VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl otestovat tradiční metodu, kterou se peče maso v Africe, Austrálii nebo na Novém Zélandu. Dlouhé pečení na rozpálených kamenech v zemi.

„Byli jsme na Vysočině na jednom malém statku – taková parta lidí, které zajímají neobvyklé postupy, třeba jeden vyrábí cidery, druhý všemožné octy, třetí sbírá pro restaurace bylinky, další se snaží rozjet lihovar,“ popisoval Kalášek, který je šéfkuchařem britské ambasády a naposled nám ukazoval výrobu tradiční skotské pochoutka Haggis nebo vysvětloval, jak si v domácích podmínkách můžete usušit celou vepřovou kýtu.

Majiteli statku se přemnožili berani a potřeboval se dvou zbavit. Když o tom parta diskutovala, navrhl jeden z nich, že viděl na Novém Zélandu pečení berana v zemi. Osobně však nikdo nic takového neprováděl, ale v době internetu už není problém si správné postupy nastudovat i s videem.

Jak to celé probíhá? Nejprve se vykope jáma, která se vyloží kameny a na nich se založí  velký „táborák“. „Zapálili jsme ho večer a celou noc, asi deset hodin, jsme udržovali oheň, až byly kameny úplně rozžhavené,“ popisoval.

Pak bylo třeba kameny rozebrat, na první vrstvu naskládat vykostěné a česnekem a bylinkami nakořeněné maso, přidat zeleninu, další vrstvu rozpálených kamenů, větve se zeleným listím a nakonec vršek upěchovat drny trávou dolů. „Hlavně jsem se bál, aby ten pokus dobře dopadl, už z úcty k tomu zvířeti, které kvůli tomu muselo zemřít,“ popisuje Kalášek.

Maso se pod zemí peklo asi osm hodin. „Nejprve jsme z opatrnosti vyndali pupek, které je trošku tužší, ale když jsme viděli, že se jen rozpadá, bylo jasné, že bude upečené všechno. Co se týká chuti, nejde říct, že by bylo nějak výrazně jiné, ale jde spíš o pocit. Tak jako jinak chutnají brambory pečené v popelu než v troubě,“ vysvětluje šéfkuchař.

„Ono je to vlastně teď moderní, to znovuobjevování původních postupů. Třeba v Argentině je kuchař Francis Mallmann, který se vyloženě specializuje na takovéto tradiční způsoby vaření a grilování patagonské kuchyně, propaguje otevřená ohniště. Dostal se s tím hodně do televize a dnes už vlastní několik restaurací po celém světě,“ připomíná Kalášek.

Autor:
Témata: Vaření
  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...