Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Před zimou odvzdušněte radiátory. Až udeří mrazy, nebudete trpět

aktualizováno 
V současné době jedou kotle na minimální výkon, byt stačí jen jemně zavlažit. Jakmile se však teploty posunou pod nulu, projeví se, zda jste přípravě otopného systému věnovali dost pozornosti. Hlavně nezapomeňte odvzdušnit radiátory.

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo. | foto: Marek Burza

Většinou se vzduch dostane do otopné soustavy při dopouštění vody do topného okruhu. „Příčinou však může být i nevhodný materiál rozvodu potrubí nebo netěsnost v systému,“ vysvětluje Martin Preclík ze společnosti Korado. Voda obsahuje bublinky vzduchu, který se pak vylučuje, což může trvat celé dny. Výsledkem je, že radiátor netopí nebo topí jen částečně.

Obecně se to týká těles, které jsou v domě nejvýš. Příkladem jsou horní byty v panelovém domě. Tam to patří prakticky ke každoročním povinnostem. Problém to může být například v bytových domech, kde jsou nainstalované poměrové měřiče tepla. Pokud takový měřič odečítá teplo v místě, kde radiátor topí, ale celkově dává tepla málo, protože netopí až nahoru, mohou se obyvatelé právem cítit poškozeni. Zvláště u trubkových radiátorů.

Jak na radiátor

Zdánlivě taková drobnost jako je odvzdušnění radiátoru vyvolává mezi uživateli velké emoce. Přečtěte si o tom, jak se různí lidé vypořádávají s tímto problémem zde.

Problém může být i v tom, že radiátory mohou být podle ztrát objektu spočítané přesně, ale když nedotápějí, je v takovém bytě zima. V obdobích přechodových teplot se to nepozná, ale jakmile klesnou teploty výrazně pod nulu, může nastat problém.

První věc, kterou by měl udělat člověk, jenž má doma kotel, je natlakovat otopný systém na předepsaný tlak. Obvykle to bývá hodnota kolem 1,5 baru, záleží na tom, co předepisuje výrobce kotle. Je třeba počítat s tím, že s napuštěnou vodou se do systému dostane vzduch.

Pak je třeba počkat, až se vzduch vyloučí z vody a vytvoří bublinu v radiátoru. Tu odvzdušnit. Tím následně poklesne tlak, takže je opět třeba dopustit vodu, opět počkat a odvzdušnit. Takto postupně se dostat do ideálního stavu, kdy všechny radiátory hřejí po celé ploše.

Většinou jsou v domě radiátory, které se zavzdušňují nejvíce, buď to bývá v nejvyšším místě, někdy se však stane, že potrubí nebývá úplně správně provedené a pak se vzduch shromažďuje i na jiném místě. Každopádně je třeba trpělivě postupně procházet jeden radiátor za druhým a odvzdušňovat je tak, aby z ventilu tekla voda nepřerušovaným proudem.

„Někdy tato činnost může trvat i týdny, proto je potřeba obrnit se trpělivostí. V některých případech však nelze postupovat takto jednoduše a jestliže problém se zavzdušněním systému přetrvává, obraťte se na odborníka,“ dodává Preclík.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu zemřela v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.