Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

aktualizováno 
Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali. Třeba marinování, což zdaleka neplatí jen pro ryby. Naložit můžete i hovězí maso do koření a do soli.

Marinování a nakládání do soli se totiž známý šéfkuchař v neděli v podvečer věnoval na Primě v dalším dílu Zdeňkovy akademie. Kdo se chce naučit marinovat ryby, což uspíší jejich tepelnou úpravu na pánvi a ještě učiní jejich maso pěkně kompaktním, nebo „vaření rybího masa pomocí kyselin“, ten si přišel na své.

Recept na šéfem předvedené ceviche má samozřejmě řadu lehce odlišných variant, podívejte se, jak lze „uvařit“ rybu v limetkové šťávě podle Peruánců:

Vedle úpravy ryb si šéf nemohl nechat ujít možnost naložit do koření a soli pěkný kousek svíčkové na staré dobré italské carpaccio. Není to složité.

Pěkný kousek svíčkové prostě šéf dokonale očistí a připraví si v hmoždíři kořenící směs z několika kuliček jalovce, špetky hrubé soli, čerstvě mletého pepře a nadrobno pokrájeného bobkového listu.

Fotogalerie

Očištěné maso ve směsi ze všech stran obalí, přidá ještě trochu soli, která má za úkol z masa pomalu vytáhnout vodu, a uloží ho na hluboký talíř. Přetáhne fólií, strčí do lednice a nechá sůl a koření deset dní pracovat.

Podle potřeby je případně jen potřeba čas od času slít vodu, která se z masa uvolní, a přendat ho na čistý talíř.

Po deseti dnech si k masu nejprve připravte nějakou dobrou přílohu, ideálně lehkou, zeleninovou. Zdeněk Pohlreich doporučuje dobře ochucený fazolový salát. Fazole si přitom nezapomeňte ideálně den předem namočit do studené vody a nechte je nabobtnat, pak je teprve uvařte. Nechte zchladnout a připravte z nich dobře ochucený salát. A můžete servírovat.

A to buď se studeným naloženým masem, které jen opláchnete od solné krusty a nakrájíte na co nejtenčí plátky. A nebo ho po opláchnutí a osušení hoďte na chvilku na pánev s trochou olivového oleje a krátce prohřejte, jako šéf v úvodním videu. Po jeho shlédnutí možná opravdu neodoláte, a až příště uvidíte za výlohou masny pěkný kousek svíčkové, přesně tohle si budete chtít vyzkoušet a ochutnat.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

Nákup až domů: Vyhrajte poukaz na Tesco Online nákupy
Nákup až domů: Vyhrajte poukaz na Tesco Online nákupy

Soutěžíme o poukázky na nákup Tesco Online nákupy v hodnotě 1500 Kč, 1000 Kč a 500 Kč. Objednaný nákup vám kurýr přiveze až ke dveřím, což si pochvaluje i naše redakce eMimino.cz - otestovali jsme dovoz do práce a uspořádali místo oběda společný piknik.

Najdete na iDNES.cz