Na houby s aplikací do iPhonu. Obsahuje atlas hub i kuchařku

aktualizováno 
Vývojáři aplikací pro iPhone vytvořili společně s houbařskými odborníky aplikaci iHoubař. Nahradí atlas hub a pomůže úlovek vyfotografovat tak, aby pomocí GPS zaznamenala místo nálezu. Své úlovky pak můžete sdílet s přáteli, aplikace rovnou poradí i osvědčený recept.

Jádrem aplikace je atlas hub. | foto: iCartel

Srdcem aplikace, kterou vyvinula společnost iCartel, je atlas hub, který tak můžete mít vždy u sebe. Každý uživatel tedy může porovnat nalezenou houbu s detailní fotografií a přesným popisem ještě v lese.

Díky využití GPS lze označit a uložit místo nálezu hub. Uživatel tak pozná, kdy a kde přesně houby našel a může tyto informace říct přátelům. Samozřejmě jen v případě, že svá "místečka" netají.

K houbám je přiřazena i kuchařka.

K houbám je přiřazena i kuchařka.

Své úlovky můžete doplnit souřadnicemi GPS.

Své úlovky můžete doplnit souřadnicemi GPS.

Popisky jsou doplněny věrnými fotografiemi hub.

Popisky jsou doplněny věrnými fotografiemi hub.

Po návratu z lesa je možné aplikaci využít jako návod k vaření dle originálních receptů předního českého mykologa Jiřího Baiera. Ten je proslavený tím, že houbařskou sezonu nepovažuje nikdy za uzavřenou a jedlé houby najde i přes zimu a dokonce si s nimi zdatně poradí i v kuchyni (viz předchozí článek o uchovávání nasbíraných hub).

Funkce "První pomoc" umožňuje okamžité vytáčení čísla záchranné služby nebo toxikologického střediska.

Hodnotu a kvalitu aplikace garantuje i amatérský mykolog a fotograf Jaroslav Malý, jehož fotografie najdete i v našem atlase hub a který se řadí k významným fotografům ze serveru Naturfoto.

Aplikaci si můžete stahovat od 29. srpna na iTunes App Store za tři dolary, tedy zhruba za padesátikorunu.

Autor:
Témata: Jedlé, kuchyně, zima, Dolar, GPS, Srdce

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

FOTOGALERIE: Pak že nerostou, tyto obrázky poslali čtenáři iDNES.cz

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu...

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu zapršelo a zároveň se teploty držely do...

Najdete na iDNES.cz