„Bydlím ve městě, kde každoročně v jarním období na dlouhé stráni ve stínu vysokých stromů vyrážejí tisíce rostlinek medvědího česneku. Dnes jsem šla na procházku, abych se podívala na tuto jarní krásu. Avšak při pohledu na zdevastovanou stráň mi vyhrkly slzy. Nejenom pošlapané, ale přímo orvané zbytky medvědího česneku smutně trčely z černé půdy, téměř jako po jaderném výbuchu,“ popisovala například Aneta Benediktová, která pracuje jako odborná poradkyně ve společnosti Serafin, která se specializuje na výrobu tinktur z bylinek a expertka na přírodní léčbu.
Podobná praxe se začala vyskytovat v posledních letech, kdy jsme začali objevovat kouzlo bylinek a kuchaři se začali vracet k sezonním potravinám. Bohužel to také přináší „nájezdy“ některých prodejců do lesů. Medvědí česnek pak ve velkém prodávají na trzích.
Bohužel tito jedinci, kteří nejsou odborníci, pouze sklízejí a nemyslí na to, že příští rok už možná sklizeň nebude. Podívejte se na naše video, kde vidíte, jakou technikou medvědí česnek trhat.
9. dubna 2015 |
Na videu je vidět, že optimální je vždy utrhnout dva tři lístky, navíc opatrně, protože rostlina je dost křehká. „Pokud otrháme všechny, tak většinou rostlinu velmi poškodíme. Uprostřed mezi lístky se schovává poupě, které vyraší až trošku později. Pokud hrubým trháním toto poupě poničíme nebo utrhneme, tak rostlina nevykvete, čímž jí zabraňujeme rozmnožování,“ vysvětluje Benediktová.
Medvědí česnek je vyhledávanou rostlinou s jemným česnekovým odérem, proto se v jarních měsících používá do pokrmů, kde nahrazuje klasický česnek. Do pomazánek, polévek i na pesto.
Není ho třeba jen hledat v lese, kde roste na stinných místech a kolem vody. Dnes ho už běžně koupíte jako sazenice i v zahradnictvích, takže si ho můžete přesadit do zahrady, kde vám bude dělat radost každé jaro. Lze jej pěstovat i v truhlíku podobně jako pažitku.
Dlouze řapíkaté, kopinaté, zelené listy vyrůstají ve spodní části lodyhy, která je zakončená cibulkou uloženou v zemi. Plodem je tobolka (podrobnosti o medvědím česneku najdete v našem herbáři).
O medvědím česneku se traduje, že léčí. Má velmi dobré účinky na žaludek a střeva. Je vhodný při akutních a chronických průjmech, provázených plynatostí a kolikami. Rovněž je vhodný při zácpách, které provázejí vnitřní křeč střev, nebo chorobách střev.
Čerstvě nasekané listy pročišťují i ledviny a močový měchýř a podporují odchod moče. Natřeme-li čerstvou šťávou těžko se hojící rány, rychle se vyléčí. Dokonce se zlepšuje i stav při onemocnění věnčitých (koronárních) cév v srdci.
Léčivá síla se ztrácí sušením, proto se sbírá na jaře čerstvý. Lze ho však pro pozdější kuchyňské použití zachovat ve formě pesta (jak na pesto z medvědího česneku čtěte zde). Pro léčení se používají tinktury, vyrábějí se jak z listů, tak z pupenů.