Únava zmizí po teplém salátu s bezlepkovou quinoou. „Matka zrn“ dá sílu

aktualizováno 
„Ještě než se nacpeme vánočním cukrovím, hodí se zkusit salát ze superpotraviny, která chutná Inkům už pět tisíc let. Je to quinoa,“ radí pro týdeník 5+2 food blogerka Svatava Vašková alias Coolinářka.cz.

Teplý quinoa salát s červenou řepou, ořechy a čerstvým baby špenátem | foto: Archiv 5plus2

Merlík čilský neboli quinoa je pro svou nutriční hodnotu a vysoký obsah bílkovin dokonce sledován vědci. NASA dokonce počítá s touto potravinou jako s perfektním zdrojem živin na dlouhé vesmírné lety řízené člověkem.

Fotogalerie

Ale raději zpátky na Zemi. Quinou už pět tisíc let znají Inkové, říkali jí „matka zrn“. Její semena neobsahují lepek, snadno se tráví a nenadýmají. Přitom quinoa dodá energii a rostou po ní svaly. Bývá doporučována lidem s vysokým krevním tlakem i diabetikům, prospívá také ledvinám.

Dnes už quinou koupíte téměř v každém obchodě. „Quinoa mě mile překvapila. Je jak super zdravá, tak i moc chutná, já ji ráda zařazuji do jídelníčku,“ říká food blogerka Svatava Vašková alias Coolinářka.cz s tím, že jako obilovina je quinoa využívána také k výrobě mouky, kaší nebo cereálií.

„Výhodou je její všestranné použití, dávám ji místo zavářky do polévky, nebo ji doplním masem a šťávou a využiji jako plnohodnotnou přílohu, nebo ji lze použít do velmi jednoduchého salátu,“ dodává blogerka a přidává recept na teplý salát. Což se v zimě hodí, využít ji lze i ve vánočním menu.

Máslová dýně zapečená s quinoou

Máslová dýně zapečená s quinoou

Salát s quinoou

Salát s quinoou

Pilaf s quinoou

Pilaf s quinoou

Salát s quinoou a avokádem

Salát s quinoou a avokádem

Recept na teplý quinoa salát krok za krokem

Potřebné suroviny: 1 hrnek bílé quinoy, 2 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 střední červená řepa, 100 g čerstvého baby špenátu, 2 hrsti vlašských ořechů, olivový olej a sůl.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z krajů.

Omytou červenou řepu polijeme olivovým olejem, osolíme a zabalíme do alobalu. Dáme péct do trouby asi 30 až 40 minut na 180 stupňů, dokud nezměkne. Pak necháme zchladnout a oloupeme.

Quinou propláchneme v cedníku studenou vodou. Propranou quinou vaříme 15 minut ve vývaru, pak ji odstavíme a necháme 5 až 10 minut dojít.

Zamícháme do ní olivový olej a do ještě teplé quinoy zamícháme lístky baby špenátu a necháme je v ní zavadnout. Podle chuti dosolíme. Červenou řepu nakrájíme, nandáme na quinou a celý salát posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Před podáváním salát lehce překápneme olivovým olejem.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Najdete na iDNES.cz