VIDEO: Hoďte na gril kus lososa a zeleninu, přivoláte si zpátky léto

aktualizováno 
Losos říznutý Japonskem díky teriyaki marinádě, podávaný navíc jen s grilovanou zeleninou, je lehký pokrm, po kterém vám nebude jako po výprasku. Příjemné je už to, že vás donutí vytáhnout gril, přitom je rychle hotový.

Skvěle ochuceného lososa na grilu nám na zahrádce pražského hotelu Kempinski připravil jeho šéfkuchař Marek Fichtner. Sice ještě uprostřed léta, ale taky ten den několikrát zapršelo a vůbec to nevadilo. I kdyby vám déšť znemožnil venkovní grilování, lososa skvěle připravíte i doma na elektrickém grilu.

Příprava krok za krokem

Na každého strávníka počítejte zhruba s 200g filetem z lososa, kterého naložíte do teriyaki omáčky. Pak budete ještě potřebovat zeleninu na gril, a aby vám spolu hrály všechny chutě, tak také ústřicovou omáčku a čerstvý koriandr.

Fotogalerie

Marinádu si připravte z 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hnědého třtinového cukru, cca čtvrt lžíce worcestrové omáčky, cca 1 lžíce slunečnicového oleje, půl lžíce čerstvě nasekaného zázvoru, půl stroužku česneku, půl lžíce citronové šťávy a špetky soli. Ingredience promíchejte a do marinády vložte lososa, kterého nechte alespoň hodinku marinovat v lednici.

Výběr zeleniny na gril záleží na vaší chuti, Marek Fichtner vybral kombinaci červené a žluté papriky, červené cibule a zeleného chřestu. Může to být ale i lilek, žlutá cibule či cuketa. Na zeleninu použijte stejnou marinádu jako na lososa, ale přidejte do ní ještě cca 2 lžíce ústřicové omáčky.

Rybu i zeleniny pak můžete grilovat společně, potřebují zhruba stejně času, tedy poměrně málo. Ať jde o jakoukoliv rybu, ta nikdy není dobrá vysušená a Marek Fichtner radí myslet na to, že se rybí maso sundané z rozpáleného grilu vždycky ještě chvíli "dodělává" i na talíři.

Servírujte i se zeleninou hned po sundání z grilu. Lososa nezapomeňte na talíři posypat čerstvě nasekaným koriandrem, což je v asijské kuchyni velmi oblíbená bylinka. Celému jídlu totiž dodá velice příjemný chuťový akcent.

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Domácí klobásky se salátem

VIDEO Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

VIDEO Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty....


Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Najdete na iDNES.cz