Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Únava zmizí po teplém salátu s bezlepkovou quinoou. „Matka zrn“ dá sílu

aktualizováno 
„Ještě než se nacpeme vánočním cukrovím, hodí se zkusit salát ze superpotraviny, která chutná Inkům už pět tisíc let. Je to quinoa,“ radí pro týdeník 5+2 food blogerka Svatava Vašková alias Coolinářka.cz.

Teplý quinoa salát s červenou řepou, ořechy a čerstvým baby špenátem | foto: Archiv 5plus2

Merlík čilský neboli quinoa je pro svou nutriční hodnotu a vysoký obsah bílkovin dokonce sledován vědci. NASA dokonce počítá s touto potravinou jako s perfektním zdrojem živin na dlouhé vesmírné lety řízené člověkem.

Fotogalerie

Ale raději zpátky na Zemi. Quinou už pět tisíc let znají Inkové, říkali jí „matka zrn“. Její semena neobsahují lepek, snadno se tráví a nenadýmají. Přitom quinoa dodá energii a rostou po ní svaly. Bývá doporučována lidem s vysokým krevním tlakem i diabetikům, prospívá také ledvinám.

Dnes už quinou koupíte téměř v každém obchodě. „Quinoa mě mile překvapila. Je jak super zdravá, tak i moc chutná, já ji ráda zařazuji do jídelníčku,“ říká food blogerka Svatava Vašková alias Coolinářka.cz s tím, že jako obilovina je quinoa využívána také k výrobě mouky, kaší nebo cereálií.

„Výhodou je její všestranné použití, dávám ji místo zavářky do polévky, nebo ji doplním masem a šťávou a využiji jako plnohodnotnou přílohu, nebo ji lze použít do velmi jednoduchého salátu,“ dodává blogerka a přidává recept na teplý salát. Což se v zimě hodí, využít ji lze i ve vánočním menu.

Máslová dýně zapečená s quinoou

Máslová dýně zapečená s quinoou

Salát s quinoou

Salát s quinoou

Pilaf s quinoou

Pilaf s quinoou

Salát s quinoou a avokádem

Salát s quinoou a avokádem

Recept na teplý quinoa salát krok za krokem

Potřebné suroviny: 1 hrnek bílé quinoy, 2 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 střední červená řepa, 100 g čerstvého baby špenátu, 2 hrsti vlašských ořechů, olivový olej a sůl.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z krajů.

Omytou červenou řepu polijeme olivovým olejem, osolíme a zabalíme do alobalu. Dáme péct do trouby asi 30 až 40 minut na 180 stupňů, dokud nezměkne. Pak necháme zchladnout a oloupeme.

Quinou propláchneme v cedníku studenou vodou. Propranou quinou vaříme 15 minut ve vývaru, pak ji odstavíme a necháme 5 až 10 minut dojít.

Zamícháme do ní olivový olej a do ještě teplé quinoy zamícháme lístky baby špenátu a necháme je v ní zavadnout. Podle chuti dosolíme. Červenou řepu nakrájíme, nandáme na quinou a celý salát posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Před podáváním salát lehce překápneme olivovým olejem.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Najdete na iDNES.cz