Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Neužijete si už ani ve Francii. Vaří tam z pytlíku stejně jako u nás

aktualizováno 
Sci-fi gumová kuřata z komedie Křidýlko nebo stehýnko s Louisem de Funèsem se přenesla do současné francouzské reality. V boji proti vaření z pytlíku a ohřívání jídel v mikrovlnce dokonce zasahuje vláda.

Už v roce 1976, kdy byl film natočen, se muselo vědět, že s francouzskou gastronomií není zřejmě vše v pořádku. Tehdy film působil jako nadsázka, jeho tvůrci určitě netušili, že se za 35 let po jeho vzniku stane hrůznou skutečností. Takovou, že už ani v gurmetské velmoci si nemůžete být jisti, zda jíte čerstvý oběd, anebo továrně připravené zmražené jídlo, které se v restauraci jen ohřeje.

Takhle se to dělá u nás

Podívejte se, jak se vaří v českých restauracích. Návod na přípravu boršče zde.

"Je to jedno z nejčernějších tajemství – že v zemi, která si libuje ve své kulinářské tradici, by si mohl každý otevřít restauraci a potřeboval by k tomu jen mikrovlnnou troubu a gril," napsala agentura Reuters. To vše ve státě, jehož umění gastronomie byla zapsána do seznamů UNESCO jako nehmotné dědictví.

Rozšíření trendu "uvař v sáčku" je v poslední době tak intenzivní, že zaujalo dokonce i vládní představitele v čele s prezidentem Sarkozym. V dolní komoře odhlasovali zákon, který by měl přinutit restauratéry označit, která jídla jsou z čerstvých surovin a která jen ohřívaná.

"V restauraci dnes už opravdu nevíte, co jíte. Měli bychom podporovat odborníky, kteří nelitují práce a námahy a skutečně vaří z čerstvých surovin, jak je to pro Francii typické," říká předkladatel návrhu zákona Fernand Sire ze strany Union pour un mouvement populaire.

V celé kauze nejde jen o kvalitu a tradici francouzské kuchyně, ale i konkurenční boj mezi restauracemi. Ty "pravé" totiž jen těžko konkurují ohřívárnám. Tvrdí to například jeden z kuchařů, který si nedávno otevřel gurmánskou restauraci. "Vaříme ze surovin, které jsou ten den koupené. Ale musel jsem najmout tým lidí, který v kuchyni vše připraví. To naši konkurenti nemusí. Vše zvládne jeden kuchař, který jen ohřívá, takže mají samozřejmě daleko menší náklady," popisuje ekonomiku svého podnikání.

Agentura Reuters zjišťovala, jak vypadá francouzské stravování z pytlíku. Ve skladech najdete mrazáky plné hotových jídel, pytle předsmažené cibule, hovězí jazyky v pikantní omáčce (s pokynem devět minut ohřívat v mikrovlnné troubě). Pekaři a cukráři tu najdou bílky v třílitrovém balení, totéž platí i pro žloutky. Dokonale tvarovaná sázená vejce v nálevu se zase před podáváním jenom na minutu ponoří do horké vody.

Reuters se na závěr ptá: "Záleží vůbec Francouzům na tom, co mají na talíři? V zemi, která je v současné době jedním z nejvýnosnějších trhů pro síť občerstvení McDonald's?"

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Najdete na iDNES.cz