Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Počítač vám může každý den připravit čerstvý jogurt. Nebo kvásek

aktualizováno 
Ve většině domácností běží počítač téměř nonstop. A při jeho provozu vzniká spousta odpadního tepla. Proč ho nevyužít nějakým praktickým způsobem. Vyrobte si domácí jogurt nebo kvásek pro pečení žitného chleba.

USB ohříváček na kávu: během pracovní doby máte jogurt připravený. | foto: Marek Burza

Kdo si doma vyrábí jogurt bez jogurtovače, nejvíce bojuje s tím, jak mu zajistit teplotu kolem 40 °C. Lidé na to jdou různě. Někdo nastavuje na minimální ohřev troubu, což je docela neekonomické. Je zbytečné vyhřívat kvůli několika skleničkám tak velký prostor po dobu několika hodin, které jogurtové kultury potřebují k životu.

Jak na jogurt

Zahřejte čerstvé mléko na 40 °C a vmíchejte do něj živou kulturu z jogurtu. Oblíbené bývají například Hollandia či Choceňský. Sklenici zavíčkujte a nechte 5–10 hodin v teplotě kolem 40 °C (maximálně 48 °C, pak kultura uhyne), dokud mléko nezhoustne do jogurtové konzistence.

Během topné sezony lze použít radiátory ústředního topení. Kde hřejí příliš, sklenice s jogurtem se podkládají třeba utěrkou. Některé hospodyně ohřejí vodu v hrnci na 45 °C, vloží skleničky s jogurtovou náplní a zabalí hrnec do peřin. Dříve to měly hospodyně jednodušší. Vařilo se na sporáku na uhlí nebo dřevo a tam se vždy našlo teplé místečko, kde se jogurtovým kulturám daří.

Nedávno se ale v internetových diskusích objevil nápad, jak si geniálně pomoci díky přesycení našich domácností technikou. Zkuste si sáhnout například na internetový modem, který máte doma připojený do telefonní zásuvky. Zjistíte, že až nezdravě topí. A je škoda toho tepla nevyužít. Dáte na něj sklenici se základem jogurtu a za několik hodin máte domácí příjemně nakyslý jogurt k použití.

Vyzkoušeli jsme to na vlastní kůži a opravdu to funguje. Modem Huawei je poměrně chladný, proces tvorby jogurtu trval celou noc, zato starší D-link topil jako radiátor a jogurt byl za šest hodin hotový.

Modemy hřejí víc, než je zdrávo. Můžeme proto využít přebytečného tepla.

Modemy hřejí víc, než je zdrávo. Můžeme proto využít přebytečného tepla.

Stejně tak jsme vyzkoušeli použití USB ohřívátka na kávu. Jejich výrobci uvádějí, že kávu udrží na teplotě 50–60 °C. Tento údaj je naprosté sci-fi, většina z těch, která jsme měli možnost vyzkoušet, hřeje tak, že na plotýnce klidně udržíte ruku. Ale to je ideální teplota pro jogurtovou kulturu.

Pomocí tohoto "udělátka" si tak můžete i v práci vyrobit zdravou snídani. Do lahvičky nalijte mléko, do něho vmíchejte lžičku jogurtu, zahřejte a rozmíchejte. Během pracovní doby pak nechte skleničku stát a než půjdete domů, budete mít hotovo a můžete si ho schovat do ledničky. Další den ráno pak postup zopakujete: z vyrobeného jogurtu odebere očkování pro novou várku a zbytek sníte.

Podobně můžete tepla využít i při přípravě kvásku, který je potřeba k pečení žitného chleba – ten potřebuje teploty kolem 30 °C. Informace k přípravě chleba najdete zde

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.