VIDEO: Nasbírejte si jarní bylinky, které vám v kuchyni nahradí česnek

aktualizováno 
Hodí se všude tam, kam byste při přípravě jídla použili běžný kuchyňský česnek. Navíc je čerstvý, plný síly a nezaměnitelné aromatické vůně, která vás dostane do kolen. A jakmile ho vyzkoušíte do pomazánek, polévek, k masu či do salátů, budete medvědí česnek každé začínající jaro tahat ze země očima.

Za poznáváním „česnekových“ bylinek jsme šli procházkou údolím na okraji Prahy s Janou Vlkovou, expertkou na jedlé kvítí a býlí. A podařilo se nám díky jejím znalostem najít hned tři, které v tomto období česnek v kuchyni důstojně nahradí.

Chovejte se k rostlinám jako zvířata

Medvědí česnek (Allium ursinum) je z bylinek vonících a chutnajících po česneku asi nejznámější, taky svazky jeho listů už celkem běžně v tomto období koupíte na farmářských trzích nebo v prodejnách zdravé výživy. Pokud máte někoho, kdo vám daruje pár cibulek, neváhejte. Krásně se vám za pár let rozroste.

Jinak ho najdete většinou v blízkosti potoka a pod stromy - v tomto období ještě neolistěnými - tedy často ve vlhkém lese. Jeho sezona trvá pár týdnů a listy mají největší sílu na počátku, než rostliny vykvetou. Pak ovšem využijete na dekoraci jídel i květy, které jsou také jedlé.  

Jak listy uchovat čerstvé?

Pokud listy nasbíráte do plátěného pytlíku nebo utěrky, nezapaří se, navíc je tak můžete přímo uložit do lednice. Stačí plátno namočit, listy do něj zabalit a uskladnit v mikrotenovém sáčku. Udržíte je čerstvé minimálně týden, budete z nich jen odebírat podle potřeby při přípravě jídla.

Listy bylin samozřejmě sbírejte pouze v čistých lokalitách, zapomeňte ale na chráněná území, kde je sběr zakázaný!

Pokud si chcete pár listů do kuchyně nasbírat, používejte nějaký šetrný nástroj na oddělení listů, aby cibulky zůstaly v zemi. Stačí i staré kancelářské nůžky. „Chovejte se prosím při sběru jako zvířata, která si vždy dají pozor, aby na místě něco zůstalo. Jak pro někoho jiného, tak proto, aby rostlina na dané lokalitě zůstala. Proto doporučuji listy, případně i květy, stříhat a ukládat do plátěných pytlíčků. Využijete je i na uskladnění čerstvých bylin,“ radí zkušená kytkožroutka, jak sama sebe nazývá.

Česnekovou vůni má celkem logicky i česnek podivný (Allium paradoxum), který u nás sice není původní rostlinou (o invazních rostlinách více zde), ale na lokalitách na březích potoků či vlhkých stráních tvoří souvislé porosty. Právě proto, že jde o nepůvodní druh, ho můžete trhat (respektive stříhat) bez jakýchkoliv výčitek. V kuchyni vám totiž medvědí česnek důstojně nahradí, stačí ochutnat.   

Raší a vykvétá snad ještě rychleji a na kratší dobu než česnek medvědí, takže pokud už na něj někde narazíte, neváhejte. V kuchyni je totiž běžně využitelný do receptů vyzkoušených pro česnek medvědí uvedených níže. Uložit ho lze i do mrazáku (více zde). I když Jana Vlková to nedoporučuje z obavy, že aroma česneku „vylepší“ i zamražené ovoce či další potraviny. 

Bylinky s chutí česneku

Do třetice poznejte česnáček lékařský (Alliaria petiolata). Pro zahrádkáře plevel, pro kytkožrouty rostlina s nezaměnitelnou aromatickou chutí, která vyráží také velmi brzy zjara. „Chutná po česneku a má štiplavý aromatický ocásek jako ředkvičky, ne nadarmo se mu anglicky říká mustard garlic, protože má v sobě chuť hořčice i česneku. Nadarmo se mu neříká ani lékařský, protože pro naše tělesné orgány má teď na jaře blahodárné očistné účinky,“ konstatuje expertka.

