Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

aktualizováno 
Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali. Třeba marinování, což zdaleka neplatí jen pro ryby. Naložit můžete i hovězí maso do koření a do soli.

Marinování a nakládání do soli se totiž známý šéfkuchař v neděli v podvečer věnoval na Primě v dalším dílu Zdeňkovy akademie. Kdo se chce naučit marinovat ryby, což uspíší jejich tepelnou úpravu na pánvi a ještě učiní jejich maso pěkně kompaktním, nebo „vaření rybího masa pomocí kyselin“, ten si přišel na své.

Recept na šéfem předvedené ceviche má samozřejmě řadu lehce odlišných variant, podívejte se, jak lze „uvařit“ rybu v limetkové šťávě podle Peruánců:

Vedle úpravy ryb si šéf nemohl nechat ujít možnost naložit do koření a soli pěkný kousek svíčkové na staré dobré italské carpaccio. Není to složité.

Pěkný kousek svíčkové prostě šéf dokonale očistí a připraví si v hmoždíři kořenící směs z několika kuliček jalovce, špetky hrubé soli, čerstvě mletého pepře a nadrobno pokrájeného bobkového listu.

Fotogalerie

Očištěné maso ve směsi ze všech stran obalí, přidá ještě trochu soli, která má za úkol z masa pomalu vytáhnout vodu, a uloží ho na hluboký talíř. Přetáhne fólií, strčí do lednice a nechá sůl a koření deset dní pracovat.

Podle potřeby je případně jen potřeba čas od času slít vodu, která se z masa uvolní, a přendat ho na čistý talíř.

Po deseti dnech si k masu nejprve připravte nějakou dobrou přílohu, ideálně lehkou, zeleninovou. Zdeněk Pohlreich doporučuje dobře ochucený fazolový salát. Fazole si přitom nezapomeňte ideálně den předem namočit do studené vody a nechte je nabobtnat, pak je teprve uvařte. Nechte zchladnout a připravte z nich dobře ochucený salát. A můžete servírovat.

A to buď se studeným naloženým masem, které jen opláchnete od solné krusty a nakrájíte na co nejtenčí plátky. A nebo ho po opláchnutí a osušení hoďte na chvilku na pánev s trochou olivového oleje a krátce prohřejte, jako šéf v úvodním videu. Po jeho shlédnutí možná opravdu neodoláte, a až příště uvidíte za výlohou masny pěkný kousek svíčkové, přesně tohle si budete chtít vyzkoušet a ochutnat.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Najdete na iDNES.cz