Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Vyzkoušejte upravit rybu pošírováním, doporučuje Pohlreich

aktualizováno 
Televizní šéf se v posledním díle své školy vaření zaměří na lehkou kuchyni. Mezi spoustou zeleninových jídel ukáže, jak šetrně upravit krále českých sladkovodních ryb metodou pošírování.

Pošírování je metoda úpravy masa při nízké teplotě, většinou mezi 75 a 95 °C. A když jde o rybu, "vaří" se v takzvané rybí várce, což je směs vody, octa, koření a zeleniny. Jde o to, aby se ryba nevysušila a zachovala si co nejvíce výživných látek a zároveň se dostatečně ochutila.

Candát s omáčkou beurre blanc krok za krokem

Než se ale pustí do vlastní přípravy, prozkouší své učedníky z toho, zda jsou schopni vyfiletovat rybu. "Myslím, že obecně menší oblíbenost ryb v našich domácnostech je způsobena hlavně tím, že se neumíme vyrovnat s kostmi. Zkusme si pro jednou připravit candáta, kterých jich má málo. Je to sice jen sezonní ryba a je dost drahá, ale jednou za čas stojí za to udělat si radost a dopřát si nějaký nadstandard," říká. Tímto postupem ostatně můžete upravit jakoukoliv rybu.

Na videu se podívejte, jak si poradit s filetováním této ryby. Postupuje se trochu jinak než u filetování kapra. Protože candát nemá silné žeberní kosti, stačí postupovat jako při filetování pstruha (oba postupy zde).

Zajímavé je sledovat, jak mají různí kuchaři mírně odlišné postupy. Porovnejte video se Zdeňkem Pohlreichem s postupem ve starším článku, kde filetování předvádí šéfkuchař Radek Šubrt.

Mimo výroby rybí várky Pohlreich nezklame a předvede i lehkou omáčku beurre blanc, kterou nakonec celý pokrm přelije. Opět to zní velmi vědecky a slavnostně, ale v podstatě se jen svaří víno s trochou octa a šalotky a do horké tekutiny se pak (už bez vaření) vmíchají kostičky másla. 

Ale u omáčky je to podobné jako u toho vykosťování. Co kuchař, to jiný názor. Tady se například podívejte, jak beurre blanc připravuje francouzský kuchař a tady na přípravu od amerického šéfkuchaře.

Přípravu pošírovaného candáta najdete krok za krokem ve fotogalerii.

Poslední díl pořadu Vařte jako šéf" uvidíte ve čtvrtek v 21:30 na Prima family.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.