VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

aktualizováno 
Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl otestovat tradiční metodu, kterou se peče maso v Africe, Austrálii nebo na Novém Zélandu. Dlouhé pečení na rozpálených kamenech v zemi.

„Byli jsme na Vysočině na jednom malém statku – taková parta lidí, které zajímají neobvyklé postupy, třeba jeden vyrábí cidery, druhý všemožné octy, třetí sbírá pro restaurace bylinky, další se snaží rozjet lihovar,“ popisoval Kalášek, který je šéfkuchařem britské ambasády a naposled nám ukazoval výrobu tradiční skotské pochoutka Haggis nebo vysvětloval, jak si v domácích podmínkách můžete usušit celou vepřovou kýtu.

Fotogalerie

Majiteli statku se přemnožili berani a potřeboval se dvou zbavit. Když o tom parta diskutovala, navrhl jeden z nich, že viděl na Novém Zélandu pečení berana v zemi. Osobně však nikdo nic takového neprováděl, ale v době internetu už není problém si správné postupy nastudovat i s videem.

Jak to celé probíhá? Nejprve se vykope jáma, která se vyloží kameny a na nich se založí  velký „táborák“. „Zapálili jsme ho večer a celou noc, asi deset hodin, jsme udržovali oheň, až byly kameny úplně rozžhavené,“ popisoval.

Pak bylo třeba kameny rozebrat, na první vrstvu naskládat vykostěné a česnekem a bylinkami nakořeněné maso, přidat zeleninu, další vrstvu rozpálených kamenů, větve se zeleným listím a nakonec vršek upěchovat drny trávou dolů. „Hlavně jsem se bál, aby ten pokus dobře dopadl, už z úcty k tomu zvířeti, které kvůli tomu muselo zemřít,“ popisuje Kalášek.

Maso se pod zemí peklo asi osm hodin. „Nejprve jsme z opatrnosti vyndali pupek, které je trošku tužší, ale když jsme viděli, že se jen rozpadá, bylo jasné, že bude upečené všechno. Co se týká chuti, nejde říct, že by bylo nějak výrazně jiné, ale jde spíš o pocit. Tak jako jinak chutnají brambory pečené v popelu než v troubě,“ vysvětluje šéfkuchař.

„Ono je to vlastně teď moderní, to znovuobjevování původních postupů. Třeba v Argentině je kuchař Francis Mallmann, který se vyloženě specializuje na takovéto tradiční způsoby vaření a grilování patagonské kuchyně, propaguje otevřená ohniště. Dostal se s tím hodně do televize a dnes už vlastní několik restaurací po celém světě,“ připomíná Kalášek.

Autor:
Témata: Vaření

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Najdete na iDNES.cz