Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

aktualizováno 
Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl otestovat tradiční metodu, kterou se peče maso v Africe, Austrálii nebo na Novém Zélandu. Dlouhé pečení na rozpálených kamenech v zemi.

„Byli jsme na Vysočině na jednom malém statku – taková parta lidí, které zajímají neobvyklé postupy, třeba jeden vyrábí cidery, druhý všemožné octy, třetí sbírá pro restaurace bylinky, další se snaží rozjet lihovar,“ popisoval Kalášek, který je šéfkuchařem britské ambasády a naposled nám ukazoval výrobu tradiční skotské pochoutka Haggis nebo vysvětloval, jak si v domácích podmínkách můžete usušit celou vepřovou kýtu.

Fotogalerie

Majiteli statku se přemnožili berani a potřeboval se dvou zbavit. Když o tom parta diskutovala, navrhl jeden z nich, že viděl na Novém Zélandu pečení berana v zemi. Osobně však nikdo nic takového neprováděl, ale v době internetu už není problém si správné postupy nastudovat i s videem.

Jak to celé probíhá? Nejprve se vykope jáma, která se vyloží kameny a na nich se založí  velký „táborák“. „Zapálili jsme ho večer a celou noc, asi deset hodin, jsme udržovali oheň, až byly kameny úplně rozžhavené,“ popisoval.

Pak bylo třeba kameny rozebrat, na první vrstvu naskládat vykostěné a česnekem a bylinkami nakořeněné maso, přidat zeleninu, další vrstvu rozpálených kamenů, větve se zeleným listím a nakonec vršek upěchovat drny trávou dolů. „Hlavně jsem se bál, aby ten pokus dobře dopadl, už z úcty k tomu zvířeti, které kvůli tomu muselo zemřít,“ popisuje Kalášek.

Maso se pod zemí peklo asi osm hodin. „Nejprve jsme z opatrnosti vyndali pupek, které je trošku tužší, ale když jsme viděli, že se jen rozpadá, bylo jasné, že bude upečené všechno. Co se týká chuti, nejde říct, že by bylo nějak výrazně jiné, ale jde spíš o pocit. Tak jako jinak chutnají brambory pečené v popelu než v troubě,“ vysvětluje šéfkuchař.

„Ono je to vlastně teď moderní, to znovuobjevování původních postupů. Třeba v Argentině je kuchař Francis Mallmann, který se vyloženě specializuje na takovéto tradiční způsoby vaření a grilování patagonské kuchyně, propaguje otevřená ohniště. Dostal se s tím hodně do televize a dnes už vlastní několik restaurací po celém světě,“ připomíná Kalášek.

Autor:


Témata: Vaření

Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz