Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Únava zmizí po teplém salátu s bezlepkovou quinoou. „Matka zrn“ dá sílu

aktualizováno 
„Ještě než se nacpeme vánočním cukrovím, hodí se zkusit salát ze superpotraviny, která chutná Inkům už pět tisíc let. Je to quinoa,“ radí pro týdeník 5+2 food blogerka Svatava Vašková alias Coolinářka.cz.

Teplý quinoa salát s červenou řepou, ořechy a čerstvým baby špenátem | foto: Archiv 5plus2

Merlík čilský neboli quinoa je pro svou nutriční hodnotu a vysoký obsah bílkovin dokonce sledován vědci. NASA dokonce počítá s touto potravinou jako s perfektním zdrojem živin na dlouhé vesmírné lety řízené člověkem.

Fotogalerie

Ale raději zpátky na Zemi. Quinou už pět tisíc let znají Inkové, říkali jí „matka zrn“. Její semena neobsahují lepek, snadno se tráví a nenadýmají. Přitom quinoa dodá energii a rostou po ní svaly. Bývá doporučována lidem s vysokým krevním tlakem i diabetikům, prospívá také ledvinám.

Dnes už quinou koupíte téměř v každém obchodě. „Quinoa mě mile překvapila. Je jak super zdravá, tak i moc chutná, já ji ráda zařazuji do jídelníčku,“ říká food blogerka Svatava Vašková alias Coolinářka.cz s tím, že jako obilovina je quinoa využívána také k výrobě mouky, kaší nebo cereálií.

„Výhodou je její všestranné použití, dávám ji místo zavářky do polévky, nebo ji doplním masem a šťávou a využiji jako plnohodnotnou přílohu, nebo ji lze použít do velmi jednoduchého salátu,“ dodává blogerka a přidává recept na teplý salát. Což se v zimě hodí, využít ji lze i ve vánočním menu.

Máslová dýně zapečená s quinoou

Máslová dýně zapečená s quinoou

Salát s quinoou

Salát s quinoou

Pilaf s quinoou

Pilaf s quinoou

Salát s quinoou a avokádem

Salát s quinoou a avokádem

Recept na teplý quinoa salát krok za krokem

Potřebné suroviny: 1 hrnek bílé quinoy, 2 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 střední červená řepa, 100 g čerstvého baby špenátu, 2 hrsti vlašských ořechů, olivový olej a sůl.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z krajů.

Omytou červenou řepu polijeme olivovým olejem, osolíme a zabalíme do alobalu. Dáme péct do trouby asi 30 až 40 minut na 180 stupňů, dokud nezměkne. Pak necháme zchladnout a oloupeme.

Quinou propláchneme v cedníku studenou vodou. Propranou quinou vaříme 15 minut ve vývaru, pak ji odstavíme a necháme 5 až 10 minut dojít.

Zamícháme do ní olivový olej a do ještě teplé quinoy zamícháme lístky baby špenátu a necháme je v ní zavadnout. Podle chuti dosolíme. Červenou řepu nakrájíme, nandáme na quinou a celý salát posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Před podáváním salát lehce překápneme olivovým olejem.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Najdete na iDNES.cz