hrály všechny chutě, tak také ústřicovou omáčku a čerstvý koriandr.

Fotogalerie

Marinádu si připravte z 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hnědého třtinového cukru, cca čtvrt lžíce worcestrové omáčky, cca 1 lžíce slunečnicového oleje, půl lžíce čerstvě nasekaného zázvoru, půl stroužku česneku, půl lžíce citronové šťávy a špetky soli. Ingredience promíchejte a do marinády vložte lososa, kterého nechte alespoň hodinku marinovat v lednici.

Výběr zeleniny na gril záleží na vaší chuti, Marek Fichtner vybral kombinaci červené a žluté papriky, červené cibule a zeleného chřestu. Může to být ale i lilek, žlutá cibule či cuketa. Na zeleninu použijte stejnou marinádu jako na lososa, ale přidejte do ní ještě cca 2 lžíce ústřicové omáčky.

Rybu i zeleniny pak můžete grilovat společně, potřebují zhruba stejně času, tedy poměrně málo. Ať jde o jakoukoliv rybu, ta nikdy není dobrá vysušená a Marek Fichtner radí myslet na to, že se rybí maso sundané z rozpáleného grilu vždycky ještě chvíli "dodělává" i na talíři.

Servírujte i se zeleninou hned po sundání z grilu. Lososa nezapomeňte na talíři posypat čerstvě nasekaným koriandrem, což je v asijské kuchyni velmi oblíbená bylinka. Celému jídlu totiž dodá velice příjemný chuťový akcent.

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Sůl, pepř a prstový test. Experti na maso radí, jak správně grilovat

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Krásné počasí vybízí k rozpálení grilů. Vybrat ten správný není nijak obtížné, větší vliv na...

Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Domácí klobásky se salátem

VIDEO Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v...


Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Rozdáváme 32 lahví z nové řady Canpol Babies. Přihlaste se o tu svoji
Rozdáváme 32 lahví z nové řady Canpol Babies. Přihlaste se o tu svoji

Soutěžte o dětskou lahvičku Canpol Babies. Je to snadné!

Najdete na iDNES.cz