Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

aktualizováno 
Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali. Třeba marinování, což zdaleka neplatí jen pro ryby. Naložit můžete i hovězí maso do koření a do soli.

Marinování a nakládání do soli se totiž známý šéfkuchař v neděli v podvečer věnoval na Primě v dalším dílu Zdeňkovy akademie. Kdo se chce naučit marinovat ryby, což uspíší jejich tepelnou úpravu na pánvi a ještě učiní jejich maso pěkně kompaktním, nebo „vaření rybího masa pomocí kyselin“, ten si přišel na své.

Recept na šéfem předvedené ceviche má samozřejmě řadu lehce odlišných variant, podívejte se, jak lze „uvařit“ rybu v limetkové šťávě podle Peruánců:

Vedle úpravy ryb si šéf nemohl nechat ujít možnost naložit do koření a soli pěkný kousek svíčkové na staré dobré italské carpaccio. Není to složité.

Pěkný kousek svíčkové prostě šéf dokonale očistí a připraví si v hmoždíři kořenící směs z několika kuliček jalovce, špetky hrubé soli, čerstvě mletého pepře a nadrobno pokrájeného bobkového listu.

Fotogalerie

Očištěné maso ve směsi ze všech stran obalí, přidá ještě trochu soli, která má za úkol z masa pomalu vytáhnout vodu, a uloží ho na hluboký talíř. Přetáhne fólií, strčí do lednice a nechá sůl a koření deset dní pracovat.

Podle potřeby je případně jen potřeba čas od času slít vodu, která se z masa uvolní, a přendat ho na čistý talíř.

Po deseti dnech si k masu nejprve připravte nějakou dobrou přílohu, ideálně lehkou, zeleninovou. Zdeněk Pohlreich doporučuje dobře ochucený fazolový salát. Fazole si přitom nezapomeňte ideálně den předem namočit do studené vody a nechte je nabobtnat, pak je teprve uvařte. Nechte zchladnout a připravte z nich dobře ochucený salát. A můžete servírovat.

A to buď se studeným naloženým masem, které jen opláchnete od solné krusty a nakrájíte na co nejtenčí plátky. A nebo ho po opláchnutí a osušení hoďte na chvilku na pánev s trochou olivového oleje a krátce prohřejte, jako šéf v úvodním videu. Po jeho shlédnutí možná opravdu neodoláte, a až příště uvidíte za výlohou masny pěkný kousek svíčkové, přesně tohle si budete chtít vyzkoušet a ochutnat.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...



KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Další z rubriky

VIDEO: V Kalifornii servírují duhovou pizzu, zdobí ji jedlým třpytem

V Kalifornii si můžete dát pohádkově duhovou pizzu

V kalifornské pizzerii jednou za čas změní menu a vytvoří limitovanou edici pokrmu, který se stává reklamní součástí...

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což nebyl vůbec snadný...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz