Před zimou odvzdušněte radiátory. Až udeří mrazy, nebudete trpět

aktualizováno 
V současné době jedou kotle na minimální výkon, byt stačí jen jemně zavlažit. Jakmile se však teploty posunou pod nulu, projeví se, zda jste přípravě otopného systému věnovali dost pozornosti. Hlavně nezapomeňte odvzdušnit radiátory.

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo. | foto: Marek Burza

Většinou se vzduch dostane do otopné soustavy při dopouštění vody do topného okruhu. „Příčinou však může být i nevhodný materiál rozvodu potrubí nebo netěsnost v systému,“ vysvětluje Martin Preclík ze společnosti Korado. Voda obsahuje bublinky vzduchu, který se pak vylučuje, což může trvat celé dny. Výsledkem je, že radiátor netopí nebo topí jen částečně.

Obecně se to týká těles, které jsou v domě nejvýš. Příkladem jsou horní byty v panelovém domě. Tam to patří prakticky ke každoročním povinnostem. Problém to může být například v bytových domech, kde jsou nainstalované poměrové měřiče tepla. Pokud takový měřič odečítá teplo v místě, kde radiátor topí, ale celkově dává tepla málo, protože netopí až nahoru, mohou se obyvatelé právem cítit poškozeni. Zvláště u trubkových radiátorů.

Jak na radiátor

Zdánlivě taková drobnost jako je odvzdušnění radiátoru vyvolává mezi uživateli velké emoce. Přečtěte si o tom, jak se různí lidé vypořádávají s tímto problémem zde.

Problém může být i v tom, že radiátory mohou být podle ztrát objektu spočítané přesně, ale když nedotápějí, je v takovém bytě zima. V obdobích přechodových teplot se to nepozná, ale jakmile klesnou teploty výrazně pod nulu, může nastat problém.

První věc, kterou by měl udělat člověk, jenž má doma kotel, je natlakovat otopný systém na předepsaný tlak. Obvykle to bývá hodnota kolem 1,5 baru, záleží na tom, co předepisuje výrobce kotle. Je třeba počítat s tím, že s napuštěnou vodou se do systému dostane vzduch.

Pak je třeba počkat, až se vzduch vyloučí z vody a vytvoří bublinu v radiátoru. Tu odvzdušnit. Tím následně poklesne tlak, takže je opět třeba dopustit vodu, opět počkat a odvzdušnit. Takto postupně se dostat do ideálního stavu, kdy všechny radiátory hřejí po celé ploše.

Většinou jsou v domě radiátory, které se zavzdušňují nejvíce, buď to bývá v nejvyšším místě, někdy se však stane, že potrubí nebývá úplně správně provedené a pak se vzduch shromažďuje i na jiném místě. Každopádně je třeba trpělivě postupně procházet jeden radiátor za druhým a odvzdušňovat je tak, aby z ventilu tekla voda nepřerušovaným proudem.

„Někdy tato činnost může trvat i týdny, proto je potřeba obrnit se trpělivostí. V některých případech však nelze postupovat takto jednoduše a jestliže problém se zavzdušněním systému přetrvává, obraťte se na odborníka,“ dodává Preclík.

Autor:

Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Rozdáváme 50 balíčků pracího gelu a aviváže od Feel Eco. Přihlaste se o ně
Rozdáváme 50 balíčků pracího gelu a aviváže od Feel Eco. Přihlaste se o ně

Máme pro vás připraveno 50 pracích gelů a 50 aviváží od značky Feel Eco, které vaše prádlo vyperou čistě a ekologicky. Dopřejte svým dětem hygienicky čisté prádlo bez zatěžování životního prostředí.

Najdete na iDNES.cz