Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Recept na osvěžující sorbet z pampelišek i falešné olivy do salátů

aktualizováno 
Jakmile v trávě zasvítí žluté květy, stoupne poptávka po citronech, cukru a receptu na pampeliškový sirup. I v tomto článku ho najdete, mj. vedle receptu na pampeliškový sorbet, falešné kapry i olivy, valašský salát i tatarák zdobený okvětními lístky. Všechny z kuchyně zkušené kytkožroutky Jany Vlkové.
Část 1/7

Pampeliškový sorbet z okvětních lístků pampelišek

Sorbet, většinou citronový, podává každá cti dbalá michelinská restaurace jednoduše proto, že skvěle odděluje jednotlivé chody, osvěžuje i uklidňuje. Pampelišky - respektive jen žluté okvětní lístky pampeliškových květů - na něj sbírejte jen na čistých místech a dobře zkontrolujte, aby v nich nebyli broučci.

Pampeliškový sorbet z okvětních lístků pampelišek

Potřebné ingredience: 200 g pampeliškových květů bez zelených lůžek, 1 l vody, 50 g cukru krupice, 100 ml citronové a 100 ml pomerančové šťávy.

Květy vařte přibližně hodinu v litru vody a nechte nálev i s okvětními plátky stát do druhého dne v chladnu. Pak je přeceďte a vymačkejte v žíněném cedníku.

Čím pampeliška prospívá?

Celá rostlina obsahuje polysacharid inulin, který je díky svému složení vhodný pro diabetiky a ve střevě se chová jako rozpustná vláknina. Zároveň má probiotické účinky, čímž nepřímo podporuje imunitu.

Výluh zahřejte a rozpusťte v něm cukr, potom přidejte citronovou a pomerančovou šťávu. Poměr květů, cukru a citrusových šťáv záleží na vaší chuti. Dominovat by měla lehce unylá, medová chuť pampelišek.

Zamrazte dle vlastních možností buď ve výrobníku zmrzliny, nebo ve formičkách na led. Před podáváním rozdrťte výkonným tyčovým mixérem.

Autoři:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Smrkové výhonky jsou jakousi alternativní sezonní jarní zeleninou, kterou...

K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v...

OBRAZEM: V balonu nad opylenými Slapy. A kdo najde svůj dům či hausbót?

Májová fiesta, horkovzdušný balon, balonové létání, Slapská přehrada, pyl,...

Byl to let jako z reklamní brožury. Tak hodnotili piloti sobotní ranní let, který se uskutečnil v rámci tradiční...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz