Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Recept na osvěžující sorbet z pampelišek i falešné olivy do salátů

aktualizováno 
Jakmile v trávě zasvítí žluté květy, stoupne poptávka po citronech, cukru a receptu na pampeliškový sirup. I v tomto článku ho najdete, mj. vedle receptu na pampeliškový sorbet, falešné kapry i olivy, valašský salát i tatarák zdobený okvětními lístky. Všechny z kuchyně zkušené kytkožroutky Jany Vlkové.
Část 1/7

Pampeliškový sorbet z okvětních lístků pampelišek

Sorbet, většinou citronový, podává každá cti dbalá michelinská restaurace jednoduše proto, že skvěle odděluje jednotlivé chody, osvěžuje i uklidňuje. Pampelišky - respektive jen žluté okvětní lístky pampeliškových květů - na něj sbírejte jen na čistých místech a dobře zkontrolujte, aby v nich nebyli broučci.

Pampeliškový sorbet z okvětních lístků pampelišek

Potřebné ingredience: 200 g pampeliškových květů bez zelených lůžek, 1 l vody, 50 g cukru krupice, 100 ml citronové a 100 ml pomerančové šťávy.

Květy vařte přibližně hodinu v litru vody a nechte nálev i s okvětními plátky stát do druhého dne v chladnu. Pak je přeceďte a vymačkejte v žíněném cedníku.

Čím pampeliška prospívá?

Celá rostlina obsahuje polysacharid inulin, který je díky svému složení vhodný pro diabetiky a ve střevě se chová jako rozpustná vláknina. Zároveň má probiotické účinky, čímž nepřímo podporuje imunitu.

Výluh zahřejte a rozpusťte v něm cukr, potom přidejte citronovou a pomerančovou šťávu. Poměr květů, cukru a citrusových šťáv záleží na vaší chuti. Dominovat by měla lehce unylá, medová chuť pampelišek.

Zamrazte dle vlastních možností buď ve výrobníku zmrzliny, nebo ve formičkách na led. Před podáváním rozdrťte výkonným tyčovým mixérem.

Autoři:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

Najdete na iDNES.cz