Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

aktualizováno 
Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali. Třeba marinování, což zdaleka neplatí jen pro ryby. Naložit můžete i hovězí maso do koření a do soli.

Marinování a nakládání do soli se totiž známý šéfkuchař v neděli v podvečer věnoval na Primě v dalším dílu Zdeňkovy akademie. Kdo se chce naučit marinovat ryby, což uspíší jejich tepelnou úpravu na pánvi a ještě učiní jejich maso pěkně kompaktním, nebo „vaření rybího masa pomocí kyselin“, ten si přišel na své.

Recept na šéfem předvedené ceviche má samozřejmě řadu lehce odlišných variant, podívejte se, jak lze „uvařit“ rybu v limetkové šťávě podle Peruánců:

Vedle úpravy ryb si šéf nemohl nechat ujít možnost naložit do koření a soli pěkný kousek svíčkové na staré dobré italské carpaccio. Není to složité.

Pěkný kousek svíčkové prostě šéf dokonale očistí a připraví si v hmoždíři kořenící směs z několika kuliček jalovce, špetky hrubé soli, čerstvě mletého pepře a nadrobno pokrájeného bobkového listu.

Fotogalerie

Očištěné maso ve směsi ze všech stran obalí, přidá ještě trochu soli, která má za úkol z masa pomalu vytáhnout vodu, a uloží ho na hluboký talíř. Přetáhne fólií, strčí do lednice a nechá sůl a koření deset dní pracovat.

Podle potřeby je případně jen potřeba čas od času slít vodu, která se z masa uvolní, a přendat ho na čistý talíř.

Po deseti dnech si k masu nejprve připravte nějakou dobrou přílohu, ideálně lehkou, zeleninovou. Zdeněk Pohlreich doporučuje dobře ochucený fazolový salát. Fazole si přitom nezapomeňte ideálně den předem namočit do studené vody a nechte je nabobtnat, pak je teprve uvařte. Nechte zchladnout a připravte z nich dobře ochucený salát. A můžete servírovat.

A to buď se studeným naloženým masem, které jen opláchnete od solné krusty a nakrájíte na co nejtenčí plátky. A nebo ho po opláchnutí a osušení hoďte na chvilku na pánev s trochou olivového oleje a krátce prohřejte, jako šéf v úvodním videu. Po jeho shlédnutí možná opravdu neodoláte, a až příště uvidíte za výlohou masny pěkný kousek svíčkové, přesně tohle si budete chtít vyzkoušet a ochutnat.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Další z rubriky

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...



Najdete na iDNES.cz