Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak si poradit s nadúrodou hub: hlavně nesušte babky, promění se v jed

aktualizováno 
Každá houba se nehodí ke každému způsobu úpravy. Například babky napadne jedovatý parazit nedohub, zmrazená pýchavka zhořkne. Pro zmrazování se doporučuje houby krátce povařit, choroš zase výborně chutná naložený.

Sušené houby se hodí do polévek i do směsí k masům, ne všechny druhy si ale po usušení zachovají tak dobrou chuť | foto: Profimedia.cz

Konec léta vynahradil houbařům hubené jaro a první polovinu prázdnin. Už od srpna si odnášejí z lesa plné košíky. Až se vám bohatá úroda přejí a pustíte se do sušení a nakládání, dejte si pozor. Chuť některých hub můžete špatně zvolenými úpravami úplně zkazit.

Nejčastěji sušíme, ale...

Nejčastěji uchováváme houby sušením (viz článek Češi vášnivě houbaří, ale nesbírají cokoliv a raději suší, než nakládají), dají se tak totiž zpracovat skoro všechny druhy. Některé by vám ale přeci jen po této úpravě nezachutnaly. K sušení se nehodí například choroš, muchomůrka růžovka, pýchavky nebo václavky. Zato si pochutnáte na bedlách, kotrčích, křemenáčích, ryzcích či žampionech a samozřejmě na hřibech.

Pozor ale na obyčejné babky, při sušení se na nich množí parazit nedohub. "Babka se tak stane zdravotně závadnou. Nedohub (Verticillium), který po požití ohrožuje slinivku, se při sušení rozšiřuje i na všechny ostatní houby. Připravíte si tak dokonalý jed," varuje mykolog Jiří Baier.

Při sušení rozprostřete houby v dostatečné vzdálenosti a suchém prostředí

Při sušení rozprostřete houby v dostatečné vzdálenosti a suchém prostředí

Z pečícího papíru usušené houby jednoduše seberete, aniž by se nalepily na plech

Z pečícího papíru usušené houby jednoduše seberete, aniž by se nalepily na plech

U ostatních druhů se ale bát nemusíte. Houby nakrájejte na několikamilimetrové plátky a nechte usušit v dobře větrané místnosti. Kdo nemá sušičku na potraviny nebo suchou půdu, vystačí si s plechy na radiátoru. Na pečící papír rozložte houby v dostatečné vzdálenosti, aby se nepřilepily. Díky papíru půjdou pak jednoduše sundat z plechu. Usušené houby skladujte opět v suchu, i špatné skladování může houby znehodnotit.

Do mrazáku se všemi houbami

Pokud si chcete pochutnat na "čerstvých" houbách i v zimě, máte ještě možnost je zamrazit. Lišky, hřiby i václavky tak vydrží roky. "Stačí je alespoň pět minut tepelně zpracovat, povařit nebo dát do mikrovlnné trouby," radí Baier. Poté jimi naplňte igelitové sáčky a dejte do mrazničky. Nezmrazujte ale pýchavky, které zhořknou.

Díky zamrazení budete mít chutné houby vždy po ruce a připravovat z nich různé pochoutky. Míchat je ale můžete i mezi sebou podle chuti. "Ideálně zkombinujte pevné druhy, jakými jsou třeba holubinky, s blátivějšími křemenáči nebo klouzky," doporučuje mykolog.

obalované nebo nakládané? Které houby se hodí do směsí nebo do rizota?

Nakládáné: hřiby, choroš oříš, lišky, ryzce, špičky, václavky
Čína a jiné směsi: jedlé holubinky, muchomůrka růžovka, ryzce, špičky, ucho Jidášovo, žampiony
Řízek: hlívy, choroše, chorošovce, kotrče, pýchavka palicovitá, žampiony
Pod maso: bedly, hřiby, smrže, špičky, závojenka podtrnka, žampiony
Polévky a omáčky: hříbky, lišky, pýchavky, smrže, ucho Jidášovo
Rizoto: lišky, pravé hřiby, žampiony
Smaženice: hřiby, muchomůrka růžovka, ryzce, václavky
Zapečené: čerstvé hřiby a žampiony, kozáky

Špatně zvolená úprava zkazí chuť

Ať už si chcete pochutnat na čerstvých nebo sušených houbách, hraje roli kromě jejich chuti i úprava, kterou zvolíte. Choroš potřebuje delší tepelné zpracování a výtečně chutná naložený v octě. Guláš se vám povede z klobouků václavek nebo z klouzku sličného. Tyto druhy by ale chuťově pohořely, kdybyste je zkusili usušit. Závojenkou podtrnkou nebo pýchavkou byste zase zkazili smaženici.

Zmíněná babka, neboli hřib žlutomasý, svou chutí lépe a bezpečně zapadne do polévek. Ty jinak snesou jak sušené, tak čerstvé kousky. "Do bramboračky se hodí většina jedlých hub, nejlepší jsou však modráky - hřiby kováře, koloděje," uvádí na svých stránkách Petr Müller, šéfredaktor časopisu Houbař.

Na druhé straně ale zdánlivě nevhodná kombinace chutná znamenitě. Spojení hub a salátu vás příjemně překvapí (viz článek VIDEO: Bleskový houbový salát á la Pohlreich, jednoduchý jako žebřík).

Informace o zmíněných houbách najdete v našem Atlasu hub.

Jak uchováváte houby?

celkem hlasů: 9126

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 21. září 2010. Anketa je uzavřena.

Suším 5102
Zmrazuji 3228
Nakládám 796




Nejčtenější

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.