Pro slanou kuchyni je tedy česnáček požehnáním, jak vám bude nejvíce chutnat, to si vyzkoušejte. Sice rychle vyráží do květu, nicméně i květy jsou jedlé, takže třeba na kořenění nebo dekoraci salátů či k dochucení masa se hodí skvěle. 

A s čerstvými listy hurá do kuchyně

Za recepty z medvědího česneku vděčí Jana Vlková své kamarádce Aleně, velké obdivovatelce a profesionální znalkyni Švýcarska. Dva z nich nabízíme, další najdete v Janině Květinové kuchařce vydané v březnu (a v našem archivu zde). 

Soutěžte o Květinovou kuchařku pro kytkožrouty

Knihu Květinová kuchařka s ilustracemi i fotografiemi koupíte s 15% slevou na Knihy.iDNES.cz

Že kvítí a býlí se hodí na vaření i zdobení, ukazuje Květinová kuchařka.
Ukázky z knihy Květinová kuchařka autorky Jany Vlkové

Případně nám do redakce pošlete do konce dubna svůj oblíbený recept z bylinek zmíněných v tomto článku. Vybereme ten nejzajímavější (posléze se o něj podělíme i se čtenáři iDNES.cz) a jeho autorovi či autorce pošleme uvedenou kuchařku plnou rad a tipů, jak využít jedlé kvítí a býlí v kuchyni na vaření i zdobení.  

Recept na medvědí pesto na 6 až 10 porcí špaget
Potřebovat budete 100 g vlašských ořechů (mandlí, lískových ořechů), 100 g listů česneku medvědího (případně podivného), 50 g parmezánu, šťávu z poloviny citronu, 20 ml olivového oleje a sůl. Poměry surovin nemusíte dodržovat do puntíku, ale ořechy a olejem nešetřete, protože tuky udržují a rozvíjejí typické lahodné aroma.

Listy dobře omyjte, nechte okapat a nasekejte na hrubo. Do vyšší nádoby vložte ořechy, listy česneku, nastrouhaný parmezán a sůl a rozmixujte tyčovým mixérem na požadovanou konzistenci. Ta by neměla být úplně kašovitá, v pestu by měly zůstat hrudky ořechů. Pak přidejte olivový olej a citronovou šťávu (ta je důležitá, aby rozmixované listy příliš rychle neoxidovaly) a znovu promixujte.

Hotové pesto můžete uchovávat v lednici, jen dobře uhlaďte povrch, trochu zakápněte olejem a uzavřete víčkem. Pesto je ideální na špagety nebo ravioli, můžete jím obarvit a ochutit rýži i lehký bramborový salát, nebo namazat chléb či kanapky. Podle Jany Vlkové vydrží toto pesto ve vynikající chuťové kondici přibližně dva týdny: „Po měsíci se chuť i vůně vytrácí a je lepší vyrobit si pesto z některých listů dostupných v časném létě.“

Recept na medvědí závitky pro 2 osoby
Na tento recept si připravte 10 listů česneku medvědího, 100 g lučiny nebo čerstvého sýra a sůl. Na obarvení a zdobení pak ještě sladkou papriku, kurkumu, která nejlépe barevně ladí s právě probíhajícím jarem, případně okvětní plátky pampelišek.

Lučinu jemně osolte a obarvěte podle nálady: na červeno sladkou paprikou, na žluto kurkumou, nebo do bílého sýra přimíchejte pár žlutých snítek pampeliškových květů pro pestrost. Směs naneste lžičkou (případně cukrářským sáčkem) na listy česneku medvědího, zarolujte a spojte párátkem. Nahoře můžete zdobit pampeliškovými kapary, případně kouskem červené papriky.

Medvědí česnek se příjemně doplňuje i s pevnými (nikoli však aromatickými) čerstvými sýry. „Zamotat do něj můžete i na hranolky pokrájenou mozzarellu nebo čerstvý farmářský sýr,“ radí ještě Jana Vlková.

Příště se s Janou Vlkovou vypravíme za dalšími jedlými bylinkami, které mohou zdravě osvěžit váš jarní jídelníček. Mimo jiné třeba poradíme, čím nahradit čerstvou petrželovou nať. 

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Další z rubriky

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Najdete na iDNES.cz