Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

aktualizováno 
Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání rostlině v rozmnožování. Podobným postupem se klidně může stát, že kolonie medvědího česneku do několika let vymřou.

Kdo sbírá medvědí česnek i s poupaty a květy, zabrání rostlinám, aby se rozmnožily. | foto: David Turecký pro Květinovou kuchařku, Smart Press

„Bydlím ve městě, kde každoročně v jarním období na dlouhé stráni ve stínu vysokých stromů vyrážejí tisíce rostlinek medvědího česneku. Dnes jsem šla na procházku, abych se podívala na tuto jarní krásu. Avšak při pohledu na zdevastovanou stráň mi vyhrkly slzy. Nejenom pošlapané, ale přímo orvané zbytky medvědího česneku smutně trčely z černé půdy, téměř jako po jaderném výbuchu,“ popisovala například Aneta Benediktová, která pracuje jako odborná poradkyně ve společnosti Serafin, která se specializuje na výrobu tinktur z bylinek a expertka na přírodní léčbu.

Podobná praxe se začala vyskytovat v posledních letech, kdy jsme začali objevovat kouzlo bylinek a kuchaři se začali vracet k sezonním potravinám. Bohužel to také přináší „nájezdy“ některých prodejců do lesů. Medvědí česnek pak ve velkém prodávají na trzích.

Bohužel tito jedinci, kteří nejsou odborníci, pouze sklízejí a nemyslí na to, že příští rok už možná sklizeň nebude. Podívejte se na naše video, kde vidíte, jakou technikou medvědí česnek trhat.

Na videu je vidět, že optimální je vždy utrhnout dva tři lístky, navíc opatrně, protože rostlina je dost křehká. „Pokud otrháme všechny, tak většinou rostlinu velmi poškodíme. Uprostřed mezi lístky se schovává poupě, které vyraší až trošku později. Pokud hrubým trháním toto poupě poničíme nebo utrhneme, tak rostlina nevykvete, čímž jí zabraňujeme rozmnožování,“ vysvětluje  Benediktová.

Medvědí česnek je vyhledávanou rostlinou s jemným česnekovým odérem, proto se v jarních měsících používá do pokrmů, kde nahrazuje klasický česnek. Do pomazánek, polévek i na pesto. 

Není ho třeba jen hledat v lese, kde roste na stinných místech a kolem vody. Dnes ho už běžně koupíte jako sazenice i v zahradnictvích, takže si ho můžete přesadit do zahrady, kde vám bude dělat radost každé jaro. Lze jej pěstovat i v truhlíku podobně jako pažitku. 

Dlouze řapíkaté, kopinaté, zelené listy vyrůstají ve spodní části lodyhy, která je zakončená cibulkou uloženou v zemi. Plodem je tobolka (podrobnosti o medvědím česneku najdete v našem herbáři).

O medvědím česneku se traduje, že léčí. Má velmi dobré účinky na žaludek a střeva. Je vhodný při akutních a chronických průjmech, provázených plynatostí a kolikami. Rovněž je vhodný při zácpách, které provázejí vnitřní křeč střev, nebo chorobách střev. 

Čerstvě nasekané listy pročišťují i ledviny a močový měchýř a podporují odchod moče. Natřeme-li čerstvou šťávou těžko se hojící rány, rychle se vyléčí. Dokonce se zlepšuje i stav při onemocnění věnčitých (koronárních) cév v srdci.

Léčivá síla se ztrácí sušením, proto se sbírá na jaře čerstvý. Lze ho však pro pozdější kuchyňské použití zachovat ve formě pesta (jak na pesto z medvědího česneku čtěte zde). Pro léčení se používají tinktury, vyrábějí se jak z listů, tak z pupenů.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Využívá se i kosmických materiálů

Všichni jsou v práci, přesto mohou být pestře a módně odění.

Pracovní oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Neuspokojují nás už obyčejné montérky. Baví nás nové barevné kombinace a...

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Najdete na iDNES.cz